• NEXUS6
    #31
    Szerintem a gond nem az, hogy nincs elég okos ember, vagy ezt kiváltó MI, valami fejlettebb összetettebb MI nem fog automatikusan gyorsabb fejlődést generálni, a fejlődésnek azért sokkal több összetevője van.

    Az egyik, ami itt is felmerült maga a fizikai, az anyagok tulajdonságára vonatkozó technológia, ismeretek összessége. Tervezhetek én, vagy az MI nagyon szép nonoizéket, meg 3D nyomtatóval kinyomtatható repcsit, ha meg kell találni azt az anyagot, amiből a 3D nyomtató nanoizéket, vagy repülőt nyomtat, csak mert a jelenlegi anyagok nem erre lettek kitalálva. Ez pedig egy jórészt próbálgatásos babra munka. Ebben a szuperintelligens MI nem sokat, ellenben jó technikusok annál többet tudnak segíteni. De lehet itt szó bármiről, gyógyszerről, ötvözetekről, új szerkezetű anyagokról, habosított fémekről. Ahhoz hogy ezt a dolgot kitaláljuk valami tökre össze nem tartozó dolgot kell próbálgatni. Pl Habot lehet úgy is csinálni, hogy a vízbe valamit belekeversz és egy reakció következtében gázbuborékok jönnek létre. Meg úgy is, hogy pl levegőt fújsz bele, vagy úgy, hogy hirtelen csökkented a külső nyomást és az anyagon belül buborékok vállhatnak ki. Ezt te tudhatod, mert pl. anyukád amikor málnaszörpöt adott a szívószállal addig fújtad bele a habot, amíg apádtól nem kaptál egy nyaklevest. Az MI nem kap málnaszörpöt és nem kap nyaklevest, nincs egy csomó információja a világból, amiből építkezhet, ami neked van.

    Aztán a technológia fejlődés egyik legfontosabb összetevője maga az igény. A hidegháború során a politikusok részéről felmerült az igény új fegyverekre, rakétákra, vagy az űrhajózásra és rövidesen a mérnökök, kutatók megteremtették ezt. Ha nincs igény, akkor az MI csak érdekes szimulációkat fog tudni játszani, amit talán valamikor valaki elővesz.

    És végül, van-e jelenleg az embernél fejlettebb mesterséges intelligencia?
    VAN!
    Gyakorlatilag bármilyen logika számítógéppel modellezhető, megfelelő számítógépen futtatva akár az emberét is meghaladó teljesítményre képes. De ez egyrészt mindig speciális lesz, és még rettentő messze vagyunk attól, hogy pl olyan összetett intelligenciával rendelkező mesterséges kis háziállatokat csináljunk, ami egy kutyussal, vagy cicussal felveszi a versenyt. Egyszerűbb és olcsóbb a szomszédtól elkunyizni egyet a frissen született alomból.