Berta Sándor

A Microsoft beszállna a Dell tőzsdei kivonulásába

A redmondi konszern a kiszivárgott hírek alapján beszállna a tőzsdei művelet finanszírozásába, ezért cserébe beleszólhatna a Dell jövőbeli lépéseibe.

A CNBC és a The Wall Street Journal információi szerint a Microsoft is komoly összeggel támogatná a Dell részvényeinek visszavásárlását. A cég és a Silver Lake Partners befektetési vállalat között már meg is kezdődtek az ezzel kapcsolatos tárgyalások. A CNBC szerint a Microsoft akár 1-3 milliárd dollárt is fordítana erre a célra és így biztosítaná magának azt a jogot, hogy beleszólhasson a számítógépgyártó jövőjébe, egyúttal elérhetné, hogy a Dell még hosszú évekig kiemelt hardverpartnere maradjon.

Befolyásolhatná azt is, hogy ha a Dell jelentős szerepet akarna vállalni a tábla PC-k piacán akkor ne valamelyik alternatív operációs rendszert, például az Androidot vagy az Ubuntut válassza a készülékeihez. Mindez valós veszély lehet, mivel az XPS-13 Ultrabookon Ubuntu fut és számos országban elérhetők olyan modellek, amelyeken szintén ez a disztribúció található meg a Windows operációs rendszerek helyett.


A Microsoft tulajdonossá válásával valószínűtlenné válnak a Dell linuxos kalandjai

Az üzletet akár már a hétvégén megköthetik, a részvényeket 13-14 dolláros áron adhatják majd el. Michael Dell, a társaság alapítója azért hajlik a tőzsdéről való kivonulásra, mert így nagyobb függetlenséget biztosíthatna magának és sokkal kevésbé függene a részvényesektől, ráadásul az elemzők vélekedése szerint a konszern - a tőzsdei nyomástól távol - sokkal rugalmasabban reagálhatna napjaink kihívásaira, például a hordozható eszközök rohamos terjedésére. A részvényesek ugyanakkor azt szeretnék, ha a cég továbbra is a PC-piac meghatározó szereplője maradna.

Egy héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a vállalat eladása is szóba került, a lehetséges felvásárlók között két befektetési vállalkozás van, a TPG Capital és a Silver Lake Partners. A tárgyalások tényét Michael Dell alapító-vezérigazgató számos elemzőnek megerősítette, az ő tulajdonában van a részvények körülbelül 15,7 százaléka. A gyártó mindenesetre felkészül a virtuális korszakba való belépésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #3
    Csakhogy az MS nehezen tudna kínai gyártókkal kizárólagos megállapodásokat kötni. Pl. ha a Lenovó azt érzékeli, hogy a userek előtelepített win8 helyett win7-et akarnak a gépeikre, akkor nem fogja a win8-at erőltetni csak azért, mert az MS-el kötött szerződései erre kötelezik. Ettől még nem lesz a Microsoft kisebb szereplő a piacon és a windows hegemóniája sem törik meg (pl. az ubuntutól nem aggódnék a helyükben), viszont az MS ilyen körülmények között már nem tudja diktálni a fő csapásirányt az informatikában.
  • Yv@n #2
    "a kinai pc-kre telepitett windows-ok nem igazan tekinthetoek licensz szempontjabol jelentos forrasoknak"
    A Lenovo épp kínai pc, de ha külföldi piacra szánja az eszközt, akkor nem warez win-t fognak rátolni ők sem, szóval MS szemszögből nézve ez nem hozna semmi változást.
  • kvp #1
    Ha a dell ilyen helyzetben van, akkor eleg konnyen elofordulhat, hogy kiesik a piacrol. A hp desktop reszlege sem all tul stabil labakon, igy vegul a microsoft elveszitheti a piacat. (a kinai pc-kre telepitett windows-ok nem igazan tekinthetoek licensz szempontjabol jelentos forrasoknak) A vegen meg ugy jarunk, hogy a microsoft is sajatmarkas pc-ket kell, hogy aruljon, mint ahogy azt az apple teszi. Csak persze ebben az apple-lel szemben pont nem jok.