Berta Sándor

Drágák lesznek az Intel procis Windows 8-as táblagépek

Az ázsiai számítógép-gyártók amiatt aggódnak, hogy a Microsoft és az Intel által kért túlzottan magas licencdíjak miatt a vártnál többe kerülnek majd a Windows 8-as tábla PC-k.

Túlzottan magas lehet a Windows 8-as táblagépek bevezető ára a DigiTimes tajvani IT-hírportál híre szerint. Ennek oka, hogy a Microsoft túl magas licencdíjért adja a gyártóknak az operációs rendszerét, míg az Intel a processzoraiért kér túl sok pénzt. Mindez megakadályozhatja a Windows 8-as táblagépek gyors elterjedését. A helyi számítógép-gyártók számításai alapján az Intel CPU-kkal szerelt Windows 8-as tábla PC-k bevezető ára 599 és 899 dollár között alakul majd, ami jóval több, mint az Androidot futtató termékek árai. Mindez azt eredményezheti, hogy az embereket a túl magas árak elriasztják majd a vásárlástól. Ezért azt kérték a Microsofttól, hogy csökkentse a Windows 8 árát, míg az Inteltől a processzorárak mérséklését várják.

A két vállalat azonban elzárkózott ettől, mivel úgy vélték, hogy ez a lépés ugyan hozzájárulhatna piaci részesedésük növeléséhez, viszont egyúttal negatívan befolyásolná az egyes termékeik után befolyó nyereségüket. A gyártók számára így az a lehetőség maradt, hogy az Intel processzorai helyett az ARM chipjeit választják, ilyen rendszereket kínál többek között az Nvidia, a Qualcomm és a Texas Instruments.


A Microsoft az új operációs rendszerrel kapcsolatos hardverkövetelményeket tartalmazó dokumentumában azt írja, hogy a készülékekben több flashmemóriának kell lennie, mint az Androidos modellekben és azoknál nagyobb felbontású kijelzőkkel is kell majd rendelkezniük. Így valószínűsíthető, hogy a Windows 8-as tábla PC-k alapvetően a középső és a felső árkategóriában lesznek jelen.

A Windows 8 telepítése után legalább 10 gigabájt szabad tárolóhelynek kell maradnia. A kijelzők legkisebb felbontása 1366 x 768 képpont lehet majd és támogatniuk kell öt érintőpont használatát. Ezenkívül a termékeket a WLAN- és USB 2.0-s porttal kell ellátni, illetve Bluetooth 4.0-modulokat is tartalmazniuk kell. Továbbá a Microsoft elvárja a 720p-s videók készítésére alkalmas webkamerák meglétét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #19
    Eddig minden olyan tábla brutálisat taknyolt, amit az iPad áráért adtak. Hiába volt nagyobb teljesítménye, SD kártya foglalat, stb. stb. mind bukta volt. Ehhez add hozzá a híres Microsoft minőséget és az intel procik fogyasztását. Ha a Microsoft nem tud az iPad-étól 100%-osan eltérő piacot megcélozni a win8 táblákkal (kb. az üzleti szektor az egyetlen esélyes), akkor zéró esélye van a túlélésre.
  • narumon #18
    háhháhá a hét vicce :)
    Majd ha megjelenik és lesz minimum akkora teljesítménye mint az akkori ipadnak akkor erre visszatérünk, addig csak mosolygunk rajta szép nagyokat :)
  • Doktor Kotász #17
    Gyakorlatilag pont annyiba fog kerülni, mint egy iPad, csak nem egy hétzenés kvarcóra lesz, hanem egy desktophoz mérhető teljesítmény, és az asztali alkalmazások is futnak rajta.
  • Ferrer #16
    Miért, nem lesz igazuk?
  • sanyicks #15
    "Ha a táblagépekre is ugyanaz a Windows 8 kerül, mint amit a desktop gépekhez szánnak (tehát ugyanúgy bármit be/át lehet rajta állítani), akkor én inkább azt vennék (ha egyáltalán vennék táblagépet)."

    Ugyan az kerül elvileg... csak arm procin le lessz tiltva minden desktopra való dolog...
  • chuky123 #14
    Ja majd neki is kell majd virtuális memória mert kevés lesz neki 2-4 Giga RAM
    ezért kell majd neki a 10 giga üres hely. Vicc az egész. Elég bukásszagú az elképzelés. Ahogy már előttem is írták a Windows is azért terjedt el mert minden Dzsunka pcén elfutott. Nagyon rossz irányba halad az MS.
  • lmisi #13
    Nem baj hagy nyargaljon az android, legfeljebb kijön rá egy két 'komolyabb' program is. A komolyabb játékok meg lehet android táblán hamarabb fognak megjelenni mint pc-n 1-2 éven belül, mert az akkori 500 millió android táblagépet senki sem szeretné majd kihagyni.
  • Szemjuel #12
    ha a telefonoknál működik a rendszer, akkor itt miért ne tudnának minimum hardvert követelni hozzá? :)
  • wraithLord #11
    Ha a táblagépekre is ugyanaz a Windows 8 kerül, mint amit a desktop gépekhez szánnak (tehát ugyanúgy bármit be/át lehet rajta állítani), akkor én inkább azt vennék (ha egyáltalán vennék táblagépet).
    Mondjuk ez az 599-899 dollár enyhén szólva sok, de sosem szoktam rögtön megvenni a legújabb, frissen kijött eszközöket.
  • asgh #10
    A Windows a dzsunka PC-knek köszönheti a sikerét, ahogyan most az android is a dzsunka telefonok miatt szárnyal.
    A képlet egyszerű: ha az OS defacto szabvány, akkor a teljesítmény a hardver erősségének függvénye. Ha kevés a pénzed lassú géped lesz, ha sok, akkor gyors.
    Ha viszont az OS-t hardver teljesítményhez kötjük, akkor az egész rendszer bukik, mert ha a piac alsó szegmense kiesik, akkor az OS nem válik szabvánnyá. Úgy pedig nem OS-ek, hanem komplett rendszerek küzdenek egymással. Ezen a területen viszont az MS eleve hátrányban van, mert míg a konkurenciái kontrollálják a hardvert az MS nem, így megfelelően optimalizálni sem tud (míg a konkurencia igen). Márpedig hiába ad ki az MS részletes specifikációkat és ajánlásokat, ha a hardvergyártók nem követik, vagy hibáznak, akkor végső soron az MS rendszerét fogja a felhasználó fikázni.
    A külön OS gyártás tehát csak akkor működő üzleti modell, ha az OS a lehető legszélesebb körben el tud terjedni. Ezt pedig 599-899 USD árakkal elérni elég reménytelen küzdelem.