MTI

Megelőzték a kalózok a zöldeket Németországban

Minden korábbinál nagyobbra nőtt a német Kalózpárt választói támogatottsága, egy kedden közölt felmérés szerint a német politikai élet újonca megelőzte a Zöldeket, akiknek pályafutása csaknem pontosan úgy indult, mint a kalózóké, csak bő 30 évvel korábban.

A Zöldek a fennálló viszonyok megkérdőjelezése és az új társadalmi problémákra adott újszerű válaszok révén a hetvenes évek végén robbantak be az akkori nyugatnémet közéletbe. A Kalózpárt pályafutása eddig hasonlóan alakult; a néhány aktuális témára - mindenekelőtt az információs szabadságra - koncentráló és a bejáratott pártpolitikai rendszer működésmódját és szereplőit kritizáló párt tavaly szeptemberben csaknem 9 százalékos eredményt ért el a berlini tartományi választáson.

Azóta a népszerűségük tovább nőtt, és a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az idén április elején országos szinten megelőzték a Zöldeket; a kalózokra a választók 13 százaléka, az ökopártra 11 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének országos parlamenti választások.


A Forsa felmérése egyelőre az egyetlen közvélemény-kutatás, amely azt jelzi, hogy már nem a Zöldek, hanem a Kalózok alkotják a harmadik erőt a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) mellett. A párt azonban egyszer már valódi választáson is lekörözte a Zöldeket, márciusban a Saar-vidéken tartott helyi törvényhozási választáson 7,4 százalékot ért el, míg a Zöldek alig 200 szavazattal lépték át az 5 százalékos parlamenti küszöböt, holott a Saar-vidék lakossága nem kifejezetten a kalózok célközönsége: a diplomás, értelmiségi dolgozók aránya viszonylag alacsony a tartományban, amely egykor a szénbányászatra alapozott nehézipar egyik fellegvára volt.

A párt hamarosan ismét bizonyíthatja, hogy nem csupán egy divathullám emelte magasba a népszerűségét, mert májusban Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is törvényhozási választást tartanak. Többen a vetélytársak közül arra számítanak, hogy a kalózok a Zöldek helyébe lépnek, Alexander Dobrint, a bajor CSU főtitkára például egy hétvégi interjúban azt mondta: a Kalózpárt lesz az új "protestpárt", amely leváltja a megfáradt Zöldeket, akik nem fogták fel a digitális forradalom jelentőségét. Nem értették meg, hogy az internet alapjaiban alakítja át a politikát, és a mindössze az atomenergia elutasításából álló programjuk miatt nem tudják megszerezni a fennálló rend ellen tiltakozók jelenlegi, a technológiai újításokra érzékeny rétegének támogatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Végre egy jó hír! Már nagyon hiányzott egy ilyen.
    Ami nem tetszik a cikkben, az a túlságosan politikai szemszögű megközelítés. Pl.: "...új protestpárt, amely leváltja a megfáradt Zöldeket... "

    Mintha egy párt népszerűsége pusztán divat kérdése lenne. Mintha a "már meguntuk azt, jöjjön egy másik" tipusú döntés alapján választanánk pártot.
    A nagyon, rettenetesen hülye agyatlan ökrök talán igen. Szeretném azt hinni, hogy az értelmes emberek NEM eszerint döntenek egy párt mellett vagy ellen.

    Vannak (sajnos egyre több) feszülő társadalmi problémák, és egyre mélyültő TÖRÉSVONALAK a társadalmakban.
    A legfőbb törésvonal a saját munkájukból, tehetségükből, szorgalmukból előrejutni, boldogulni akarók és a mások munkáját lefölözők között feszül.

    -- Egyik oldalon áll a dolgozó középosztály. A mérnökök, munkások, tanárok, orvosok, stb..
    Ők azok, akik családról, családi házról, autóról, tisztességes emberi életről, életminőségről álmodoznak, és ennek érdekében spórolnak, lemondanak, az igényeiket rangsorolják.

    -- Másik oldalon állank a bankármaffia, a kamatos hitelpénz által mindnekit kifosztók, a kilakoltatók, az ingatlanadó bevezetésén és növelésén igyekvők, a "környezetvédelem" jelszavai mögött az emberek életminőségét (és fogyasztását) durván csökkenteni akarók, a buzifelvonulásokat a nyakunkba erőszakolók, a fizetőparkolást, "dugódíjakat", útdíjakat a nyakunkba erőszakolók, a sajtó urai, akik mindig megmondják a "frankót", akik a bűnözőket, élősdiket, durván társadalomellenes söpredéket védik és magasztalják...
    Ezeket nyilvánvalóan arctalan és névtelen erők támogatják. Ide tartoznak a "zöldek", élükön a Grimbusszal, ide tartoznak az amnestyhez hasonló szervezetek, és még lehetne sorolni órákon át.

