MTI

Szervezeti válságban a Német Kalózpárt

Az önkéntes munkán alapuló társadalmi mozgalomból a professzionális párttá való átmenet válságát éli a Német Kalózpárt, a német politikában újoncnak számító erő szervezeti és anyagi gondokkal küszködik.

"Nem bírom tovább. Teljesen kimerültem, fáradt vagyok" - indokolta lemondását Christopher Lang országos szóvivő, aki aktivistaként, ingyen dolgozott a kalózoknak. Amikor június elején bejelentette távozását, egyben szorgalmazta, hogy töltsék fel a pártot működtető szervezetet fizetett szakemberekkel. Langot követte egyik helyettese is, a pártközpont sajtókapcsolatokért felelős osztályának létszáma így egy csapásra megfeleződött, holott a Német Kalózpárt jelentős politikai tényező, a tartományi gyűlések negyedében rendelkezik képviselettel, választói támogatottsága pedig 8 százalék körül mozog, megelőzve a kormányon lévő liberálisokat és a Bundestagban 76 fős frakcióval jelen lévő Baloldalt is.

Az év elején ugyancsak kimerültségre hivatkozva vonult vissza a párt arcaként számon tartott Marina Weisband pártigazgató. Azóta a kalózok három tartományi gyűlésbe is bejutottak, a taglétszám megduplázódott - 32 ezerre nőtt - és tovább nőtt a párt népszerűsége, de a sikerrel együtt az ellentmondások is kiéleződtek. A szervezeti problémákra jellemző, hogy még a párt elnöke, Bern Schlömer sem kap fizetést a munkájáért. Schlömer a védelmi minisztériumban betöltött hivatalnoki állásából él, munkaidőben pedig nem politizálhat, a német földön az öt legnépszerűbb párt közé tartozó kalózokat így egy szabadidős, "vasárnapi politikus" vezeti.


A társadalmi mozgalom modelljén alapuló működésmód és a hivatásszerű politika ellentéte a párt - szintén ingyen dolgozó - kincstárnoka szerint összeomlással fenyeget. Rene Borsig a Berliner Zeitungnak a napokban elmondta: egy 30 ezres szervezetet nem lehet önkéntes munkával irányítani, és a párt felelősséggel tartozik választóinak. Mindebből pedig az következik, hogy professzionális szervezetet kell kiépíteni, annak ellenére, hogy ez szakítást jelent az eddig követett filozófiával. "Vagy cselekszünk a kényszerítő körülmények nyomása alatt, vagy elbukunk" - mondta Borsig.

A 2006-ban svéd mintára alakult párt mindenekelőtt a digitális forradalom hatásaira reagál, legfőbb törekvése az emberi jogok minél szélesebb körű érvényesítésének biztosítása. Elsősorban az információs szabadságra helyezik a hangsúlyt, így követelik például az állam működésének átláthatóságát és a magánszféra védelmét az állammal szemben, vagyis az állami szférára vonatkozó adatok nyilvánosságát és az állampolgárra vonatkozó adatok gyűjtésének és nyilvántartásának korlátozását.

2013-as országos parlamenti választásra a kalózok a mezőgazdaságtól a külügyekig valamennyi területre kiterjedő programmal készülnek, de a programalkotást a szervezeti gondok mellett anyagi problémák is nehezítik. A párt egyik nagy vonzereje, hogy az évtizedek alatt megszilárdult pártpolitikai szerkezeten kívüli szereplőként lehetőséget kínál az állampolgároknak a politikai cselekvésre, a beleszólásra, a folyamatok alakításába. A tízezres nagyságrendben keletkező dokumentumokat - indítványokat, javaslatokat, petíciókat, feljegyzéseket, jegyzőkönyveket és egyéb irományokat - kezelő és a párttagok között megosztó informatikai rendszer azonban kapacitása felső határához ért, bővítéséhez 100 ezer euróra van szükség - jelentette be Schlömer.

Az elnök a párt mindössze 47 profi politikusának, vagyis a tartományi gyűlések kalózpárti képviselőinek berlini értekezletén tárta fel, hogy mekkora a baj, arra kérve az egybegyűlteket, hogy fizetésük egy részét adományozzák a pártnak. Ugyancsak a mozgalmi jellegből fakadhat, hogy a kalózok igen csekély rendszerességgel fizetnek tagdíjat. A tagság nagyjából fele egyáltalán nem fizet. Ez duplán árt a pártnak, mert a német pártfinanszírozási szabályok szerint az állami támogatást a tagdíjakból származó bevétel függvényében állapítják meg - több tagdíj = több állami támogatás alapon -, a párt így jelentős összegektől esik el, ha nem sikerül megfegyelmezni a tagságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uniu #10
  Az ingyen munka miatt asszociáltam.
 • TARTYOM #9
  Biztosan lehet ezért volt az ember életében mindig is jelen a politika.

  Ha minden tudományos / racionális döntés lenne, hidd el több sírás menne mert akkor olyan hogy erkölcs (jó nagy faszság) még ilyen minimálisan sem lenne mint most.

  Példa: Kína folyó szabályozgatása. Komplett falukat söpörnek el, mert racionális döntést hoznak.
 • bdzsana #8
  Ugyan már. Csak azt akarják, hogy ezt hidd. Nem hiszem el, hogy eljutottunk a Holdra, hogy képesek voltunk megépíteni az LHC-t ..... , de hatékony gazdaságot nem tudunk megtervezni. Egyszerűen nem akarunk, mert valakiknek nagyon nagyon jó így. A politikát minimum le lehetne felezni. Már az sokkal hatékonyabb lenne, ha a jelenlegi rendszer annyival változna csak, hogy minden parlamenti döntés mögött egy szakmailag megalapozott hatástanulmány állna. Vagy legalább látnánk hova megy a sok pénz amit befizetünk.
  A legnagyobb baj, hogy a politika nem tudományos hanem érzelmi alapú döntéseket hoz a legtöbbször, ezért nem is lehet hatékony.
 • TARTYOM #7
  És elmondanád hogy politika nélkül hogyan lehet 2 nél több embert irányítani? Elmondom, sehogy.
 • echo #6
  az a gáz hogy a gyakorlatban a politika egy undorító bürokratikus gépezet. gondolom ebből lesz minden normális embernek előbb utóbb elege. és az marad, aki valami anyagi hasznot tervez lecsapolni a rendszerből.
 • nlght #5
  A tagokat megfegyelmezik és happy end, ez a cikk is marketing okokból készült.

  Ha nálunk kéne megszervezni az egészet már régen szétszopatta volna őket a jelenlegi "elit". A kopogtatócédula gyűjtés az egyik legnagyobb szemétség az új pártoknak, mivel a régiek "kilóra veszik", le van zsírozva minden, már azon is meglepődtem (persze kellemesen), hogy az LMP és a Jobbik be tudott jutni 2010-ben...
 • Eleskanyar #4
  Szokásos "bezzeg a magyarok" hülyeség...
 • Garfield #3
  A magyarországi munkavállalók 90%-a a munkaidején kívül, a szabadidejében pártot szervezet?

  Tééényleg?
 • Cat #2
  A probléma lényege az, hogy ő nem munkavállaló, hanem ingyenesen dolgozó önkéntes.
 • uniu #1
  "Nem bírom tovább. Teljesen kimerültem, fáradt vagyok" Ennyi erővel a magyarországi munkavállalók 90% is lemondhatna.