39
  • gkalcso
    #39
    A cikket és a hozzászólásokat olvasva és írva pedig az adott emberből ki- és áthelyezésre kerül. Talán közösségi szellemnek lehetne ezt mondani.
  • gkalcso
    #38
    Gondolkodás alatt melyiket érted? A bemenet alapján való kimenetadás elkészítését, vagy az új bemeneti dolgok kitalálását?
  • gkalcso
    #37
    Egy keresésre adott találat alkalmával pedig lehet véletlenszerű. A lehetséges válaszokat(első 10/20/50/100) random függvény segítségével sorba rakva. No meg a mondatalkotást is le lehet programozni. Ezután egy fórumra bedobva a kiváltott reakciók alapján tetszési indexet generálva, meg a válaszokat beletéve tovább alakítgatni(random függvény ismételt felhasználásával). Talán a természetes szelekciót így lehetne leprogramozni.

    teszt: Telefon betesz mikróba néz erősen :D
  • gkalcso
    #36
    Pedig itt is arra van kötve és ez a cikk is azt programozza ;)
  • mizar1
    #35
    "a legújabb kutatások éppen arra utalnak, hogy az ember tudata "valahol máshol" van)."

    -Ez nyilvánvaló butaság.
  • Kornan
    #34
    Most utánanéztem és annyira azért nem iszonyat drága. És csökkenő tendenciát mutat.

    3D nyomtatók
    Műanyag a nyomtatóhoz

    Olyan 150000 HUF-ból már veszel egy olcsóbbat. Az anyagköltség meg 4000 HUF/KG alatt is lehet. De ha többen összefognak, illetve ha összeszerelőset veszel akkor akár még olcsóbban is kijöhetsz. Egy társasjáték igaz csak 3000-5000 huf körül van. De a legó készletek nagyon drágák. Mondjuk abból is lehet venni olcsó kínait biztos. Én magamnak biztos nem vennék ilyen nyomatót, mert nem nagyon tudnám mire használni, de azért van rá igény szerintem, annak ellenére is, hogy lehet számítógépen játszani hálózatba kötve. De én csak egy lehetséges alkalmazási lehetőséget vetettem fel, természetesen más dolgokat is lehet nyomtatni, nem csak játékokat.
  • Kornan
    #33
    "Szerintem a gond nem az, hogy nincs elég okos ember, vagy ezt kiváltó MI, valami fejlettebb összetettebb MI nem fog automatikusan gyorsabb fejlődést generálni, a fejlődésnek azért sokkal több összetevője van."

    A fejlődés gyorsasága az egy összetett sok tényezős dolog, ez igaz. De a dolgozó okos emberek száma ebbe egy fontos tényező szerintem. Ha egy MI összetett gondolkodásra lenne képes és mondjuk képes lenne megtervezni egy jelenleginél nagyobb teljesítményű számítógépet vagy fejlettebb MI-t, akkor az jelentősen felgyorsítaná a fejlődést. Ez szerintem tény. Hasonló sztori, mint amikor a mezőgazdaságban megjelentek a gépek,stb..., azzal a különbséggel, hogy ez öngerjesztő folyamat lenne. A kutatási költségek is jelentősen csökkennének. Ha képes lenne az MI összetett gondolkodásra, akkor a fizikai világgal való interakció ehhez képest triviális kérdés. Igény az meg bőven van olcsóbb és jobb dolgokra.

    Azzal meg tisztába vagyok, hogy jelenleg a nem specifikus MI még csak kitűzött cél szintjén szerepel, de előbb utóbb szerintem megvalósul.
  • NEXUS6
    #32
    Jelenleg iszonyat drága, ha darabárra levetíted a 3D nyomtatás.
    Azonban, ha analógiát akarunk keresni, az hogy az otthoni lézer/tintasugaras dokumentum nyomtatók elterjedtek arra vezethető vissza, hogy mellette a dokumentumok elektronikus terjesztése, tárolása is elterjedt!!! Otthonra nem kell mindent kinyomtatni, csak 1-2 dolgot. De ha megnézed mennyi elektronikus dokumentum van a számítógépeden, szöveges doksik, képek, hang/video anyagok és azt mind ki akarnád rakni fizikai adathordozóra, akkor egy heti szenvedés, meg több száz ezer FT elköltése után, meg mert nem tudnál megmozdulna a sok szeméttől, inkább azt mondanád, hogy irány a könyvesbolt, könyvtár, meg hasonlók.

