MTI

Ismertette programját a Német Kalózpárt

A konzervatívokkal közösen kormányzó liberális szabad demokraták, valamint az ellenzéki Zöldek számára jelentheti a legnagyobb konkurenciát a Német Kalózpárt, amely néhány hete szinte a teljes ismeretlenségből robbant be a német politikába.

Az információ, illetve az internet szabadságát zászlajára tűző, alig több mint 10 ezres és rendkívül fiatal tagsággal rendelkező kis párt a szeptember 18-án tartott berlini tartományi parlamenti választásokon történelmet írt, és egy csapásra csaknem 9 százalékot szerezve először jutott be egy helyi törvényhozásba. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor már országosan is mintegy 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik, megelőzve a népszerűségi lista legalján lévő liberálisokat, valamint az ellenzéki Baloldal pártját.

A "kalózok" szerdán álltak először a nyilvánosság elé, hogy ismertessék programjukat. A párt mostanáig alig ismert elnöke, Sebastian Nerz sajtókonferenciáján a Német Kalózpártot olyan szociálliberális politikai tömörülésként jellemezte, amely az alapvető jogokért küzd. Az országos támogatottsági adatokra hivatkozva igyekezett cáfolni, hogy Berlinben csak a többi párt ellen irányuló, úgynevezett tiltakozó szavazatoknak köszönhette sikerét, és azt hangoztatta, hogy már a következő szövetségi parlamenti választásokra készülnek.


Andreas Baum, Marina Weisband és Sebastian Nerz

A pártelnök elismerte, hogy egyes, a német társadalmat, illetve a politikát foglalkoztató kérdésekben - így egyebek között az euroválságot, valamint Afganisztánt illetően - még nincs világos álláspontjuk, és annak kidolgozásához megértést és időt kért. Meggyőződésének adott hangot, hogy a 2013-ban esedékes országos választásokig azonban már minden kérdésre kiterjedő programmal rendelkeznek majd.

Az azonban már eldőlt, hogy a kalózpárt a politikai stílus gyökeres megváltoztatását tűzte ki célul. Ennek keretében a párt vezetői annak a nézetnek adtak hangot, hogy a politikát nyitottabbá és átláthatóbbá kell tenni, továbbá javítani kell a parlamenti képviselők és a választópolgárok közötti kommunikációt. A szociálpolitikát tekintve pártjukat inkább a baloldalra sorolták, az alapvető jogok védelmét illetően viszont inkább a középen elfoglalt helyről beszéltek. Ennek ellenére általánosságban elutasították a hagyományos jobb-, illetve baloldali felosztást. A hozzájuk legközelebb álló világhálóval kapcsolatos politika terén a szerzői jogok reformját sürgették, állást foglaltak az adatvédelem ésszerű szabályozása mellett, mindenekelőtt a közösségi portálokra vonatkozóan. Mindazonáltal igyekezek cáfolni, hogy Német Kalózpárt kizárólag az internet pártja lenne.

A kis párt váratlan szárnyalása máris rányomta bélyegét a német politikai palettára. Az említett felmérésből például kitűnt, hogy a kalózpárt népszerűségének növekedését főként az ellenzéki Zöldek, továbbá a Baloldal pártja, valamint a liberálisok sínylették meg. További "kalózhatásként" értékelhető az is, hogy a konzervatív CDU-val az élen valamennyi parlamenti párt meghirdette: a jövőben politikai tevékenységében nagyobb súlyt kíván helyezni az internet alkalmazására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archelf #16
    Kb. a KKP (Kétfarkú Kutya Párt) programja felel meg ennek...
    Hőj! Az állam fizessen mindent, de csökkentsük az adókat! Ja, ne a nép fizesse meg, hanem mennyünk háborúzni, és a kiadásokat fedezzük hadisarcból :D

