Berta Sándor

Nanoméretű okostelefonok, olcsó 3D-nyomtatók jöhetnek

Ray Kurzweil mesterséges intelligencia kutató a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) tartott előadást és meglehetősen érdekes jövőképpel állt elő.

A szakember szerint a jövőben nanoméretű okostelefonok és forradalmi 3D-nyomtatók jelennek majd meg, utóbbiak gyökeresen megváltoztatják a gyártási folyamatokat, míg az agyunknak közvetlen internethozzáférése lesz. "Ezek az előrejelzések ugyan teljesen hihetetlennek tűnnek, de az emberek ugyanezt mondták akkor is, amikor az 1980-as években megjósoltam, hogy létezni fog egy globális információs hálózat. Most azon vagyunk, hogy az élet szoftvereit újraprogramozzuk. A biológia, a gyógyítás és az egészséggel kapcsolatos dolgok lassan az IT részévé válnak" - jelentette ki Ray Kurzweil.

A 64 éves kutató saját bevallása szerint jelenleg egy elavult szoftverrel a testében él. Az immunrendszerünk ugyan nagyszerű, de például nem tudja felismerni a rákos sejteket. Egy nap azonban képesek leszünk ez utóbbin szoftverek segítségével változtatni, miként arra is, hogy bizonyos részeket be-, illetve kikapcsoljunk. Az okostelefonok intelligenciája akkor egy vérsejt méretű helyen is el fog férni és az agyunkat is összeköthetjük a világhálóval. A 3D-nyomtatóké lesz a jövő, mivel a segítségükkel az emberek műanyagokból és fémből szinte bármilyen 3D objektumot elkészíthetnek majd és mindez forradalmasítani fogja a fizikai dolgok gyártását.


A szakember előrejelzéseit elsősorban a számítási teljesítmény és a várható átlagos élettartam folyamatos növekedésére építi. Ezeket a folyamatokat szerinte sem a háborúk, sem a gazdasági válságok nem állíthatják meg. Az emberiség már most is azon az úton halad, amelynek lényege a biológiai és a nem biológiai intelligencia ötvözése. Jól látható, hogy a felhasználók már akkor zavartan viselkednek, ha egy napra le kell mondaniuk a világhálóról, s nem szabad elfeledkeznünk a gépekről sem, amelyek lassan megértik a természetes nyelvet és felismerik a gesztusainkat.

Kurzweil 2008-ban azt mondta, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik, emiatt a mesterséges intelligencia várhatóan hamarosan beéri, sőt lehet, hogy 2030-ra le is hagyja az emberiséget. 2010-ben pedig azt nyilatkozta, hogy jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gkalcso #39
  A cikket és a hozzászólásokat olvasva és írva pedig az adott emberből ki- és áthelyezésre kerül. Talán közösségi szellemnek lehetne ezt mondani.
 • gkalcso #38
  Gondolkodás alatt melyiket érted? A bemenet alapján való kimenetadás elkészítését, vagy az új bemeneti dolgok kitalálását?
 • gkalcso #37
  Egy keresésre adott találat alkalmával pedig lehet véletlenszerű. A lehetséges válaszokat(első 10/20/50/100) random függvény segítségével sorba rakva. No meg a mondatalkotást is le lehet programozni. Ezután egy fórumra bedobva a kiváltott reakciók alapján tetszési indexet generálva, meg a válaszokat beletéve tovább alakítgatni(random függvény ismételt felhasználásával). Talán a természetes szelekciót így lehetne leprogramozni.

  teszt: Telefon betesz mikróba néz erősen :D
 • gkalcso #36
  Pedig itt is arra van kötve és ez a cikk is azt programozza ;)
 • mizar1 #35
  "a legújabb kutatások éppen arra utalnak, hogy az ember tudata "valahol máshol" van)."

  -Ez nyilvánvaló butaság.
 • Kornan #34
  Most utánanéztem és annyira azért nem iszonyat drága. És csökkenő tendenciát mutat.

  3D nyomtatók
  Műanyag a nyomtatóhoz

  Olyan 150000 HUF-ból már veszel egy olcsóbbat. Az anyagköltség meg 4000 HUF/KG alatt is lehet. De ha többen összefognak, illetve ha összeszerelőset veszel akkor akár még olcsóbban is kijöhetsz. Egy társasjáték igaz csak 3000-5000 huf körül van. De a legó készletek nagyon drágák. Mondjuk abból is lehet venni olcsó kínait biztos. Én magamnak biztos nem vennék ilyen nyomatót, mert nem nagyon tudnám mire használni, de azért van rá igény szerintem, annak ellenére is, hogy lehet számítógépen játszani hálózatba kötve. De én csak egy lehetséges alkalmazási lehetőséget vetettem fel, természetesen más dolgokat is lehet nyomtatni, nem csak játékokat.
 • Kornan #33
  "Szerintem a gond nem az, hogy nincs elég okos ember, vagy ezt kiváltó MI, valami fejlettebb összetettebb MI nem fog automatikusan gyorsabb fejlődést generálni, a fejlődésnek azért sokkal több összetevője van."