    A 3D nyomtatók is akkor ognak elterjedni, ha lesz mellette valami olyan dolog, ami miatt, amit kiegészítve ezt érdemes lesz használni. Jelenleg egy fröccsöntött társasjáték figura darabára pár Ft. Ugyan ez 3D nyommtatóval, amikor majd nagyságrendileg olcsóbb lesz, akkor is pár ezer Ft-lesz.
    Lehet, hogy pl a 3D virtuális környezet lesz persze az, ami kiegészíti, mert az meg még a fröccsöntött baromságoknál is olcsóbb, de akkor is lesz 1-2 dolog, amit fizikailag is le kell gyártani.
  • NEXUS6
    #31
    Szerintem a gond nem az, hogy nincs elég okos ember, vagy ezt kiváltó MI, valami fejlettebb összetettebb MI nem fog automatikusan gyorsabb fejlődést generálni, a fejlődésnek azért sokkal több összetevője van.

    Az egyik, ami itt is felmerült maga a fizikai, az anyagok tulajdonságára vonatkozó technológia, ismeretek összessége. Tervezhetek én, vagy az MI nagyon szép nonoizéket, meg 3D nyomtatóval kinyomtatható repcsit, ha meg kell találni azt az anyagot, amiből a 3D nyomtató nanoizéket, vagy repülőt nyomtat, csak mert a jelenlegi anyagok nem erre lettek kitalálva. Ez pedig egy jórészt próbálgatásos babra munka. Ebben a szuperintelligens MI nem sokat, ellenben jó technikusok annál többet tudnak segíteni. De lehet itt szó bármiről, gyógyszerről, ötvözetekről, új szerkezetű anyagokról, habosított fémekről. Ahhoz hogy ezt a dolgot kitaláljuk valami tökre össze nem tartozó dolgot kell próbálgatni. Pl Habot lehet úgy is csinálni, hogy a vízbe valamit belekeversz és egy reakció következtében gázbuborékok jönnek létre. Meg úgy is, hogy pl levegőt fújsz bele, vagy úgy, hogy hirtelen csökkented a külső nyomást és az anyagon belül buborékok vállhatnak ki. Ezt te tudhatod, mert pl. anyukád amikor málnaszörpöt adott a szívószállal addig fújtad bele a habot, amíg apádtól nem kaptál egy nyaklevest. Az MI nem kap málnaszörpöt és nem kap nyaklevest, nincs egy csomó információja a világból, amiből építkezhet, ami neked van.

    Aztán a technológia fejlődés egyik legfontosabb összetevője maga az igény. A hidegháború során a politikusok részéről felmerült az igény új fegyverekre, rakétákra, vagy az űrhajózásra és rövidesen a mérnökök, kutatók megteremtették ezt. Ha nincs igény, akkor az MI csak érdekes szimulációkat fog tudni játszani, amit talán valamikor valaki elővesz.

