Gyurkity Péter

A játékok fele online talál gazdára

A videojátékok forgalmazói hamarosan elérkeznek a fordulóponthoz az Egyesült Államokban - már most az összes alkotások csaknem fele megkerüli a hagyományos értékesítési csatornákat.

Az NPD Group elkészítette szokásos felmérésének legújabb fejezetét, amely annyiban különbözik az eddigiektől, hogy az online értékesítést is felvázolja a fizikai (dobozos) példányok számai mellett. Eddig ennek nem látták nagy szükségét, nemrég azonban arról számoltak be, hogy a hagyományos módszereket alkalmazó forgalmazók az elmúlt 6 hónapban 9 százalékkal kevesebb alkotást adtak el, és mivel maga a játékpiac nem csökken, erős volt a gyanú, hogy az online értékesítés súlya növekszik.

Ez a gyanú be is igazolódott, a felmérés számai pedig magukért beszélnek. Kiderült ugyanis, hogy 2009 utolsó negyedévében a tengerentúlon 21,3 millió alkotást online vásároltak meg a játékosok, ezzel szemben pedig 23,5 millió példány fizikai formában talált gazdára. Ezzel nagyjából elérkeztünk a fordulóponthoz, hiszen a mostani 47,5 százalékos adat már nincs messze a piac teljes megfelezésétől, illetve az azt követő további növekedéstől. Ezt a piackutató cég annyiban igyekszik tovább árnyalni, hogy az online forgalmazókat két nagy csoportra osztották, és megfigyelték, hogy ezen két csoporton belül milyen mozgások fedezhetők fel.

Az első csoportba az első vonalban küzdő, tevékenységüket a nagy visszhangot kiváltó játékokra koncentráló cégek kerültek (Frontline Digital Retailers összefoglaló néven), itt olyan nagy neveket találunk (sorrendben), mint a Steam, a Direct2Drive, a Blizzard, illetve az EA. A második csoport tagjai a kisebb, könnyebben elérhető címekre utaznak, amelyek gyakran hosszú próbaidővel érkeznek, illetve olykor reklámokra alapozzák a bevételt (ők a Casual Digital Retailers csoport). Ez utóbbi kategórián belül a Bigfishgames.com, a Pogo.com, a Gamehouse.com, az iWin.com, valamint a Realarcade.com végzett az első öt helyen.

Az NPD szakértői megfigyelték, hogy a második csoport fokozatosan piacot veszít az ingyenes mobil, valamint a közösségi játékokkal szemben. Ezen a területen ugyanis 2009 utolsó negyedévében újabb 4,8 millió játékost regisztráltak, az iPhone és iPod Touch játékosainak tábora pedig 30 százalékkal bővült, ami jól mutatja a trendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #17
  ja és most már terjed a cloud is, így steamen a mentéseid automatikusan feltöltődnek tárhelyre. néztem is tegnap amikor a hl2 újra felraktam (fél óra alatt lejött) megvoltak a régi mentéseim :D
 • Gamecube86 #16
  "Na éppen ez az... ezt a torrent is tudja. Ráadásul torrenten is vannak digitális extrákkal ellátott játékok, csak az egyik ingyen van a másikért megfizetsz mert legális."
  Nem tudom mennyire követted a beszélgetést de nem legalitásról és illegalitásról szólt..

  Narxis, már megbocsáss de a két dolognak nem sok köze van egymáshoz.
  Ha neked jobb hogy egy számodra kedves játék nem áll másból mint egy mappából a számítógépen akkor egészségedre.
 • sathinel #15
  steam pl nagyon király. Párszor már raktam újra rendszert, stb és egyszerűbb volt kijelölni a listában mit installáljon mint lemezekkel szórakozni. Olcsóbb is, és nem kell boltba sem elmenni érte. Persze jó mozi mikor megvan szép fémdobozban, vagy kézikönyvel, de ezekre vigyázni kell, helyet foglalnak, kézikönyvet max 1-2 játéknál néztem meg az elején aztán hanyagolja az ember úgyis mert már tudod mi hol van, hogy kell csinálni. Ha nagyon fontos a játékhoz valami akkor átlag addon, vagy kiegészítőben belerakják. Wow-nál is így fejlődött. Ezért engedik a jobb játékok sokszor hogy a felhasználók irhassanak hozzá dolgokat mert fejlődik. wow kézikönyv is eléggé elavult pár patch után.
 • TreDoR #14
  "Egy fájlt mégse lehet olyan könnyen földhöz vágni hogy ugráljon rajta a ember."

