Berta Sándor

Növelik az elektroszmogot az okos villanyórák?

Érdekes véleményt fogalmazott meg az intelligens árammérőknek nevezett készülékek kapcsán az Osztrák Orvosi Kamara. A szervezet attól tart, hogy az új eszközök növelik az elektroszmogot.

Az Osztrák Orvosi Kamara álláspontja szerint az okos villanyórák elhelyezésének komoly egészségügyi hatásai lehetnek. Úgy vélik, a tervezett beruházások hozzájárulhatnak az elektroszmog növekedéséhez és mindez komoly hatással lehet az emberi szervezetre. Az ÖÄK éppen ezért felszólította az osztrák gazdasági minisztériumot, hogy vizsgálja meg, jelentenek-e veszélyt a felszerelendő rendszerek és vegyék figyelembe az új technika egészségügyi hatásait is.

Az európai uniós ajánlások alapján Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter 2018-ig a háztartások 95 százalékában akarja lecserélni a hagyományos villanyórákat intelligens modellekre. Az első ilyen úgynevezett SmartMetereket 2014 végén szerelhetik fel. A politikus arra számít, hogy a projektnek köszönhetően csökkenni fog az áramfelhasználás, átláthatóbb lehet az egyes háztartások áramfogyasztása, a szolgáltatók tájékozódhatnak az ügyfeleik szokásairól és ezáltal akár jobban előre is jelezhetik a várható igényeket is.

A kamara ugyanakkor úgy vélte, hogy akár a rádiós, akár az áramvezetékeken keresztüli adattovábbítás (PowerLine Communication, PLC) megnövelheti az elektroszmogot. "A WHO 2001-ben az alacsony frekvenciás mágneses mezők, míg 2011-ben a nagy frekvenciás elektromágneses mezők kapcsán is azt állította, hogy azok az emberi szervezet számára valószínűleg rákkeltőek" - jelentette ki Gerd Oberfeld, az Osztrák Orvosi Kamara környezetvédelmi referense.

Az amerikai adatok azt mutatják, hogy a további frekvenciákon megvalósuló adattovábbítás is megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, és az elektroszmog hozzájárulhat a több szervet érintő betegségek kialakulásához is. A végeredmény: depresszió, kimerültség, tanulási problémák. Éppen ezért állították le Kalifornia számos kerületében a SmartMeterek felszerelését, miután az illetékes egészségügyi hatóságok ismertették az aggályaikat. Az USA más államaiban, Kanadában és Franciaországban is növekszik az ellenállás az okos villanyórák használatával szemben.

Már 2009-ben arról írtunk, hogy problémákat okozhatnak az intelligens árammérők. A tervezhetőbb, alacsonyabb energiafogyasztást eredményező okos mérés bevezetése több személyes adat kezelésével jár majd, mint korábban, ez pedig több problémát is felvet. Szakmai vélemények szerint azonban az aggodalmak kezelhetők, egyszerű szabályozási kérdésről van szó. A Magyar Energia Hivatalnak 2014. március 31-ig kell a kormány számára az okos mérési rendszerek bevezetésére javaslatot tennie, míg a korábban a hivatal megbízásából készített tanulmány 2014-re már az okos mérés hazai kiépítésével, indulásával számolt. Hazánkban a távközlési cégek is beszállnak az áramfogyasztás mérésébe, a fogyasztók pedig akár okostelefonjukon is nyomon követhetik villany-, gáz- és vízfogyasztási szokásaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #13
    Egyszerű, nem kell powerline :) én inkább kifúrtam az ablakkeretet, azt át rajta az utp-t. Olcsóbb, gyorsabb, biztonságos ;)
  • Jackal #12
    A 10K-s nagyfeszültségkábel bezzeg nem növeli az elektroszmogot, se a mágneses szar ami a mostani órákba van, még több ilyen hírt!
    Viszont ami elég aggasztó az a powerline-os otthoni hálók lehallgathatósága ezután, mert így már továbbítani lehet a csomagokat a központ felé is vele, elvileg/gyakorlatilag...
  • jackoneill90 #11
    Egyértelmű hogy több pénzt akarnak beszedni a néptől ezekkel az okos órákkal. Ezt már több hozzáértőtől hallottam.
  • himihumi27 #10
    Csak ne legyenek rá vírusok. :D
  • sanyicks #9
    elektroszmogot lehet növelik növelik, de a villanyszámlát biztos. A következő tételek várhatók majd a számlán:
    -okos villanyóra díj
    -okos villanyóra adatkommunikációs hálózat fenntartási díj
    -okos villanyóra adatkommunikációból adódó zavar általi veszteség díj
  • philcsy #8
    Teljes mértékben egyetértek. Képtelen vagyok felfogni, miért éppen ez szúrja a szemüket.
  • philcsy #7
    Amostaninak is van fogyasztása, vagy azt hitted , hogy a szentlélek forgatja?
  • COOLancs #6
    És mit fog kiokoskodni ez a rákkeltető, hogyha eleve a póznáról lopod az áramot? Bármelyik Elműs "szákembör" megbuherálja neked, úgy hogy berakhatod a nappaliba faliórának xDDD
  • finizlik #5
    Azt a hatalmas évi 200Ft ot igen.
  • gforce9 #4
    Persze, ez is a standard funkciók közé tartozik, mint a rákkeltés :)