    És végül, van-e jelenleg az embernél fejlettebb mesterséges intelligencia?
    VAN!
    Gyakorlatilag bármilyen logika számítógéppel modellezhető, megfelelő számítógépen futtatva akár az emberét is meghaladó teljesítményre képes. De ez egyrészt mindig speciális lesz, és még rettentő messze vagyunk attól, hogy pl olyan összetett intelligenciával rendelkező mesterséges kis háziállatokat csináljunk, ami egy kutyussal, vagy cicussal felveszi a versenyt. Egyszerűbb és olcsóbb a szomszédtól elkunyizni egyet a frissen született alomból.
  • Bannedusermail
    #30
    Semmilyen kutatás nem utal arra, hogy az emberi gondolkodás helye nem az agyban volna.
  • Kornan
    #29
    Szerintem ez a 3D nyomató sem teljesen haszontalan. Nyilván még messze van attól az elképzeléstől, hogy otthon nyomtatod majd a számítógép alkatrészeket, amit végül összeraksz. De kreatív emberek már most is sok mindenre tudják használni. Gyerekeknek is szerintem örülnének ha például lego alkatrészeket tudnának gyártani és tervezni. És még talán olcsóbb is lenne(ha nem akkor hamarosan) a szülőknek, ha pár család összefogna és venne egy ilyet ,ahelyett, hogy több tízezerért vennének lego készleteket. De akár más társasjátékokat is lehet vele csinálni. Pl gyerekkoromban emlékszem, volt egy olyan, hogy rizikó. Na most 3D nyomtatóval otthon letudod gyártani a bábukat, a térképet és a kártyákat ki tudod nyomtatni, a dobókockákat talán jobb megvenni :D. Lehetne ebből bizniszt is csinálni, veszel egy ilyen 3D nyomatót és olcsón gyártasz az embereknek társasjátékokat. Csak nehogy lecsukjanak a szerzői jogsértésért. Jönnek majd a műanyag kalózok. :D
  • Kornan
    #28
    Lehet, hogy túlzottan optimista Kurzweil, de abban szerintem igaza van, hogy jelentősen fel fog gyorsulni a fejlődés, ha sikerül létrehozni egy mesterséges intelligenciát, ami egy ember szintjén képes új dolgokat feltalálni, hatékonyabbakat tervezni. Szóval egy ilyen öngerjesztő folyamat alakulna ki, ahol az MI-k jobb MI-ket alkotnak. Nem kell, hogy érezzen vagy pontosan szimulálja az emberi viselkedést. Szerintem lehetséges ilyet létrehozni és nagy haszna lesz belőle az emberiségnek. Kérdés csak az, hogy mikor lesz kész.
  • Archenemy
    #27
    Igen, véletlen kerülte el a figyelmemet. Ettől még továbbra sem igaz az a kijelentés, hogy "a KickStarteren (...) a legtöbb hozzájárulás a 3D nyomtatókhoz kerül", mert nem hozzájuk kerül.
  • montyx
    #26
    Ez a 3D nyomtatósdi jó buli lenne, bár nem tudom lesz e belőle az én életem alatt otthoni verzió.
    Viszont az én agyamat soha senki nem fogja semmilyen hálózatra kötni, és főleg nem frissítgetni a szoftvert. Nem akarok én vírusírtót, meg tűzfalat a fejembe... Milyen lenne már, hogy jönne a levél, hogy bocsesz, a tegnapi updatet elbasztuk, de már dolgozunk a javításon. Addig viszont sajnos nem fogsz látni.
  • cataflam02
    #25
    Gondolom csak véletlen kerülte el a figyelmed, a több mint 800 ezer dolláros gyűjtés az egyik ilyen projectnél....
  • nagylzs
    #24
    > Kurzweil 2008-ban azt mondta, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik, emiatt a mesterséges intelligencia várhatóan hamarosan beéri, sőt lehet, hogy 2030-ra le is hagyja az emberiséget. 2010-ben pedig azt nyilatkozta, hogy jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek.

    A mechanikus "gondolkodás" területén a számítógépek le tudják hagyni az embereket. De általában az intelligencia területén nem. Van érzelmi intelligencia, és a gépek nem éreznek. (Még csak szimulálni sem tudják normálisan.) A gépnek nincs intuíciója, nincs empátiája és nincsen kreativitása. Ezek is az intelligencia részei. Az is köztudott, hogy az emberek látszólag az agyuk kis részét használják ki. A többi részről nem tudjuk hogy mire képes, vagy még az is lehetséges hogy már most is használjuk valamire, de fogalmunk sincs hogy mire. Ilyen értelemben elég elhamarkodott kijelenteni, hogy "az emberi agy teljesítményére lesznek képesek".

    Ezen felül, valaki esetleg úgy találhatja, hogy a fent nevezett nyilatkozatban burkoltan megbújik az a feltételezés, hogy az ember TUDATOS gondolkodása az agyban zajlik. Azonban ez nincs bizonyítva (sőt, a legújabb kutatások éppen arra utalnak, hogy az ember tudata "valahol máshol" van). Tehát az "agy teljesítménye" és az "emberi intelligencia" ilyen módon történő összehasonlítása egy olyan feltételezésre épül ami épp megdőlni látszódik.
  • gkalcso
    #23
    Készül a mustármagnyi hit ;)