    A lényeg:
    A "zöld" pártok és a kalózpárt között van egy alapvető, lényegi ellentét:
    a zöldeket az a háttérhatalom pézeli és sajtótámogatja, amely a középosztály elnyomorítását vezényli már évtizedek óta, apró lépésekben de országhatároktól sőt kontinenshatároktól függetlenül és választási ciklusok garmadáján átívelve,
    míg a Kalózpárt szemmelláthatólag a kisemberek alulról szerveződött pártja, amely egy létező súlyos társadalmi probléára adott válasz: a szellemi termékekre vonatkozó -- egyébként létező -- jogok TÚLHANGSÚLYOZÁSÁRA, az ezekkel való egyre durvább VISSZAÉLÉSRE, a pénzügyi kapzsiságra és mohóságra.
  • sanyicks #12
    "A zöldeket megpróbálod a lehető legrosszabb színben feltüntetni, bűnbakként beállítva, olyan durva ferdítésekkel,"

    Mi a durva ferdítés? Ellenzik az atomot? Ellenzik.
    Támogatják a bankármaffiát? Persze.

    "Amit te képviselsz az a megtestesült radikalizmus maga. Ezt azért tegyük hozzá."

    És az miért baj? A feudalizmust demokráciává alakítók radikálisok voltak, sőt minden pozitívabb változás is radikálisan következett be. Ja te fosagyú szélső"libsi" vagy akiknek ugye megtanítják hogy a háttérhatalmat veszélyeztető dolgokat el kell ítélniük ;) Meghallod hogy radikális, már habzik a szájad, és hívnád az államvédelmi hatóságot, már ha lenne még :)
  • sanyicks #19
    "Ez a bankármaffiázás is vicces." Miért a szervezett bűnözésnek ez a neve, pár évtizede a bankok is ilyen bűnszervezetként működnek, aminek alapja a lopás, mutyizás, csalás, lefizetés, befolyásolás, egyre jobban össze is fonódnak a politikai "elit"-el.

    "1. Senki sem kényszerít hitelfelvételre." ja, csak hitel nélkül is ugyanúgy megszívod, árfolyam, emelkedő árak, emelkedő adók, stb.

    "2. A hitelnek köszönhető az, ahogy most te és a sok fikázó él. Részben ez volt a civilizáció motorja..."
    LOL igen hitel nélkül nem is volt élet. A lény ami teremtette a világot is hitelből tette :) Gyak az 1950-es évekig(azért írom az 50-es éveket mert kb akkor kezdtett el nagyon elharapódzni a bankok bűnszervezetté válása, és akkor kezdtek el mindenféle korlátot lebontani maguk körül) kőbunkóval élt minden a barlangban, aztán hirtelen a SZENT hitel és a bankárok, globális nagytőke papjainak segítségével hirtelen minden jó lett(vagy nagyon rossz? :D) :)
    Meg kell térnem nekem is, és a hitel nagytemplomában kell imádkoznom a tőke isteneihez, akkor legalább nem idegesít ami történik.
  • Molnibalage #76
    A kínaiak fizették. A németek meg megépítették. Rohadtul nem ugyanaz...
  • Molnibalage #66
    Az RAH-66 program eredménye gyak 0 lett, mert rendszerbeállított gép nem lett belőle. A gyártósor egy része már felállt, mikor törölték a programot. Cirka 6 millárd dollárt szórtak el rá. Valahol ez belefér...
  • sanyicks #42
    Te tényleg ennyire sötét vagy hogy azt hiszed ezek a bankok eredményei? Hát nem azok, hanem a technológia eredményei, ami a bankok nélkül is fejlődött volna...

    Egyébként a világ nagy részének még ma is ismeretlen dolog a cipő.

    "Annak ellenére, hogy a világ fele nyomorog, általánosan soha nem volt ekkora jólét a történelem folyamán, mint most. " na ne mondd ááá nem hiszem el. Pedig az előző világban amikor amikor pont ilyen technológiai fejlettségnél tartottunk máshogy volt. (remélem érted mire célzok)

    " A baj az, hogy nem voltak beépített fékek és biztonsági mechanizmusok, hogy ne legyenek akkora bukták, mint volt már párszor."

