Berta Sándor

Böngészőválasztás - mindenben együttműködik az EU-val a Microsoft

Steve Ballmer, a Microsoft vezetője biztosította Joaquín Almunia európai uniós versenyügyi biztost arról, hogy mindent elvárásnak igyekeznek megfelelni a böngészőkkel kapcsolatos eljárás során.

Július közepén vált ismertté, hogy az Európai Bizottság eljárást indíthat a tengerentúli társaság ellen, mondván az nem tartja be a korábban kötött megállapodást és nem tesz eleget a böngészőválasztásnak. A funkciót a társaság 2010 márciusában vezette be és lehetővé tette, hogy az operációs rendszereit telepítő számítógép-használók egy képernyőn 12 böngésző közül választhattak. Az Európai Bizottság viszont azt állította, hogy az óriáscég már nem tesz eleget a korábbi megállapodásnak. A Microsoft azzal védekezett, hogy egy "technikai hibáról" van szó és a hét végéig az érintett 28 millió PC-t ellátja a megfelelő frissítésekkel.

Steve Ballmer az elmúlt napokban megígérte Joaquín Almuniának, hogy eleget tesznek az Európai Bizottság kéréseinek. A Windows 7 első szervizcsomagját érintő hibát július elején észlelték és azonnal ki is javították. Emellett külön javítást hoztak nyilvánosságra, amelynek célja szintén az, hogy minden számítógépen biztosítsa a böngészőválasztás lehetőségét. A hivatalos tájékoztatás szerint a KB976002-es frissítést mindazok megkapják a Windows Update szolgáltatás keretében, akik a Windows XP, a Windows Vista, a Windows 7 vagy a Windows 8 rendszert használják és a területi beállításaik számos régióra és államra, többek között Magyarországra is érvényesek.


Az Európai Unióval kötött megállapodás egyébként 2014-ig érvényes. A Windows 8 esetében a számítógépen az Internet Explorer parancsikonjának a tálcán való rögzítése megszűnik. Megjelenik a böngészőválasztási képernyő. A következő képernyő megnyitásához az OK vagy a Folytatás gombra kell kattintani, majd további információk olvashatók más böngészőkről, illetve azok telepíthetők is. A böngészőválasztási funkció a Windows 8 végleges verziójába is bekerül. A kínálatban a Chrome, a Firefox, a Maxthon, az Internet Explorer, az Opera, a RockMelt, az Avant, a K-Meleon, a Lunascape, az SRWare Iron, a Comodo Dragon és a FlashPeak szerepel.

Almunia korábban "komoly következményekkel" fenyegette meg a Microsoftot, ha kiderül, hogy az elmúlt másfél évben szándékosan megsértette a megállapodást. Amennyiben az eljárás során elmarasztalják a konszernt, úgy akár arra is kötelezhetik, hogy büntetésként befizesse az éves forgalma legfeljebb tíz százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #30
    exceptionre futottal, vagy typo. "aki hulyesegekre írogat hülyeségeket." fixed
  • hurkaur #29
    Az apple haterek szerint sznob fag, a gnu egyhaz hivoi szerint m$ winfos fanboy.
    FOSS buzi titulust meg sajnos nem sikerult kierdemelnem, de erre talan csak az lehet az egyetlen magyarazat, hogy ami opensource az tokeletes es ezert senki sem fikazza, mig amit epul vagy a microsoft csinal, az csakis szar lehet, mert ott csak jol fesult 2 talicska apro majom dolgozik, ellenben az sg.hu jol szitualt mernok-informatikus/csillagasz/matematikus/biologus/kemikus diplomas community-jevel.
  • Zombee #28
    Én tudok másik böngészőt és lejátszót telepíteni, semmiben nem korlátoznak a beépített programok. Ez az egész ügy túl van lihegve. Engem irritál a böngészőválasztó puszta léte is, XP-n egy plusz .exe ami rendszerindításkor betöltődik, első dolgom kilőni, ha valahol találkozok vele.
  • Grandpenge #27
    Ő meg a legeslegrosszabb kategória, aki ide írogat hülyeségeket.
  • kakamatyi123 #26
    jó ember kocsmába, az ostoba templomba, a rossz pedig a pártba jár:)
    Te melyik vagy?:)
  • hurkaur #25
    hiaba magyarazkodsz, egy m$ imado(kocsog winfos!!!!) apple fag maradsz.
  • Papichulo #24
    "Saját tapasztalat mind"

    Tudod, hogy itt nem ez szamit?! Ez itt HIT kerdes nagyon sok embernek... foleg a leghangosabbaknak... az ervek nem jatszanak szerepet... ;)
  • mousee #23
    Saját tapasztalat mind :) Anno én is windows-on éltem, most is használom játékra, illetve a céges melós laptopon is win7 van. Az asztali nagygépem fő OS-e évek óta linux, mobil eszköznek pedig egy macbook-om van. Ja és a telefonom pedig droidos. És mindegyik eszközömmel meg vagyok elégedve. A fanboy mindenemet :)
  • Papichulo #22
    "A windows nagyon jó vállalati környezetbe, mert jól menedzselhető, korlátozható.
    A mac jó a kreatív emberkéknek, akik hajlandóak picit többet fizetni, cserébe kapnak egy stabilabb, vírusmentesebb, jobb platformot, amivel nagyátlagban negyede annyi gond van mint az fent említett ablakokkal.
    És végül a pingvin, aki tapasztalatom szerint már évek óta megállja a helyét egy átlagos otthoni, illetve kisebb irodai közegben. "

    Hogy te ezert mit fogsz itt kapni... :)
  • mousee #21
    Monopolhelyzetben van, mert övé a PC piac több mint 90%-a. Ha elmész egy random számtech üzletbe, hogy keziccsók, szeretnék szoftvert vásárolni, akkor százból egyben lesz mac-es cucc, a maradék 99-ben pedig windóz only.

    Ha játszani akarsz a gépeden, akkor is rá vagy kényszerítve, a játékok jelentős része szintén windóz only (meglássuk STEAM for linux elhozza-e a megváltást, ha csinálnak olyan akciót hogy (hasamra ütöttem) pingvin alatt 1 évig fele áron van minden játék, akkor jelentős tömeget tudnának átmozgatni, szóval megvan a sanszuk ha tényleg windóz függetlenedni szeretnének).

    Fotosopp, CAD szoftverek, egyéb prof cuccok nagyrésze szintén windózonly, bár itt megvan a lehetőséged, vehetsz mac-et (ha ilyen programokat használsz, valószínűleg nem egy mac ára fog földhöz vágni).

    Ideje lenne platformfüggetlen programokat, és játékokat csinálni, és belőni a piacot 33% windóz, 33% alma és 33% pingvinre.

    A windows nagyon jó vállalati környezetbe, mert jól menedzselhető, korlátozható.
    A mac jó a kreatív emberkéknek, akik hajlandóak picit többet fizetni, cserébe kapnak egy stabilabb, vírusmentesebb, jobb platformot, amivel nagyátlagban negyede annyi gond van mint az fent említett ablakokkal.
    És végül a pingvin, aki tapasztalatom szerint már évek óta megállja a helyét egy átlagos otthoni, illetve kisebb irodai közegben.

    És ahogy már lentebb írtam, az egész böngészőválasztósdi egy oltári nagy f@szság, aki akart az eddig is fel tudott rakni magának egy random alternatív böngészőt, éveken át a kutyát nem zavarta a dolog.