    Ez a "3D" nyomtatónak a magja is lehet. Csak el kell ültetni és kinől belőle, amit akarunk. Persze ha az aggyal is kapcsolatban lesz, akkor jópár dolognak elég lesz a retinán(érzékszerveken) keresztül "benőlnie". Olyan lesz mintha ott lenne és használhatóvá is válik az érzékelés programozásával.
    Egyedül a fizikai szükségletekhez kell majd ténylegesen készíteni. Esetleg a kimenetet visszafordítani némi energia(pl.: napfény) felhasználásával. [ENTER/ámen]
  • Archenemy
    #22
    "Ha megnézed a KickStarteren (a legnagyobb közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon) a legtöbb hozzájárulás a 3D nyomtatókhoz kerül: LINK és viszonylag nagy összegekről van szó"

    Az általad mutatott linkeken tizenpár ezer dollárokról van szó, és ezek igen messze vannak darabszámra és összegre is a kickstarter nagyobb projektjeitől. Tehát nem igazán állja meg a helyét, hogy "a legtöbb hozzájárulás a 3D nyomtatókhoz kerül"

    A kickstarteren konkrétan a játékok és a filmek mennek a legjobban, néha akár 1 millió dollár fölötti hozzájárulással. Bővebben itt: Year of the Game
  • Vers
    #21
    a problema az otthoni 3d nyomtatassal az anyagtechnologiaban keresendo , majd minden normalis anyag 1000 celsius fok folott olvad , es ekkor biztosit megfelelo erossegu kotest lehules utan a reszecskek kozott
    a 3d nyomtato ragasztasos technologiaval mukodik es emiatt sosem lesz kepes hasznalati targyat nyomtatni, disztargyat igen, csak annak meg mi a fene ertelme lenne
    altalaban azok hypeoljak a 3d nyomtatot akiknek fingjuk nincs a gyartasrol, es elkepzelni sem tudjak hogy keszulnek a targyak valojaban
  • Quantizs
    #20
    Pont ellenkezőleg, nem speciális, hanem hétköznapi használati eszköz lesz. A 3D nyomtatás, mindenkié lesz és üzlet is van benne. Ha megnézed a KickStarteren (a legnagyobb közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon) a legtöbb hozzájárulás a 3D nyomtatókhoz kerül: LINK és viszonylag nagy összegekről van szó. Ma már az nem érdekes, hogy a cégek akarják-e hogy legyen olcsó 3D nyomtató. A lényeg az, hogy az emberek akarják, hogy legyen rendes, olcsó 3D nyomtató.
    Az pedig szerintem egyértelmű, hogy elég alaposan megváltoztatja a dolgokat egy minden háztartásban megtalálható eszköz. De pl. nekem mint mérnöknek, különösen nagy segítség ha könnyen kinyomtathatom a robotom alkatrészeit és ha valamit cserélni kell egyszerűen csak nyomtatok egy új alkatrészt... stb
  • Vers
    #19
    aki mar latott eloben 3d nyomtatot az csak rohog az egeszem , semmire se valo vacak, persze specialis alkalmazasai elkepzelhetoek mint pl a hazgyartas, de nem valoszinu hogy ilyen eszkozzel fog futkarozni atlagjozsika a jovoben

  • Vers
    #18
    ez a faszi egy tehetsegtelen luzer
  • Merces
    #17
    http://dev8d.jiscinvolve.org/wp/2010/02/25/reprap-the-self-replicating-3d-printer/
  • viasz
    #16
    Én 3D nyomtatókat nyomtatnék a 3D nyomtatómmal :D
  • Omega
    #15
    Amire sokan gondolnak az csak egy utópia, hogy a gyártás, kiskereskedelmi beszerzés kiváltható legyen egy otthoni 3d nyomtatóval. Én biztos beruháznák egybe, de ez még bőven 100+ év.
  • Inquisitor
    #14
    Van olyan "nyomtató" ami elektronikát tud nyomtatni, olyan ipari is, ami falakat épülethez. Egy biztos, iszonyat drágák. Jelenleg ami elterjedt és használják az annyit tud, hogy valami polimerből nyomtathatsz mintadarabokat pl. öntőformákhoz és ilyesmik.

