Berta Sándor

Egyre több repülőtéren van ingyenes WiFi

A legnagyobb légikikötőkben már most vannak WLAN-hotspotok, amelyek használata többnyire ingyenes, igaz, a hozzáférés időtartamát gyakran korlátozzák.

Egyre gyakrabban lehet találkozni a repülőterek termináljaiban vezeték nélküli internetelérést kínáló hotspotokkal, mivel a légikikötők üzemeltetői felismerték, hogy szükség van ezekre a megoldásokra. "Az ügyfelek elégedettségét vizsgáló felméréseinkben nagyon tisztán látni lehetett, hogy van igény ezekre a szolgáltatásokra" - jegyezte meg a müncheni repülőtér szóvivője. Azok a légiutasok, akik az okostelefonjuk vagy a laptopjuk segítségével akarják lekérdezni az e-mailjeiket, esetleg böngészni szeretnének 30 percig ingyen használhatják a WLAN-hotspotokat.

Hasonló szolgáltatás érhető el Frankfurt am Main légikikötőjében is, itt azonban az első félóra után már óránként 4,95 eurót kell fizetni a hozzáférésekért. Az elérést egy SMS-ben küldött kóddal lehet aktiválni, azonban ez nem mindig működik zökkenőmentesen. Amikor Jonathan Fox, egy manchesteri webes fejlesztő tavaly december 26-án Linzbe utazott a barátnőjéhez, akkor nem tudta igénybe venni a szolgáltatást, pedig próbálta brit és az osztrák mobiltelefonszámával is használni. De az utasok többségének nem volt problémája és örülnek a lehetőségnek.


Bécsben ugyan teljesen ingyenes a WLAN-elérés, de Németországban ugyanez csak a Köln/Bonn repülőtér esetében mondható el. Az emberek ki is használják ezt, az utóbbi esetében naponta több ezer hozzáférést regisztrálnak az üzemeltetők. Komoly előny, hogy aki egyszer regisztrálta magát az a következő 365 napban is használhatja a szolgáltatást, tehát egy második látogatás alkalmával már nincs szükség regisztrációra sem. A forgalom minden esetben titkosítva van. A hálózatokat működtetők csak akkor kötelesek kiadni az adatokat, ha a bűnüldöző szervek azt gyanítják, hogy valaki illegális célokra használta a hozzáférést. Fájlcserélő tevékenységre eleve nincs lehetőség.

A düsseldorfi és a nürnbergi légikikötő fél órányi ingyenes WLAN-hozzáférést akar biztosítani az utasoknak. A tárgyalások már elkezdődtek a Deutsche Telekommal és a The Cloud nevű szolgáltatóval. A stuttgartiak és a berlini repülőterek üzemeltetői viszont nem követik a példát, ott továbbra is fizetni kell a WLAN-hotspotok használatáért. A felhasználóknak tehát nem árt tájékozódniuk, s ebben hatékony segítséget jelent a Jaunted.com-on található Airport WiFi Map. Ezen látható, hogy a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ingyenes a WLAN-hozzáférés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • finizlik #8
  Ez így van, kivéve ha tömeges kapcsolatot akarsz kiépíteni akkor bizony kell a 100/100 as pc ként 5 mega körülire korlátozva, úgy hogy óránként 1x ledobja pár mp-re, hogy ne tudjon tölteni
 • chuky123 #7
  Így van Zoliz alias warez Pistike
 • Zoliz #6
  Egyetértek, ma mar mindenki kepes ra. Lopom is a netet a szomszed TP Link routererol, mert legalabb egy WEP key-t beallithatott volna rajta. De igy jart. Szoval meg a primitiv-iszakos Joska bacsi is ki tud alakitani Wlan hotspotot egy 4 ezer forintos routerrel. Ha van nagy savszel miert ne osszuk meg masokkal. Nagy savszelt ugyis csak erre (sharing) meg a 20 gigas MKV fileok letoltesere talaltak ki, mi masra he?
 • finizlik #5
  Egy ingyenes wifi kiépítése tudod mekkora költség?

  Bérelnek egy 100/100 as netet mondjuk UPC-től vagy akárkitől... kibasznak 3-4 routert amiket összekötnek hogy egyik tovább adja a másiknak a wan jelet és ennyi.

  (Tp-link routerral + openwrt -vel ez meg is oldható kemény 30-40 perc alatt..)
  beállítanak valami hardcore jelszót a routerra a kiszolgáló ip címét átírják valami random ökörségre és nesze, máris ott a teljes repteres wifi mimoval minden szirszarral.

  Ergo 4 x 10.000Ft (4db Tp-link router mondjuk), meg az a net, mitom én 30.000Ft / hó ill. 1 rendszergizda aki mindezt megcsinálja 4-5 óra alatt pöpecre, felcsavarozva mindenezve.
 • syn7h37ic #4
  Mekkora egy idiotizmus. Manapság, mikor már kávézókban, is van ingyen WIFI, még képesek egy reptéren pénzt is kérni a WIFI használatért? Építsék be az illetékbe, az már úgy is egy kisebb vagyon manapság. Vagy mégis mire gondolnak? Hogy direkt ezért fog az ipse elrepülni egy ingyen wifis reptérre, hogy varezoljon, és bomba leírásokat töltsön le?
 • halgatyó #3
  Ezt az egészet nem értem. A WLAN kiépítése és folyamatos üzembentartása komoly összegekbe kerül. (no jó, az egész repülőtérhez képest persze nem, de akkor pl. mindenki kaphatna ingyen üdítőt és egy hambit is ezzel az erővel!)

  Ráadásul a repülőtereket semmilyen versenyhelyzet sem szorítja rá az ingyenes wifire. Ugyanis ha valaki pl. Berlinből Párizsba akar repülni, akkor nem fog mondjuk a Düsseldorfi repülőtérre elutazni csak azért, mert ott ingyenes a wifi

  Van még egy érdekesség: ezt a netes kapcsolatot, amihez ugye beruházás és folyamatos költségek kellenek, nos ezt ingyér' aggyák...
  Közben meg meg lehet nézni pl. ferihegyen (nagybetűt nem érdemel) az ottani parkoló szennyokádékgyalázatrohadék díjszabását! A nagy büdös rohadt semmiért olyan összeget kérnek, amiből nyilvánvaló, hogy valamelyik autógyűlölő szennyokádékdisznófos üzemelteti ez a dögfost!
  Ennyit a "nincs ingyenes .... akármi" dumákról.
 • sanyicks #2
  Ha igen akkor bizony már késő azt mondani hogy nehogy így legyen :)
  Egyébként tuti ezt használják, mert aki repülőre szál az potenciális tenorista.
 • finizlik #1
  De a terroristák nem ezt használják? :|