Berta Sándor

Az USA katonai repülőibe is táblagépek kerülnek

Az amerikai légierő szállítási parancsoksága (Air Mobility Command - AMC) azt tervezi, hogy a pilótái a jövőben a térképek és a kézikönyvek helyett az Apple készülékeit használják majd a munkájuk során.

A kiszivárgott információk szerint a parancsokság minimum 63, maximum 18 ezer iPad2 típusú vagy hasonló tudású tábla PC-t akar beszerezni. A cél a jelenleg használt dokumentumok kiváltása. A megvásárolandó táblagépeket a szállító és a kiképző repülőgépek pilótái között osztják szét. "Az EFB-k (Electronic Flight Bag) a jövőben szabvánnyá válnak és felválthatják az eddigi nyomtatott dokumentumokat. A papíron alapuló repülésdokumentáló rendszer elektronikus rendszerre való átállítása nem csak a hatékonyságot növeli majd meg, hanem ezzel a lépéssel az amerikai védelmi minisztérium is időt és pénzt fog megtakarítani" - jelentette ki Rick Martin vezérőrnagy, az AMC műveleti igazgatója.


Az AMC még tavaly decemberben jelentette be, hogy megvizsgálja egy ilyen átállás lehetőségét. Az időpont nem volt véletlen, hiszen a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) éppen akkor engedélyezte az American Airlines légitársaság számára az iPad készülékek használatát a pilótafülkében. Emellett kiderült az is, hogy nem csak az amerikai katonai szállító repülőgépeken jelenhet meg az iPad 2, mert az Egyesült Államok Légierejének Különleges Hadműveletek Parancsnoksága (AFSOC) is búcsút akar inteni a papírra épülő pilótafülkéknek. A döntés itt már megszületett: az AFSOC biztosan iPad táblagépeket fog vásárolni, mivel szerintük kizárólag ezek az eszközök felelnek meg a követelményeknek.

Az iPad még tavaly júliusban hódította meg a pilótafülkéket. A pilóták által magukkal vitt kézikönyvek tartalmazzák többek között az adott repülőgép paramétereit, a navigációs térképeket, az időjárási információkat, a kötelező ellenőrzési listákat, a repülőtér-rajzokat és megannyi más fontos információt. A kézikönyvek össztömege 15 kilogramm is lehet, míg egy iPad kevesebb mint egy kg. Az új megoldás nem csak gyorsabb, de egyszerűbb és informatívabb is, hiszen hiperlinkek és interaktív grafikák segíthetik a pilóták munkáját, ráadásul az információk egyszerűbben frissíthetők. A United Airlines augusztusban 11 000 iPad készüléket vásárolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #14
    Amúgy meg ha kis teljesítményű tabletek, akkor egy sima Asus Transformers sem olyan drága iPAD és Galaxy mellett.
  • Inquisitor #13
    "biztosan iPad táblagépeket fog vásárolni, mivel szerintük kizárólag ezek az eszközök felelnek meg a követelményeknek."

    Nyilván az iPAD-ok előtt hosszú évekkel már megjelent ipari és katonai tablettek azok mind szarok, persze az iPAD kibír minden ütést, rázkódást, sav és vízálló, stb.
  • sanyicks #12
    ja olcsó, az valójában kb ugyanannyi. Még is más gyártók azért többet adnak azért a pénzért (pl nem hagyják ki az sd kártyahelyet, bt-t, normális csatlakozókat is tesznek rá, stb).
  • cateran #11
    update:D visszavonom..az ipad meg dragabb! (£400 16gb, wifi)...Marmint az apple mar nem forgalmazza...amazonon meg 400....ujonnan...
  • cateran #10
    jaja, hiszen mennyi dragabb van...ja varjunk csak ,nincs....Bar, most hogy mondod, az iPad2 alapkiszerelese csak 40 fonttal tobb, mint mondjuk a Samsung Galaxy Tab-e...de ez gondolom applefanoknal azt jelenti, hogy olcsobb..hiszen a tobb az kevesebb...(399 vs 359 font, iPad2 wifi,16 gb vs 10.1 wifi,16gb tab)
    Vagy az iPad 1-re gondoltal?:D Orulok, hogy az evek multaval azert csokken az aruk...
  • Papichulo #9
    Egesz veletlenul az iPad-ek a kategoriajukban olcsonak szamitanak...
  • Balintos #8
    A kézikönyvek, térképek mellé biztos jól jön, de helyett?!
  • cateran #7
    Hat pajtas..elarulom meg az angolok is draganak talaljak az apple-t:P Dicserik, mert egyszeruen kezelhetoek, stb, de eddig az ossze apple tulajdonos elismerte:draga (azt meg sem emlitem, magyar appleoldalon, testreszabas, iMac
    " 4 GB 1333 MHz-es DDR3 SDRAM memória – 2 x 2 GB
    8 GB 1333 MHz-es DDR3 SDRAM memória – 2 x 4 GB [+ 58 490 Ft]
    16 GB 1333 MHz-es DDR3 SDRAM memória – 4 x 4 GB [+ 175 990 Ft]"
    Te minek nevezed ezt? )
  • finizlik #6
    Ha azt nézed az USA katonasága Kaspersky-t használ
  • fergusonpapa #5
    csak annyi az ára amennyiért megveszik,a samsung is túlárazza a cucait és öket mégse szidják,almát szidni külön vallás lett.