Berta Sándor

Afganisztánban egyre népszerűbb az internet

Tíz évvel azután, hogy a tálibok iszlámellenesnek minősítettek és betiltották a modern technológiákat, az ázsiai államban növekvő népszerűségnek örvendenek a közösségi portálok.

Jelenleg 30 millióból kétmillió afgánnak van internethozzáférése, ami azoknak a politikusoknak és a különböző haduraknak köszönhető, akik felfedezték, hogy az internet kiválóan alkalmas üzeneteik terjesztésére. Abdul Rashid Dosdum hadúr például az arab tavasz idején rájött, hogy ilyen feladatok esetén a Facebook és a Twitter gyakorlatilag megkerülhetetlennek számít, gyorsan létre is hozta a saját fiókjait. Dosdum tagja az Afgán Nemzeti Frontnak, amely már a 2014-es választásokra készül. Tanácsadója, Homayoon Haqbeen szerint gyakorlatilag minden aktív afgán politikus és a politika iránt érdeklődő afgánok jelentős része megtalálható a Facebookon és a Twitteren.

Emellett a másik fontos dolog, hogy folyamatosan nő az okostelefonok száma. "Miután a helyi lakosság 70 százaléka analfabéta, ezért erősen kétlem, hogy a közösségi oldalak erős hatást gyakorolnának az afgán politikára. Sok régióban áram sincs, s az embereknek nincs pénzük számítógépekre és okostelefonokra. Így sokaknak egyszerűen nincs internetezési lehetőségük" - jelentette ki Sebastian Christ író, újságíró. A szakember úgy vélte, hogy a közösségi portálokat elsősorban propaganda célokra alkalmazhatják, így terjesztik például a külföldi csapatok ellen végrehajtott támadások felvételeit. Vagyis sem a Twitternek, sem a Facebooknak nincs meghatározó szerepe az afganisztáni politikára.

A tálibok 1996 és 2001 betiltották az internet használatát, mivel a világhálót a nyugati propaganda eszközének minősítették. Azóta nagyot változott a világ, a tálibok körében a Facebook és a Twitter is rendkívül népszerű. Zabibullah Mujahid tálib szóvivő közölte, hogy azonnal betiltanák az internetet, ha iszlámellenes célokra használnák fel. Más szempontból viszont történtek előrelépések: a Young Woman for Change mozgalom megnyitotta Kabulban az első internetkávézót kifejezetten nőknek. A kávézó egy 15 éves lány, Sarah Gul nevét viseli, akit a szerelme kínzott meg, majd zárt be. Tooba Ahmadyar üzletvető hangsúlyozta: "Amennyiben az arabok képesek voltak az internetet a diktátorok elleni mozgósításra használni, akkor mi is létrehozhatjuk a képzett afgán férfiak és nők frontját, akik az elnyomás ellen és a jogaikért küzdenek."

A tálibok egyébként 2008-ban jelezték, hogy korlátoznák az afgán mobilhálózatokat, ugyanakkor korszerű IT-eszközökkel készülnek fel. A harcos tálibok veszélyes új típusa digitális fényképezőgépével deríti fel a terepet, GPS-t és hordozható számítógépet használ és csak az ő felderítésük után indítanak öngyilkos merényleteket a többiek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GaborT28 #7
    én lenni Muhammad Qasim Hindu Shah. Lájkolni ezt oldalt. Érdekes cikkek lenni sg.hu. Allah lenni veletek!
  • Zoliz #6
    Valahogy le kell adni a drótot a bombáról, kár hogy tudatlanok és nincsenek tisztában azzal, hogy az interpolnak hozzáférése van az összes műholdhoz. Szóval hülyék mint a segg, maradnának a füstjeleknél, azt már csak ők értik.
  • gyuuula #5
    Elvileg az iszlám általánosan tiltja az arc ábrázolását. Igaz az még a középkorban lehetett.
  • Bannedusermail #4
    Felmegy a facebookra az afgán, és Allahot élteti, jönnek az amerikaiak, és leverik a veséjét, hogy ki az al-kaidás összekötője. Ha meg arról posztol, hogy milyen fontos a demokrácia, esetleg valamilyen megjegyzést tesz egy nőre, jönnek a tálibok és lefejezik. Nehéz lehet úgy élni, hogy minden szavunkra figyelni kell.

    Mellesleg az összes afgán nőnek mi lehet a facebukon a profilképe? Egy burka?
  • NEXUS6 #3
    Én úgy tudom, hogy van már nekik FB-n keresztül vezérelhető, USB portra dugható kődobáló gépük is, a halálra kövezéshez. És náluk a Farmeramaban nincs partimalac sem.
  • bladesoft #2
    Bizony eddig a feleség lincselésre megkellet hívni a testvárfalúból az embereket hogy lássák... de manapság ma már online nézhetik majd a kövezést :D
  • NEXUS6 #1
    Valahogy csak értékesíteni kell a nemzetközi piacon a rekord máktermést.