Ötvös Tibor

Jók a videojátékok történetei

Rengeteg olyan játék van, melynek története valódi érzelmeket váltott ki a játékosokból. Elég csak a Mass Effect 2-re vagy a The Darknessre gondolni. Azonban Hollywood forgatókönyvírói szerint a játékok sztorija soha nem érhet fel a filmekével a műfaj kötöttségei miatt.

Ennek ellentmond a Deus Ex: Human Revolution írója, Mary DeMarle, aki szerint már számos olyan program létezik, mely bizony már felér egy hollywoodi film színvonalával. "Szerintem rengeteg játék fordít nagy figyelmet a történetre is. Azonban egy programhoz sokkal nehezebb jó történetet készíteni. Az iparban számos olyan példa van, amikor is egy-egy esemény kapcsán azt kiáltjuk: 'azta, ez nagyon király'."



"A legtöbb példám kicsit régebbi, mert az elmúlt 3 évben annyi időmet vette el a Deus Ex, hogy nem sok időm maradt játszani. Utoljára a Fallout harmadik részével szórakoztam és még mindig nem fejeztem be. De a másik példa, amit szeretek felhozni az a The Darkness. Volt benne egy jelenet, amikor csak tévét kellett nézni a barátnőddel. Ezen idő alatt felvetődhetett mindenkiben, hogy 'Mit is csinálok itt? Tévézek a barátnőmmel? Ez olyan más.'"

"Nagyon érdekes volt ez a rész, hiszen itt alkalmunk nyílt megismerni a barátnőnket. És aztán később - most spoiler jön - a nőt a szemünk láttára ölik meg és épp az előző események miatt olyan erőteljes ez az egész. Újabb példa a Sly Cooper sorozat. Imádom, ahogy Sly személyisége megmutatkozik az animációkban, a hangjában és a karakterében. Mindezek kombinációja miatt olyan élethű ez a karakter."



"Az egyik kedvencem a Resident Evil 4. Bár maga a történet elég egyszerű, de egy ilyen stílusú játékhoz ennyi mélység épp elég is. Szerintem a játékok történetei egyre jobbak lesznek és mi továbbra is folyamatosan javítani akarunk rajtuk. Úgy vélem hogy van még hova fejlődni, mert úgy látom, hogy az ipar legtöbb résztvevője a könnyebb utat választja. Sokan továbbra is rengeteg klisét alkalmaznak és egy dimenziós karaktereket hoznak be a történetbe."

A Deus Ex: Human Revolution valamikor az idén jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blessyou #34
    Én kicsit ifjabb vagyok a PC játékok terén, nekem az első igazi sztoris élményem a Prince of Persia: Sands of Time volt. Az nagyon frankón és következetesen kavarta az időparadoxon lapjait, a végén a csattanó is ütött.
    De ott volt a Knights of the Old Republic, aminek szintén áll-leejtős sztorija volt, ahol az ember azt mondja, hogy neeeeee :D
    Akkor a Fahrenheit/Indigo Prophecy sztorija is simán megvolt egy jó film vagy könyv szintjén.
    A mások által említetteket nem ismételném.
    Meg aztán ne felejtsük, hogy egy játékban a játékidő lehetőséget biztosít arra, hogy egy remekül kidolgozott világot és bonyolult kapcsolatrendszereket ábrázoljanak, ami egy 2 órás film vagy egy 300 oldalas könyv esetén jóval nehezebb, vagy esetleg lehetetlen. Azért más lehetőségek vannak egy film, és más egy videójáték terén. Emiatt aztán szerintem nem biztos hogy érdemes hasonlítani a kettőt, noha azért olykor nyilvánvaló ha egy játéknak vagy egy filmnek a története jól vagy rosszul van megírva.
  • NeoExDeath #33
    A cikk által megpengetett feltételezés egy vicc. Egyes játékok 10-60 óra sztori alapú történettel rendelkeznek. Egy ilyen játék sztoriban bármilyen 1.5-2 órás filmet simán le tud körözni, és maximum tv sorozatokkal, de inkább könyvekkel vannak egy lapon. Pár példa:

    Metal Gear Solid (bármelyik rész)
    Final Fantasy (bármelyik rész az online-okon, és a nagyon régieken kívül, szóval mondjuk 4-től fölfelé).
    Mass Effect
    Xenogears-Xenosaga
    Assasins Creed 2
    Heavy Rain
    Kingdom Hearts
    GTA (mondjuk VC-től)
    Silent Hill
    Resident Evil (so-so)

    és még lehetne sorolni.
  • Kazuma92 #32
    És a Legacy of Kain sorozat története? Olyan mély szálakat boncol, van legalább annyira bonyolult, mint egy komplikáltabb film!
  • Retechegér #31
    Link?
  • Solmenir #30
    Sok játéknak van kiváló sztorija, ami a Hollywoodi tucatfilmek 90%-át megveri. Ott van például a Baldur's Gate, Planescape Torment, Fallout, Bioshock, Mass Effect, Dragon Age, hogy csak egy párat említsek.
  • koschwarz #29
    a jó sztorik mellett ráadásul a játékokban ott van az eszméletlen beleélés-faktor. sokkal jobban, mint egy filmben, mivel a játékban te irányítod a karakteredet, urambocsá' az eseményeket is, legalábbis egy jobb szerepjátékban.

    hálivúdi filmek, jó sztorik: tegnap a gémsztár jóvoltából láttam a féktelen száguldás c. mozit: az évtized legrosszabb filmje, pedig még csak 2011 van. úgy ahogy van, minden röhejes benne. ez a legjobb szó, mintha egy 13 éves kamasz fantáziája alapján írták volna meg, de kb. a nevetséges szinten.
  • lestyanrobi #28
    Látom, senki nem említi a psychonauts-ot. Vicces és érdekes sztori, néhány "rejtett" komolyabb tartalommal, rengeteg vicces párbeszéd és szereplő, az összhatás szinte tökéletes, nálam benne van a TOP 5-ben, szinte a tökéletes játék számomra, tökéletes sztorival.
    (Aki ismeri a játékot: 10 minutes of Boyd :D)
  • NEXUS6 #27
    Hát kell ennél jobb!?
  • aislado23 #26
    Tök poén, hogy a legszarabb történetü játékok sokszor egy hollywoodi szuperprodukció adaptációi.Amúgy nekem is a Planescape Torment a csúcs de isten ments, hogy megfilmesitsék. Elképzelem, hogy a föszereplő az a twilightos gyerek még az infantilis nője brrr.
  • b3nnyr4y #25
    A Deus Ex első része nálam máig etalon. Ha a 3. rész fele olyan jó lesz, toronymagasan fog kiemelkedni a mai mezőnyből...