Berta Sándor

Picasso helyett Pac-Man?

A New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) művészeti alkotásoknak nevezte a videojátékokat, igaz közel sem mindegyiket. 14 programot választottak ki.

A MoMA blogbejegyzésében feltette a kérdést: vajon a videojátékok művészeti alkotások? Majd vázolta, hogy egészen biztosan azok, különösen a kialakításuk, a dizájnjuk miatt. A múzeum 40 játékot vett fel a gyűjteményébe, köztük nem csak olyan klasszikusokat, mint a Pac-Man és a Tetris, hanem újabbakat is. A legrégebbi program az 50 éves Spacewar!

Mindez azt jelenti, hogy a festmények és más műtárgyak mellett feltűnik majd a Pac-Man is. A kiválasztott 14 játék, amiket először állítanak ki a következők: Pac-Man (1980), Tetris (1984), Another World (1991), Myst (1993), SimCity 2000 (1994), vib-ribbon (1999), The Sims (2000), Katamari Damacy (2004), EVE Online (2003), Dwarf Fortress (2006), Portal (2007), flOw (2006), Passage (2008), Canabalt (2009). Ezeket a játékokat az interaktív dizájn különleges példáiként emelték ki. Kiválasztásuk során nem csak a vizuális minőség és az esztétikai tapasztalatok voltak a fontosak, hanem más szempontok is, az elegancián át a programozásig.


A 32 éves Pac-Man ma már a modern kultúra fontos része

A listára felkerültek további alkotások is, köztük van a Pong (1972), a Snake (1970-es évek), a Space Invaders (1978), a Donkey Kong (1981), a Super Mario Bros. (1985) és a The Legend of Zelda (1986). Amennyiben egy játék bekerül a gyűjteménybe, akkor az eredeti adathordozón őrzik meg és beszerzik a futtatásához szükséges hardvereket, illetve leírásokat is. Ha már nem vásárolható meg az eredeti hardver, akkor emulációval gondoskodnak a futtatásáról. A múzeum kurátorai emellett szeretnék beszerezni minden egyes játék forráskódjait, hogy azokat is megőrizzék az utókor számára. A kiállítási anyag a MoMA architektúra- és dizájngalériáiban látható, ott, ahol egy első generációs iPod készüléket is elhelyeztek.

A MoMA 2010 márciusában a dizájngyűjteménye részévé tette a @ jelet, tisztelegve a jel alkotója előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rudymester #8
    Nááááá-ná-ná-ná-ná-nááá-nááááá-nááááá Kátámári Dámászííííí!
    Aki tudja miből idézte, veregesse magát vállon. :) A fenti címek tényleg jók minden tekintetben!
  • zola2000 #7
    ami nincs úgy ellentétbe a Katamari Damacyval [nyami : ]
  • JaSoN HuNTeR #6
    Half-Life és illik oda.
  • Szefmester #5
    Azért egy Baldur's Gate, Icewind Dale, Fallout 1-2 erős történettel rendelkezett, de még az Arx Fatalis, az Arcanum, és a Deus Ex 1. része is ide vehető. Az hogy némely Final Fantasy meg milyen filmművészeti alkotás lehetne ha csak filmként megcsinálnák az egész részt, vagy könyvként... hihetetlen. És ezek csak azok amik az elmúlt 2 percben eszembe jutottak.
  • gombabácsi #4
    főleg a massok közt, na az ám a művészet XD
  • zola2000 #3
    Sőt, a legjobb regényekkel is felveszi a versenyt a Suikoden, XenoGears-Xenosaga, dragon quest (főleg a 3.-7. részig).
  • Szefmester #2
    Inkább többet.
  • ADAMEX9 #1
    Valóban hordoznak annyi értéket mint egy Picasso "festmény".