Berta Sándor

Biztonságérzetet ad az állandó online jelenlét

A digitális életstílus egyre inkább teret nyer: gyakorlatilag sehová sem megyünk a telefonunk nélkül és nincs olyan nap, amikor ne ülnénk le a laptop vagy a számítógép elé.

Dr. Thomas Knieper a Passaui Egyetem tanáraként dolgozik, szakterülete a számítógép által közvetített kommunikáció. A szakember gyakran foglalkozik az online kommunikáció társadalmi hatásaival és meggyőződése, hogy a digitális életstílusnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai.

"A társadalmunkban értékes dolognak számít, ha valaki mindig és minden körülmények között jól tájékozott, még akkor is, ha ez csak egy illúzió. Biztonságérzetet nyújt számunkra, ezért nézzük meg a híreket a televízióban is. Ez egyrészt egy rituálé: tájékozódunk, hogy lássuk, a világ még rendben működik és hogy akadnak megoldások a problémákra. Ugyanez a biztonságérzetünk van akkor is, amikor mobil eszközöket használunk azért, hogy információkhoz jussunk. Fontos az is, hogy véleményirányítóként és -formálóként tűnjünk fel és az elsők legyünk a munkahelyi vagy baráti körünkben. Ettől elismerést remélünk."

"Persze nem mindenki a legfrissebb hírekre kiváncsi, az online szolgáltatásokhoz való mobil hozzáférések az önrendelkezés egyik formáját is jelentik. Minden helyzetben eldönthetjük, hogy mely szolgáltatásokat és tartalmakat akarjuk használni, és egy passzív szituációból is - például amikor a buszmegállóban várakozunk - kialakíthatunk egy interaktív helyzetet. Az emberek véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy miként lehet a szabadidőt hasznosan eltölteni. A szellemi kikapcsolódás, feltöltődés digitális tevékenységeken keresztül is elérhető, például, ha zeneszámokat töltünk le vagy megnézünk egy YouTube-videót. Ezek ellazíthatnak vagy jobb kedvre deríthetnek bennünket. A mobil készülékek megadják a lehetőségét annak, hogy a rövid szünetekben is eleget tegyünk szociális kötelezettségeinknek, valakit felköszönthetünk a születésnapja alkalmából, vagy ha beteg, jobbulást kívánhatunk neki" - jelentette ki a kutató.

Dr. Thomas Knieper szerint a digitális életstílus már régóta nem csak az egyes internetes szolgáltatásokra vagy a hálózatba teljesen bekötött házra korlátozódik, sokkal inkább arról szól, hogy a társadalom tagjai miként tudnak együtt élni a digitális technológiákkal. A hír- és üzenetáradat azonban nyomást gyakorol a felhasználókra és nem mindegyikük tud ezzel megbirkózni, hiszen állandóan reagálniuk kell valamire. A digitális kommunikáció megváltoztatta a szűrőmechanizmusainkat. Az online világ lehetőséget ad arra, hogy lássuk, mikor, hol és kivel van kapcsolatban a partnerünk, ez például erősítheti a féltékenységet.

"A fiatalok a digitális technológiákkal és az internettel együtt nőttek fel. Számukra ezek a dolgok nem jelentenek nagy kihívást, ugyan az idősebbeknek sem okozna ez feltétlenül gondot, de ők talán nem is akarják ezt. Inkább azt mondják: véges az időm és ezért csak két közösségi portálon vagyok fent. Az örökös elérhetőség érzete lehetővé teszi a kapcsolatok ápolását, bármikor kommunikálhatunk a tőlünk távol élő barátokkal, de, ha valaki nem érhető el örökké, az is jelenthet egy bizonyos luxust és privilégiumot" - szögezte le végül a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)