MTI

Születőben az újfajta online etikett

A kapcsolatok elég kemények tudnak lenni. A közösségi média elhatalmasodása pedig - ahol kifejezetten javasolt a magánéleti pillanatok megosztása, és ahol a provokatív és vallomásszerű hozzászólásokra épülhet a folytatás - új súrlódási felületet hozott a párok életébe: melyek azok az információk, amelyek tisztességes módon megoszthatók a világgal?

Ha egy pár egyik fele nem érdekelt abban, hogy világgá kürtölje egy balul sikerült vacsora vagy romantikus hétvége részleteit, a mégis megszülető Facebook-poszt vagy tweet irritálhatja őt, félreértéseket eredményezhet, és főként sérülhet az egója. Néhány olyan alkalmat követően, amelyek alaposan próbára tették a kapcsolatot, egyes házastársak elkezdtek ragaszkodni ahhoz, hogy partnerük kérje a jóváhagyásukat, mielőtt egy velük kapcsolatos bejegyzést vagy fényképet posztolnak. Vannak olyanok is, akik már a legelső randevún megbeszélik ezeket a szabályokat (egyfajta, a közösségi médiára vonatkozó házassági szerződésként): azt, hogy mit szabad megosztaniuk kapcsolatukról. Még egy olyan, látszólag ártalmatlan dolognak a twittelése is, mint amilyen egy lakásfelújítás, komoly leckét jelenthet a határvonalak kijelölésekor.

"Ez egy olyan szabályos tárgyalás, amilyenre számos kapcsolatban sor kerül, azzal a különbséggel, hogy ennek a kapcsolatnak a közönsége mostanra megsokszorozódott - magyarázta a The New York Times munkatársának a dolog lényegét Lee Rainie, aki a technológia és az emberi viselkedés kapcsolatát feltárni hivatott Pew Research Center Internet and American Life Project igazgatója. - Kínos pillanatok is adódhatnak, főként, ha ezek a megbeszélések a nyilvánosság előtt zajlanak." A több mint egy tucat párral lefolytatott interjúk azt igazolják, hogy az ilyen nézetkülönbségek megosztása a nagyközönséggel bizony igen gyakori jelenség.

Rosanna Cashnek - Johnny Cash lányának - több mint 43 000 Twitter-követője van, és mindig nagyon várják az énekesnő aktuális csípős megjegyzéseit, amelyeket férjére, John Leventhalra, a Grammy-díjas zenészre tesz. Egyszer azért kezdte korholni, mert a férfin egy koncertfellépés alkalmával olyan farmer volt, amelyet már harmadik napja hordott egyfolytában. Másnap már azt írta: férje hízelegve kérte, hogy segítsen neki "rendben tartani a holmijait". Persze Leventhal - aki Mr. L-ként ismert RosannaTwitter-követői számára - nyilván nem nagyon díjazza, hogy felesége online teregeti ki a szennyesüket...

Az énekesnő egy interjúban elmondta, egy másik alkalommal éppen arról twittelt, hogy a férje sziesztázik. Amikor Leventhal megjelent a stúdióban, a hangmérnök teljesen elképedve fogadta, hiszen épp akkor olvasta az üzenetet. "John felhívott, és nagyon bosszús volt - emlékezett vissza a feleség. - Azt mondta, ne írjak olyasmit az embereknek, hogy ő lógatja a lábát, és alszik!"


Ernest Whiting és Rebecca Gray

Rebecca Gray michigani doktorandusz barátjával, Ernest Whitinggel él együtt. Tavaly májusban Whiting fényképet készített róla, miközben behunyt szemmel, szélesre nyitott szájjal fekszik, és arcát egy Costa Ricában vásárolt, vulkáni iszapból készült maszk fedi. Egy augusztusi napon Rebecca éppen dolgozott, amikor megkapta a szokásos Facebook-üzenetet: valaki megjelölte őt egy fényképen. Amikor meglátta a maszkos fotót, arra gondolt, hogy azt Whiting az ő számítógépéről szerezte meg, és tette fel a Facebookra. "Leesett az állam - mesélte. - Megpróbáltam törölni a képet, de csak a jelölést sikerült eltávolítani."

E-mailt írt és SMS-t küldött Whitingnek, követelve, hogy törölje a posztot - persze addigra már valamennyi online lévő barátjuk és ismerősük látta, rajta nevetett mindenki. Végül nem bírta tovább, belépett a Facebookra a férfi jelszavával, és ő maga távolította el a képet. Amikor Whiting aznap este hazaért, Rebecca már az ajtóban várta, és ellenmondást nem tűrő hangon közölte: a férfi soha többé nem nyúlhat a számítógépéhez. Whiting azt mondta, a maga részéről csupán szórakoztatónak találta a képet. "Ha tudtam volna, hogy mindez mivel jár, nem tettem volna fel a Facebookra" - ismerte el félénken. És nem valószínű, hogy még egyszer elkövetne ilyen hibát...