  Jaja, freddyD szarul fog járni
 • mutantleg #13
  Helyes, helyes, már csak játékot írni kéne megtanulni "pénznyelő automaták" helyett.. persze amíg nincs rá igény addig minek. Mondjuk rengeteg játéknál tényleg csak a doboz maradt az egyetlen maradandó érték, nem csoda hogy sokan kiakadnak hogy ha már az se lesz akkor mégis mi marad? Egy fájlt mégse lehet olyan könnyen földhöz vágni hogy ugráljon rajta a ember.
 • sanyicks #12
  nem beszélve arról hogy a játékok eladásairól és használatáról végre valós statisztikák lesznek, nem csak ilyen kitalált meg saccolt marhaságok. Na meg a szar játékot fejlesztők nem tudják majd mire fogni hogy miért buktak el, csak a tényekre (szar a játék).
 • dilofekete #11
  Végre közeledik az a korszak amikor már csak nagyonmaximum az oprendszer lesz diskeken.
  Az meg hogy keveesebb nyersanyagot használnak el, attól a mostani kitermelés csak olcsóbb lesz, mert többet ki tudnak termelni, rövidebb idő alatt.
  Másrészről sokkal kreatívabb ha egy egyéni képet nyomtatok a játék eszközre és egyéni bírtót kreálok hozzá.
  Egy szó mint száz, inkább a kreativitást jellemzi az hogy használjuk a netet kb több mint 20 éve :D
 • Narxis #10
  Játékgyűjtő Tinman megmondja a frankót. Akinek egy doboz ekkora érzelmi töltettel bír az kezeltesse magát. Remélem a buszjegyeket és bérleteket is elrakod mert "olyan jó gyönyörködni bennük, nagyon kellemeset utaztam akkor"... :D

  Könyv vs. e-book témában megértem, hogy jobb a papír alapú könyv, de nem a szép borító miatt hanem mert nem erőlteti meg a szemed úgy mint a monitor vagy a túl világos lcd. Kellemesebb olvasni. Na de egy játéknál ahol a rajta lévő adathalmazzal játszol, ott ki a francot érdekel, hogy szép a borító meg a kézikönyv? A gyűjtői kiadás persze külön téma, azoknak van értelme mert abba a játékkal kapcsolatos plusz dolgokat tesznek bele ami hasznos is lehet(pl. poszter). De egy sima dobozos kiadás vs. digitális kiadásnál kurva mind1.
 • Tinman #9
  "mintsem figyelni hogy na vaze leért már?!"

  Na éppen ez az... ezt a torrent is tudja. Ráadásul torrenten is vannak digitális extrákkal ellátott játékok, csak az egyik ingyen van a másikért megfizetsz mert legális.
 • Tinman #8
  "fail fent vannak az extrák steamen is, kézikönyv, meg ami kell"

  Eszem megáll. Te érted egyáltalán mit írsz? Nem digitális adatfolyam extrákról regélek, hanem kézzelfogható termékről. K. jó kézikönyv az amit ki kell nyomtatni, vagy ALT+TAB-olni játék közben.

  "amúgy ott a librarynak nevezett digitális "polc" ott nézegetheted."

  Így van, nőkre sincs szükség... elég a 3.14-na.hu.

  "nem lesz karcos a lemez, nem sárgul be, és olcsóbb is."

  Többek között a CD projekt is ÖRÖK garanciát ad az adathordozóra. Giftelni én is tudok, sőt cserélni is steam nélkül is, kézzelfogható termékkel.