Berta Sándor

780 millió eurós adótartozása van Dániában a Microsoftnak?

Dánia azt követeli az amerikai óriáscégtől, hogy belátható időn belül fizessen be az államkasszába 5,8 milliárd dán koronát, vagyis átszámítva 780 millió eurót.

A hírről a Danmarks Radio 2 (DR2) közszolgálati rádióadó számolt be. Az állítólagos adótartozás még abból az időből származik, amikor a Microsoft felvásárolta a Navision nevű helyi szoftverfejlesztő céget. A DR2 szerint az amerikai társaság valamivel később áron alul értékesítette a Navision bizonyos részeit egyik saját írországi leányvállalatának. Pont ez a lépés keltett feltűnést, hiszen míg Dániában viszonylag magasak az adókulcsok, addig Írországban alacsonyak. Ezáltal az amerikai cég komoly összegeket takaríthatott meg és ezt a különbözetet követeli most tőle a dán államkincstár (Skat).

A vitatott összeg 5 milliárd korona, ehhez jönnek még a kamatok, amelyek jelenleg 800 millió koronát tesznek ki. A Navision neve jelenleg Microsoft Dynamics Nav, a társaságért 10,8 milliárd koronát (1,4 milliárd eurót) fizetett ki a tengerentúli cég. Egyelőre nem lehet tudni, hogy miként zárul a vita, a két fél, illetve az amerikai hatóságok képviselői mindenesetre tárgyalásokat folytatnak egymással. A Skat jelezte, hogy ha befolyik a pénz, akkor azt egy új kórház, illetve egy új autópálya felépítésére és a tanárok fizetésének emelésére fordítják.

A Microsoft 2002 májusában jelentette be, hogy megvásárolja a Navisiont. Bill Gates 2005 februárjában azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Dánia nem változtat az álláspontján a szoftverszabadalmak tekintetében, akkor tesz arról, hogy a Navision 800 dán programozójának munkahelye rövid időn belül megszűnjön. A Microsoft társalapítója így akarta megbosszulni, hogy a skandináv ország az európai uniós szoftverszabadalmak bevezetése ellen foglalt állást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #1
    Akartak egy kicsit trükközni (adó-optimalizálni) de rajta vesztettek.
    Az ottani NAV valószínűleg kicsit jobban odafigel az ilyesmikre mint az itthoni.