Egyes párok azzal igyekeznek megőrizni kapcsolatuk intimitását, hogy már idejekorán megalkotják a maguk szabályait. A brooklyni Jen Dunlap 2009 májusában tett kirándulást Turs és Caicos szigeteken újdonsült barátjával, a színész-zenész Chris Sullivannel. Mielőtt elindultak, Sullivan azt kérte, hogy Jen ne tegyen fel a Flickrre olyan képeket, amelyeken éppen csókolóznak. Még a közösségi médiával átitatott párok is alaposan megküzdenek azzal, amit az új felület jelent a kapcsolati etikett területén. Nozlee Samadzadeh és Jarrett Moran évek óta aktív résztvevője az online közösségi életnek. 2009-ben együtt hoztak létre egy Tumblr-fiókot Needs More Salt (Több só kell bele!) címmel, ahol azokról az ételekről adtak közre leírásokat és fényképeket, amelyeket éppen főztek.


Jarrett Moran és Nozlee Samadzadeh

A hölgy nevetve idézte fel, hogy egyszer mennyire sikerült felingerelnie férjét, amikor viccesen azt találta írni, hogy Moran csak szerencsétlenkedik a konyhában. A további konfliktusok elkerülése érdekében abban állapodtak meg, hogy publikálás előtt kölcsönösen megnézik egymás bejegyzéseit. És ez bölcs lépésnek bizonyult. Nemrégiben azonban Samadzadeh kis híján elküldött egy hírt a Needs More Saltra, azt panaszolván, hogy neki kellett vacsorát készítenie, mert Moran túl későn ért haza. Habár Moran nem tudta, hogy aznap neki kellett volna főznie, megkérte az asszonyt: írja át a posztot.

Még gyakrabban fordul elő, hogy egy pár egyik tagja sokkal inkább szeretné megosztani mondanivalóját a közönséggel, mint társa. Két évvel ezelőtt Jenny Luu, egy washingtoni kozmetológus arra kérte férjét, a zenész és fotós Jason Hamachert, hogy ne írjon a Facebookra, amikor üzleti úton van távol. Ugyanis nem akarta tudatni senki idegennel, hogy ő egyedül van otthon. A házaspár tulajdonában van egy 100 éves ház is a főváros környékén. Két hónappal ezelőtt alaposan felkavarta Jenny kedélyét, amikor a férje már másodjára írt a Facebookon a ház tetőzetének szükségessé vált megjavításáról. Három évvel korábban ugyanis Hamacher már közzétett fényképekkel gazdagon illusztrált jegyzeteket otthonuk felújításáról. A halmozódó kommentek miatt Jenny nyugtalankodni kezdett: amiatt aggódott, hogy barátaik esetleg kérkedésnek tekintik az újabb beszámolót. "Nem akarom, hogy azt gondolják rólunk az emberek, hogy a bőrünk alatt is pénz van - idézte fel aggodalmának okát Jenny Luu. - Nem akarom, hogy kényelmetlenül érezzék magukat."

Néhány házastárs számára azonban az a legjobb védekezés, ha úgy tesznek, mint ha nem vennének észre semmit. George Stephanopoulos - aki annak idején Bill Clinton elnöki stábjához tartozott, jelenleg pedig a Good Morning America című reggeli show-műsor egyik házigazdája - elmondta, hogy az ABC News 50 éves évfordulóján adott fogadáson őt kiáltották ki annak a műsorvezetőnek, aki "valószínűleg a leginkább nyugtalankodik felesége Twitter-üzenetei miatt". Felesége ugyanis a komikus Alexandra Wentworth, akinek több mint 42 000 Twitter-követője van. "Létezik egyfajta egyszerű szabály a számomra - közölte nevetve Stephanopoulos. - Ne kérdezősködj, és ne olvass el semmit!"

Wentworth általában tartózkodik attól, hogy a Twitteren tegyen közzé politikai tárgyú vicceket, bár mint mondta, ezt igen nehéz volt megállnia a januári New Hampshire-i republikánus tanácskozás során, amelynek férje volt a moderátora. "Drágám, ne bombázz a szexi SMS-eiddel, inkább figyeld a vitát!" - írta neki címezve. "Nem hiszem, hogy látta volna ezt az üzenetet" - elevenítette fel most az amerikai lapnak. Stephanopoulos valóban nem látta; több mint 1,7 millió követője van a Twitteren, és posztjai általában a munkájával kapcsolatosak. Mint ahogy azt sem olvasta, amikor felesége egy erősen sikamlós viccet engedett meg magának egy elnökjelölt-aspiráns nyakkendőjén éktelenkedő gyanús folttal kapcsolatban. Amikor a riportrer rákérdezett erre, a volt fehér házi szóvivő abbahagyta a nevetést, és csak fűzött hozzá: "Annyira örülök, hogy nem tudtam róla!"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #2
    Egyreszt ezek azok a retardaltak, akik miatt sokan szarnak tartjak a facebookot (pedig hat bennuk van a hiba, nem a rendszerben)
    Masreszt ilyenkor hajlamos vagyok szimpatiat erezni a "terroristak" irant...Az ilyen emberek tenyleg jobb, ha meghalnak. 1 ongyilkos merenylo vagy odavezetett repulogep vagy akarmi es par natural born idiottal kevesebb...(en sem vagyok agyilag 1 matyohimzes, de ilyenkor azert facepalm az emberiseg ezen reszenek..)
  • SASI #1
    Szánalom a köbön.