Berta Sándor

2030-ra legyőzi a mesterséges intelligencia az embert?

A technológia egyre gyorsabban fejlődik, emiatt a mesterséges intelligencia várhatóan hamarosan beéri, sőt lehet, hogy 2030-ra le is hagyja az emberiséget.

Legalábbis ezt állítja Ray Kurzweil mesterségesintelligenca kutató, aki az American Association for the Advancement of Science (AAAS) szervezet megbízásából készítette el utópisztikus jövőképét. Kurzweil szerint már most is azon a szinten állunk, hogy képességeinket gépekkel tágítjuk ki, az ember és gép összeolvadása pusztán ennek a tendenciának a folytatódása lesz. Előrejelzését teljes egészében a technika fejlődésének jelenlegi ütemére alapozta, amely szerinte a következő 50 esztendőben 32-szer gyorsabb lesz, mint a teljes 20. században.

A szakember szerint ehhez a jövőképhez elég csak a hagyományos számítástechnikai chipek teljesítményének növekedésével kalkulálni, ráadásul a kutatók jelenleg már 3D-s chipek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek akár biológiai molekulákból is állhatnak majd. Kurzweil úgy véli, ezeknek a hardvereknek a kapacitása néhány évtizeden belül lehetővé teszi egy mesterséges intelligencia számára, hogy az emberéhez hasonló vagy azzal azonos képességekkel rendelkezzen.


"Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a gépek fognak uralkodni rajtunk. Nem kell majd az intelligens gépek inváziójára számítanunk. Csupán arra kell gondolnunk, hogy már most is vannak olyan berendezések, amelyeknek a munkáját korábban emberek végezték és amelyek ma már szinte emberi intelligenciával végzik el a feladataikat. Különösen az egészségügyi területen számítok forradalmi változásokra. Már most sokan azt tartják, hogy a betegségek és az öregedés nem más, mint egy információs folyamat. Arra számítok, hogy a tudomány a következő két évtizedben olyan szintet ér majd el, hogy meglesznek az eszközeink és a lehetőségeink ezen folyamatok megállítására és visszafordítására" - jelentette ki Kurzweil.

Ray Kurzweil elsősorban a nanobotok megjelenésében és képességeiben bízik. Ezek az eszközök akár az agyban képesek lesznek neuronjainkkal közvetlen kapcsolatba lépni, ezáltal okosabbá tenni minket, javítani a memóriánkon vagy akár az idegrendszerünkön keresztül közvetlen hozzáférést teremteni a virtuális valóság-környezetekhez.

Kurzweil azon 18 befolyásos gondolkodó egyike, akiket arra kért fel az amerikai mérnöki akadémia (NAE), hogy nevezzék meg az emberiség előtt álló technológiai kihívásokat a 21. században. E szakértői bizottságban található a Google keresőprogram egyik kifejlesztője, Larry Page és a génkutatás egyik úttörője, Craig Venter. A 14 technológiai kihívást az AAAS éves tanácskozásán hirdették ki Bostonban. Ezek a következők: a napenergia hatékony felhasználása; energiatermelés magfúzióval; szén-dioxid-megkötés, tárolás megoldása; a nitrogénkör forgásának segítése; tiszta víz biztosítása; az agy működésének "visszafejtése"; az atomterror megakadályozása; a kibertér kiépítése; a virtuális valóságok fejlesztése; a városi infrastruktúra javítása; az egészségügyi informatika fejlesztése; jobb gyógyszerek létrehozása; személyre szabott tanulási módszerek kidolgozása; a természetben rejlő új lehetőségek felkutatása.

"Ezeknek a kihívásoknak a leküzdése teljesen megváltoztatja a világot" - vélte Charles Vest, az amerikai Nemzeti Mérnöki Akadémia (NAE) elnöke. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a kihívások között szerepelnek olyan témák, mint az egészség és vagy az életöröm, amelyek lényegesek a virágzó emberiség számára. A legfontosabb kihívás az emberiség jövőjének biztosítása. "A Föld olyan bolygó, amelynek a forrásai korlátozottak, és a növekvő lakosság olyan ütemben fogyasztja őket, amely tarthatatlan" - vélik a szakértők, akik szerint új energiaforrásokat kell kifejleszteni oly módon, hogy közben visszafordítsák a környezetromlást.