  A fejlődés gyorsasága az egy összetett sok tényezős dolog, ez igaz. De a dolgozó okos emberek száma ebbe egy fontos tényező szerintem. Ha egy MI összetett gondolkodásra lenne képes és mondjuk képes lenne megtervezni egy jelenleginél nagyobb teljesítményű számítógépet vagy fejlettebb MI-t, akkor az jelentősen felgyorsítaná a fejlődést. Ez szerintem tény. Hasonló sztori, mint amikor a mezőgazdaságban megjelentek a gépek,stb..., azzal a különbséggel, hogy ez öngerjesztő folyamat lenne. A kutatási költségek is jelentősen csökkennének. Ha képes lenne az MI összetett gondolkodásra, akkor a fizikai világgal való interakció ehhez képest triviális kérdés. Igény az meg bőven van olcsóbb és jobb dolgokra.

  Azzal meg tisztába vagyok, hogy jelenleg a nem specifikus MI még csak kitűzött cél szintjén szerepel, de előbb utóbb szerintem megvalósul.
 • NEXUS6 #32
  Jelenleg iszonyat drága, ha darabárra levetíted a 3D nyomtatás.
  Azonban, ha analógiát akarunk keresni, az hogy az otthoni lézer/tintasugaras dokumentum nyomtatók elterjedtek arra vezethető vissza, hogy mellette a dokumentumok elektronikus terjesztése, tárolása is elterjedt!!! Otthonra nem kell mindent kinyomtatni, csak 1-2 dolgot. De ha megnézed mennyi elektronikus dokumentum van a számítógépeden, szöveges doksik, képek, hang/video anyagok és azt mind ki akarnád rakni fizikai adathordozóra, akkor egy heti szenvedés, meg több száz ezer FT elköltése után, meg mert nem tudnál megmozdulna a sok szeméttől, inkább azt mondanád, hogy irány a könyvesbolt, könyvtár, meg hasonlók.

  A 3D nyomtatók is akkor ognak elterjedni, ha lesz mellette valami olyan dolog, ami miatt, amit kiegészítve ezt érdemes lesz használni. Jelenleg egy fröccsöntött társasjáték figura darabára pár Ft. Ugyan ez 3D nyommtatóval, amikor majd nagyságrendileg olcsóbb lesz, akkor is pár ezer Ft-lesz.
  Lehet, hogy pl a 3D virtuális környezet lesz persze az, ami kiegészíti, mert az meg még a fröccsöntött baromságoknál is olcsóbb, de akkor is lesz 1-2 dolog, amit fizikailag is le kell gyártani.
 • NEXUS6 #31
  Szerintem a gond nem az, hogy nincs elég okos ember, vagy ezt kiváltó MI, valami fejlettebb összetettebb MI nem fog automatikusan gyorsabb fejlődést generálni, a fejlődésnek azért sokkal több összetevője van.

  Az egyik, ami itt is felmerült maga a fizikai, az anyagok tulajdonságára vonatkozó technológia, ismeretek összessége. Tervezhetek én, vagy az MI nagyon szép nonoizéket, meg 3D nyomtatóval kinyomtatható repcsit, ha meg kell találni azt az anyagot, amiből a 3D nyomtató nanoizéket, vagy repülőt nyomtat, csak mert a jelenlegi anyagok nem erre lettek kitalálva. Ez pedig egy jórészt próbálgatásos babra munka. Ebben a szuperintelligens MI nem sokat, ellenben jó technikusok annál többet tudnak segíteni. De lehet itt szó bármiről, gyógyszerről, ötvözetekről, új szerkezetű anyagokról, habosított fémekről. Ahhoz hogy ezt a dolgot kitaláljuk valami tökre össze nem tartozó dolgot kell próbálgatni. Pl Habot lehet úgy is csinálni, hogy a vízbe valamit belekeversz és egy reakció következtében gázbuborékok jönnek létre. Meg úgy is, hogy pl levegőt fújsz bele, vagy úgy, hogy hirtelen csökkented a külső nyomást és az anyagon belül buborékok vállhatnak ki. Ezt te tudhatod, mert pl. anyukád amikor málnaszörpöt adott a szívószállal addig fújtad bele a habot, amíg apádtól nem kaptál egy nyaklevest. Az MI nem kap málnaszörpöt és nem kap nyaklevest, nincs egy csomó információja a világból, amiből építkezhet, ami neked van.

  Aztán a technológia fejlődés egyik legfontosabb összetevője maga az igény. A hidegháború során a politikusok részéről felmerült az igény új fegyverekre, rakétákra, vagy az űrhajózásra és rövidesen a mérnökök, kutatók megteremtették ezt. Ha nincs igény, akkor az MI csak érdekes szimulációkat fog tudni játszani, amit talán valamikor valaki elővesz.

  És végül, van-e jelenleg az embernél fejlettebb mesterséges intelligencia?
  VAN!
  Gyakorlatilag bármilyen logika számítógéppel modellezhető, megfelelő számítógépen futtatva akár az emberét is meghaladó teljesítményre képes. De ez egyrészt mindig speciális lesz, és még rettentő messze vagyunk attól, hogy pl olyan összetett intelligenciával rendelkező mesterséges kis háziállatokat csináljunk, ami egy kutyussal, vagy cicussal felveszi a versenyt. Egyszerűbb és olcsóbb a szomszédtól elkunyizni egyet a frissen született alomból.
 • Bannedusermail #30
  Semmilyen kutatás nem utal arra, hogy az emberi gondolkodás helye nem az agyban volna.