    Voltak fékek... a 29-es válság után az usában kialakítottak egy csomó korlátozást, ami a 80-as évektől kezdve a korrupt kormányok segítségével szépen leépítettek, ennek eredménye a 2008 óta tartó válság. A fékek azóta sem lettek visszaépítve, pofázás ment róla tettek nélkül. Szabad az út egy újabb nagy mutyira.

    "Az megint vicceskonetós vonás, hogy ha nem látták előre, akkor ki és mit irányít?" Ki mondta hogy nem látták előre? Épp azt írtam hogy nagyon is tudták mi lesz (hiszen a nagybankok képviselői voltak a kormánytanácsadók évtizedekig, súlyos pénzeket fektettek a korlátok eltörlésének megszavaztatására). Azért írtam hogy HA azzal próbálnád meg védeni a vallásodat hogy nem tudták előre, az még nevetségesebb lenne.
    És nincs itt teo csak kon ;)
    Mindig szoktam írni a gyengébbeknek akiknek nem tűnt fel realtime amikor történtek ezek, hogy nézze meg az inside job című dokumentumfilmet, amiben össze van foglalva az egész, szépen érthetően, így aki nem figyelt/nem akart figyelni utólag értesülhet a dolgokról.

    Ne próbáld már meg a balekokra (hitelfelvevők) fogni az összes gazdasági problémát, mert a balekok mellett még ott kell lennie a csalónak is... Más kérdés nem csak hitelesek szívták meg hanem kisbefektetők is, akiket átvertek a bankok úgy hogy kockázatos befektetési csomagokat (pl 0%-os önrészes hitelek) átsoroltak bizonságosabbra, és úgy kínálták), bár ez magyarországon nem volt olyan probléma, mivel az usában kedveskedtek így az ügyfeleknek a bankok.
    Ezen kívül szerinted mit jelent az hogy az összeomló bankok vezetői szép haszonnal, szabadlábon, kormány/másik bank tanácsadói székben élik az életüket azóta is? Biztos ez kéne hogy járjon az ilyen "jó" munkáért?

    mi lenne ha tájékozódnál, olvasgatnál, ahelyett hogy vallásos meggyőződéssel hiszel valamiben? Nem csak ebben a témakörben, mindenhol azt látni hogy van egy elképzelésed, és az van. Nem olvasol semmit, nem tájékozódsz, az van amit hiszel még ha a tények egyértelműen megcáfolnak, akkor is.
  • Caro #25
    Valóban, mindenkinek egyéni döntése hogy felvesz-e hitelt vagy sem. Aki felveszi, nem jókedvében szokta tenni.
    Csak ott a bökkenő hogy nem csak egyéni/céges adósság van, hanem államadósság is, amit a büdös életbe nem írtam alá hogy felvegyenek! Erre rákényszerítettek minket, az állam pedig egyszerűen eltapsolta a pénzt, de valahol ez is a mi hibánk, mert nekünk mindig kell az állami nyugdíj (emelés), állami egészség(?)ügy, állami vasút... Pedig 100 éve tudjuk hogy az állam CSAK veszteséget képes termelni (különben adózni sem kellene), nálunk a korrupció miatt ez különösen elharapózott. A versenyszféra pedig belepusztul hogy ezt a gépezetet eltartsa. Ráadásul rosszabb, mint ha csak eltartani kellene, mert gyakran állami szervek még akadályozzák is a versenyszférát.
  • gforce9 #16
    "hitelnek köszönhető az, ahogy most te és a sok fikázó él" ezt mégis honnan vezetted le?

    Civilizáció motorja?.... az esztelen, állandó növekvésre épülő, fogyasztói társadalom kiépítésének a motorja inkább. A civilizáció egy olyan réteg nélkül is meglenne, akik abból élnek meg, hogy más melózik helyettük. Nem tudom, hogy józan ember hogyan fogadhatja el rendbenlévőnek ezt a mostani banki rendszert.
  • Molnibalage #15
    Ez a bankármaffiázás is vicces.

    1. Senki sem kényszerít hitelfelvételre.

    2. A hitelnek köszönhető az, ahogy most te és a sok fikázó él. Részben ez volt a civilizáció motorja...
  • Caro #5
    +1
    Az elvakult kockáknak többet köszönhet az egész világ, mint az összes hadvezérnek, uralkodónak, elnöknek és jogtudósnak együttvéve.