Anélkül, hogy a kihívásokat rangsorolta volna, William Perry, a szakértői bizottság elnöke a megfizethető napenergiát és nukleáris fúzió beható ismeretét említette, mint két olyan célt, amelyet szerint öt-tíz éven belül el lehet érni. "A fúzió utáni kutatás elérte a mérnökök leleményességének a határát, de az ígéretes eredmények arra engednek következtetni, hogy fúziós energiagyártás célja tíz éven belül elérhető" - így Perry. Hozzátette: Még ha számításba is vesszük ezeket a sikereket, kevéssé valószínű, hogy a fosszilis energiahordozókat rövid távon sikerül felváltani. A jelentés az akadémia honlapján (www.engineeringchallenges.org) olvasható. A látogatókat felkérik, szavazzanak arról, hogy szerintük melyik a legfontosabb kihívás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qandalf #266
    Igen, legyőzi.
  • Epikurosz #265
    alakul...
  • Epikurosz #264
    Szerintem ne gondolj rosszra.
    A jogászok annyira kalodába zátnak majd mindent, hogy elenyésző esélye lesz annak, hogy kárt tegyen bennünk egy android.
    Gondolj csak arra, 1945 után hány embert ölt meg az atombomba. Nem sokat. Annyira ellenőrzött technológia, hogy nem lehet egykönnyen hozzájutni. Igazából, egy sima pisztolyhoz sem tudsz hozzájutni csak úgy, ukmukkfukk, nemhogy a bonyolultabb technológiához.
  • USAMEN POWER #263
    De hangsúlyozom hogy távoli jövő. De ha ez így lesz és egy nagyobb koloniát fognak alkotni, akkor meglesz az igazi kisebbség a földön akik az elnyomás ellen fognak küzdeni, márha tényleges emberhez hasonló inteligenciájuk lesz.

    Ember Robot háború ----> vagy ne gondoljak egyből a rosszra ?
  • Epikurosz #262
    A szaporodás különben a kisebbik feladat. Ha a nanotechnológia fejlett lesz, DNS-t szintetizálni nem is lesz nehéz. A robotot pedig nem bádogemberként kell elképzelni. Úgy ahogy a modern ipar számos területen alkalmazza az élővilág megoldásait, ugyanúgy a robotika is meg fogja tenni. Tehát, a robot, valójában android lesz, ha lesz, és szép, puha, meleg keze lesz neki, amelyet meg is tudsz fogni.
  • USAMEN POWER #261
    Igaz amit leírtál de egy teljesen önműködő robot ami ráadásul még képes is lenne szaporodni, én nagy hülyeségnek állítom. Meg amiről itt az MI szakemberek álmodoznak, az mind mind távoli jövő amit én pl. már nem fogok megélni.
  • Epikurosz #260
    "De való igaz egy robotból evolúciós úton nem lessz inteligensebb robot hacsak az ember nem lép közbe, és fejleszti."

    Ezzel nem értek egyet. Az intelligencia lényege épp az, hogy önmagát is képes fejleszteni.
    A mesterséges és természetes intelligencia között olyan lesz előbb-utóbb a különbség, mint a műszálas ing és a pamuting között. egyelőre ki nem állhatom a műszálsa ingeket, mert allergiám van rájuk, nem vezetik el az izzadtságot stb. de ahogy fejlődik a technika, jelennek meg a mikroszálas, nanoteches termékek, úgy tűnik el a különbség, és lesznek olyan szintetikus termékek, amelyek a természetes anyagok hátrányait kiküszöbölik, és így sokkal előnyösebb lesz hordásuk, mint természetes társaiké.
  • USAMEN POWER #259
    Toto66 : a proci dolgot azt nem tudtam de az még nagyon parányi dolog az emberi inteligenciához képest, és ráadásul sablon folyamat, végülis hogy azt a számítógép elvégzi ahhoz is embernek van köze, ha tényleg igaz (programozás). A mai ember inteligenciája évmilliók alatt fejlődött ki. Ennyi idő alatt a gépekkel is sokminden megtörténhet. Én a földönkívüli & természetfeletti dolgokról nem hiszek el mindent, de pl - ként sokmindent fellehet hozni. Én példáim 70 % ban igazak ezért merészeltem felhozni. De való igaz egy robotból evolúciós úton nem lessz inteligensebb robot hacsak az ember nem lép közbe, és fejleszti.
  • toto66 #258
    "gépet a Term. Inteligencia hozta létre és nem fordítva, és ez mindig is igy lesz."
    Azért egy kicsi változás már van ebben, ugyanis a processor-okban lévő áramköröket optimalizálni kell a minnél nagyobb teljesítmény elérése érdekében, és ezt már számítógép végzi...
    Mire az ember elvégezné elavultá válna a proci...
    Így aztán bár az elveket az ember alkotta, de nincs jelenleg a Földön olyan ember aki pontosan tudná hogyan is néznek ki a megvalósított processorokban az áramkörök kiépítése....
    Nem is igazán látná át a nagy száma miatt...
    Tehát a gép tervezte gép már részben valóság! De ez még nem inteligencia, hanem algoritmus amit az ember alkotott!
  • toto66 #257
    "de jópár hitelesnek bizonyuló képet és videót láttam"

    Hitelesnek videót, fényképet, Internetes anyagot nem szabad tekinteni!
    Ezeken bármit meg lehet kreálni, meg is teszik!
    Leghitelesebb a saját tapasztalat, ezután a hivatalos tananyag valamely oktatási intézményben, szakkönyve. De még így sem biztos, ezért gondolkodni is kell, mielőtt valamit elhiszel!