Ötvös Tibor

Ingyen elérhető számos PC-s klasszikus

A rövidhírek között is rendszeresen beszámolunk arról az örömteli eseményről, ha egy kiadó vagy fejlesztő ingyenesen elérhetővé teszi egykori nagy klasszikus játékát. Most összeszedtük a jelenleg fellelhető, kultikus címeket, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Egyes játékokhoz szükséges lehet a DosBox vagy a ScummVM programokra. Akkor lássuk a játékokat. Az első egy valódi klasszikus, az Ultima 0 vagy akkori címén Akalabeth. Ez a mai szemmel nézve nevetséges grafikával megáldott játék a népszerű Ultima sorozat atyjának tekinthető és 1980-ban jelent meg. Ez volt egyébként Richard Garriott első alkotása, mely a már akkor népszerű Dungeons & Dragons világából és J. R. R. Tolkien történeteiből merített ihletet.A második program az Interplay gondozásában 1988-ban megjelent Battle Chess, mely képes volt megszerettetni a sakkot olyanokkal is, akik addig esetleg nem kedvelték. A Battle Chessben ugyanis nem egyszerűen leütöttük az ellenfél figuráját, hanem azok életre keltek és megharcoltak a mezőért. A sorozat eddig három részt él meg.

Volt idő, mikor a Virgin Interactive volt a játékipar legnagyobb kiadója és olyan stúdiók felvásárlását tervezgették, mint az Electronic Arts. Ezen időkben jelent meg egy kalandjáték, mely számos kellemes játékkal töltött órát okozott a rajongóknak. A Beneath a Steel Sky igazi cyberpunk volt, mely ráadásul Ausztráliában játszódott. A rajongóknak még ma is érdemes tenni vele egy kört.

Kis kirándulást teszünk az autóversenyek világába. A Death Rally azonban fegyvereket is behoz a versenyekbe, amik azonban remekül feldobják a körözgetés hangulatát. A Death Rally stílusának mindenképpen az egyik legjobb képviselője, ráadásul remek multiplayerével méltán vált örökérvényű klasszikussá. A The Elder Scrolls: Arena, a Daggerfall és a Command & Conquer sorozatok már szerepeltek a hírekben, szóval ezeket most kihagynánk.Jöjjön inkább a Full Spectrum Warrior, mely egy valós idejű taktikai akciójáték. A program hatalmas siker lett és végül az Amerikai Hadsereg jóvoltából vált ingyenesen elérhetővé. Újabb klasszikus következik a listánkon, ez pedig nem más, mint a GTA első része. A játék, mely az akkor még DMA Design néven futó Rockstart híressé és gazdaggá tette. Ráadásul stílust teremtett, mely a harmadik résszel dimenziót váltott és... a többi már történelem. A második rész szintén letölthető.

A Ground Control szintén egy örökbecsű darab, mely a stratégiai játékok rajongóinak okozott kellemes perceket még 2000-ben. A program legnagyobb újdonsága a kamerakezelés volt: a gyönyörű 3D-s grafikához egy zoomolható kamera is társult. A Hidden & Dangerous Deluxe szintén ismerősnek tűnhet minden stratégia-akció rajongónak, hiszen az 1999-ben megjelent játék valódi újdonságot hozott a játékvilágba.A célunk egyszerű volt: az angol SAS csapattal különböző szabotázsakciókat kellett végrehajtanunk a II. Világháborúban. A remek grafika, az új megoldások és a remek irányítás azonban méltán tette klasszikussá a programot. Egyik személyes kedvencem a most következő Mad TV, melyben egy újonnan alakult televíziós társaság műsorszerkesztőjeként kellett helyt állnunk. Egyszerű grafika, még egyszerűbb játékmenet, de egy próbát mindenképpen megér.

Az ókori Rómába kalauzol el minket a Rise & Fall: Civilization at War, mely 2006-ban jelent meg vagyis nem is olyan régi program. Az RTS ugyan nem kapott kivló kritikákat, de akit érdekelnek a gladiátorok és a Római Birodalom, az mindenképpen próbálja ki. Végül jöjjön egy kifejezetten a multira kihegyezett akciójáték, a Tribes 2, mely korát kissé megelőzvén (2001-ben jelent meg) nem tartalmazott egyszemélyes játékmódot, kizárólag online lehetett vele játszani.

Ma ez már teljesen természetesnek számít, de akkoriban még olyan programok jelentek meg, mint a Clive Barker's Undying vagy a Max Payne és az emberek nehezen fogadták be az újat. Természetesen ez még nem az összes cím. Akit érdekelnek a valódi klasszikusok, azoknak érdemes a fenti játékok linkjén kicsit jobban is körülnézni, néha valódi ínyencséget találhat az ember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • polarka #19
  tök jó a rise & fall, mindig is ilyen játékra vágytam
  kár, h még most is szaggat a gépemen közepes grafikán
 • MrPrise #18
  MAD TV online
 • FoodLFG #17
  Tiberium sunt letöltöttem, de úgy kezdődik, hogy csomagold ki c:\program files könyvtárba és megy, vagy valami ilyesmi...

  Ha meg máshova rakod, akkor át kell írnod a reg fájlt és futtatni, hogy menjen. Elég gány megoldás. Tetejébe az egésznek, csak admin jogokkal indul az a szar, így más felhasználóknak nem is megy.
 • brodix #16
  Á a Death Race hatalmas kedvenc!
  Már jön is le :)
 • Szefmester #15
  dosbox vagy windos patch a játéknak és normális lesz a sebessége.. nemrég meg megjelent a steamen is asszem és ott már normalizált a sebessége..

  amúgy azt a játékot kellene remakelni,U3E-vel 3Dben de a játékmenet maradna ami volt..
 • Szefmester #14
  megvan a trilógia is:D
 • Bozz01 #13
  Én nemrég megszereztem, de le is töröltem, viszont nem vadásztam rá 2 percnél többet, szóval nem elérhetetlen. Én speciel nem tudtam vele játszani, mert annyira gyorsan mozgott az egér, hogy nem tudtam pozicionálni a képernyőt. Így utólag belegondolva lehet, hogy ha winben elállítgatom az egeret, akkor talán javult volna a helyzet, de mivel a gépen dolgozom nem volt kedvem szórakozni ezzel.

  Ezen felül a magyar változatot nem javaslom, elviekben azok kevésbé stabilak az eredeti nyelvűekhez képest. Én személyesen az UFO2-vel tapasztaltam meg ezt, de lásd mily rendes vagyok kikerestem neked egy linket ahonnan leszedheted, és itt is azt írják, hogy a magyar ver az rosszabb.

  Ezen felül létezik egy quake motorra vagy mire épített ingyenes UFO is, azt folyamatosan fejlesztgeti valami elvetemült elme :) ha még soha nem játszottál UFO val lehet azzal lenne érdemes kezdeni, mert nekem az eredeti után már annyira nem tetszett, de ha azt szokod meg elsőre, akkor......... :)

  ímé a link:
  UFO: Enemy Unknown

  Jó szórakozást!
 • amitriptilin #12
  valakinek nincs meg véletlenül az ufo nevű játék? vagy a magyarított változata?
  már régóta keresem :(
 • Glutamin #11
  Volt annak 2. része is, de nekem az kimaradt.
 • Loverman #10
  Tribes 2 egy UT klón volt...