    AE
  • aaaaa #15
    A 100 forint csak a kezdet, volt az 300, majd lett volna 1000/alkalom. Ha akár egy ember is szó szerint emiatt beledöglik a betegségébe, az a rendszer alapjaiban szar.
    Nem általánosítottam egy szóval sem, nem mondtam, hogy az említett népcsoport minden tagja bűnöző. De ha bűnözik, többnyire az egész sajtó kussol a származásáról, és a bíróságon is többnyire a legkisebb kiszabható büntetést osztják ki nekik. Majd ha a gyerekedet nap mint nap terrorizálják, kirabolják ezek az emberek, vagy a még "nem büntethető" gyerekeik, Te is elgondolkodsz ezen. Amíg nem kerülsz velük konfliktusba persze minden szép és jó. Azt sem mondtam, hogy minden drogos bűnöző, de egy részük bármilyen bűncselekményt elkövetne azért, hogy előteremtse a napi adagjára valót. A homókról pedig annyi, hogy az ő felvonulásuk kiemelt védelmet kap, (persze ilyenkor nem számít a gyermekek védelme, hadd lássák mi a jó példa), miközben a nemzeti színű zászlót szó nélkül megtapossák, vagy akár a magyar himnusz előadását megszakítják a rend őrei, ha épp olyan kedvük van. Mi ez, ha nem magyarellenesség ?
  • Ferrer #14
    Hát ha valaki beledöglik 100 forintba, akkor komoly bajban lehet az ország.
    Mitől magyarellenesek? Mellesleg érdekes hozzállásod van: minden cigány gyilkos, minden drogos bűnöző, minden homoszexuális csak "csúnyán viselkedik" és szándékosan a társadalmat rombolja. Ez nem fasiszta, ez kérlekszépen csőlátó. A hazafi pedig tulajdonképpen mit is csinál?
  • aaaaa #13
    Nagyon értelmes volt a liberálisok, ha nincs pénzed dögölj meg egészségügyi reformja. Ha már elfelejtettük volna, a népszavazáson az egész ország leszavazta, hogy pénzéhes magánbiztosítók kezébe játsszák át az egészségügyet. Az pedig, hogy ezek a "liberális" pártok nyíltan magyarellenesek, és fóbiájuk van minden nemzeti jelképtől egyértelműen elárulja, hogy nem az ország érdekét szolgálják. Szép programja mindenkinek lehet, amíg nem kerül hatalomra. Teljesíthetetlen hülyeségeket bárki tud ígérgetni. A "liberálisok" már bizonyítottak, elég negatívan. Azt meg már tudjuk, hogy ha egy politikus hazudik az dicsőség, nem bűn. Milyen liberalizmus az, ahol csak a liberálisoknak tetsző eszméket kell tolerálni ? Akinek más véleménye van az fasiszta, náci, rasszista, kirekesztő stb. Mennyivel értékesebb ember egy gyilkos cigány, vagy egy homoszexuális, egy bűnöző drogos, mint a hazájáért aggódó hazafi ? Liberálisaink bármikor kiállnak az első háromért...
  • Ferrer #12
    A legnagyobb baj, hogy nem veszed észre, hogy a demagóg baromságaid már a tavalyi választási kampányban is gázak voltak, de most még jobban azok. Magadat égeted és nem engem :)
  • sanyicks #11
    igen kb. A amit úgy látnak menő(általában rosszul) a fiatalság körében azt felveszik, de azért ugyanúgy kapálódznak hogy nagyobb hatalmuk lehessen mint a "nagyok". Még a nagy ellenséggel is összeállnak, miközben néha meg fröcsögnek rájuk. Nem az első összeborulásuk a maszoppal.
    Komolyan még viktorka és gyurika fantasztikus agyszüleményei is konzisztensebbek mint az lmp hóbortjai :) szerencsére már sokan felismerik, hogy "lehet más szdsz".
    A főbohócuk hiteltelenebb a többi bohócnál együttvéve is.
  • sanyicks #10
    nem tudom ki a jelenlegi jézus (mert a szerep max kisbetűvel lehet, nagybetűvel a konkrét személyről van szó, akiből csak 1 van/volt), de azt tudom hogy te pont olyan idióta vagy mint eddig :)
  • Ferrer #9
    Akárhogy nézem, mégis nekik volt a legértelmesebb programjuk tavaly :)
  • Ferrer #8
    Vannak, akik nem látnak túl Vona Gabi csárdás mellényétől.. (vagy már nem ő a jelenlegi Jézus?)
  • FoodLFG #7
    LMP. :DDD
    Múltkor az atom energia ellen tüntettek a főembereik. Ez a párt csak egy csapat divatmajom, semmi több. :D


    Cikkhez: az ellenreakció:
    European Greens Want to Legalize File-Sharing, Ban DRM
    http://torrentfreak.com/european-greens-want-to-legalize-file-sharing-ban-drm-111007/

    The European Greens have released a landmark position paper that should guide their policies on copyright in the digital era. The overall theme is a reduction of the copyright monopoly to the benefit of consumers. Among other things the Greens want to legalize file-sharing for personal use, ban DRM entirely and restrict the copyright term to five years.

    It’s a clear sign that copyright reform is gaining broader acceptance.