    Létezik egy GPL liszences berendezés, ami nem 3D nyomtató, inkább olyan mint egy spéci kis marógép, amivel csinálhat az ember kisebb minta tárgyakat kukorica polimerből ... kezdetnek ez sem rossz.
  • Inquisitor
    #13
    "... e például nem tudja felismerni a rákos sejteket. "

    Ez így legutóbbi kutatások után kissé avult nézet nem? Gőzerővel folyik a különböző rákos megbetegedések elleni vakcinák kutatása. Némelyiknél pedig már elismerten sikerült is.
  • saba30
    #12
    végtelen határok: A tudat folyama
    :)
  • Szefmester
    #11
    Ezekbe a nyomtatókba nem tisztán műanyagot pakolnak amiből kijön a végeredmény, hanem megy ott töltőanyag, kötőanyag, és a műanyag. Szóval ez a beolvasztom kinyomtatom az újat nem működik, és eszméletlen pénzekbe kerülnek ezek a porkazetták. Évtizedekre van még az a kor amikor egy műanyag tányért olcsóbb legyen kinyomtatni mint megvenni.
  • Bannedusermail
    #10
    +1

    Hogy fészkeli be magát egy hantaboy egy konferanciára?
  • hematit1976
    #9
    ha egy 3D-s nyomtatóba nem csak fémeket vagy műanyagot lehet rakni hanem mondjuk szenet, oxigént, hidrogént, nitrogént, stb akkor élő szervezetek is "nyomtathatók" lesznek -> nyomtass magadnak egy sültcsirkét szívem vacsorára, ma nem érek haza...
  • Locutos
    #8
    3D nyomtató: Mindenkinek lessz egy adott mennyiságű nyersanyaga(műanyag, fémek, stb.) és csak letorrentezi a legjobb GPL licenszes kütyüket és legyártja. Mikor megjelent valami jobb, az aktualis "régi" kütyüjét beolvasztja, és kinyomtatja az újabb jobbat. Mondja meg nekem valaki: hol van ebbe az üzlet?
    Ki fogja engedni hogy egy ilyen szuper3D nyomtató elterjedjen?
  • Szefmester
    #7
    Egységes tudásbázis? Egy olyan világban ahol azért perre mennek páran mert két cég megoldása egy témára hasonló megjelenést, és működést eredményez? Utópia.. Ha a szabadalmi hivatal mindent nyilvánosságra hoz, miközben meg is szünteti önmagát, a cégek és magánszemélyek meg vagy titokban tudják tartani vagy nem a fejlesztéseiket, akkor bizony majd talán eljön az egységes tudásbázis kora.
  • NEXUS6
    #6
    Aza baj, hogy ettől mindenki okos lenne. De az okos emberrel nem tudsz jó üzletet csinálni, az nem fogyaszt rendesen, az nem rakja fel a pinkódját az FB-re... szal ez nem jó üzlet.
  • NEXUS6
    #5
    És kolbászból lesz a kerítés, és mindenkinek ötöse lesz a lottón, és mindenki örökig fog élni +5 év, és mostmár tényleghótziher feltalálják a mesterséges intelligenciát és először a nők fejébe ültetik, a kutyák önmagukat fogják sétáltatni, a nanoteknológiával kifejlesztik a nemcsípő szunyogot, a zsidóknak a kóser disznót, és a nátha is már csak egy hétig fog tartani, és létrehozzák a szuperpénzügyiembereket: a zsidókat keresztezik a skótokkal...
  • Nailyenugysincs
    #4
    sima internet helyett egy egységes tudásbázis kéne amire rácsatlakozhat az ember. rágondol vmire és megjelenik minden. de nem a többi értelmetlen körítéssel mint a neten. a csillagkapuban volt egy jó megvalósítás csak kár h átvette az emberek felett az irányítást :D
  • olivaoil
    #3
    Ray Kurzweilnek : NA, futurista kisapám! : nyomás vissza a húszas évekbe. Ott majd kábíthatod a népet ezekkel. A fejlődés se nem lineáris, se nem logaritmikus, se nem exponenciális, se nem más meghatározhatóan gyorsuló vagy sebességű valami... Másrészről pedig ugyanígy hihetnék annak az oldalnak, akik azt puffogtatják, hogy majd a vízért folytatott harmadik világháborúban kinyírja magát az emberiség.
  • Cat #2
    Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy azt mondja az ember hogy olcsóbb lesz...
  • Cefet
    #1
    Ami a 3D nyomtatót illeti, nem bánnám, ha igaza lenne...