Berta Sándor

Problémákat okozhatnak az intelligens árammérők

A következő néhány évben elterjedhetnek az Európai Unióban az intelligens árammérők, de az átállás közel sem lesz zökkenőmentes.

A 2006/32/EK irányelv szerint a végső átállási határidő 2020, utána már kötelező lesz minden európai uniós háztartásban intelligens árammérőt használni. A felhasználóknak a váltás mindenekelőtt azt jelenti, hogy nem nekik kell majd leolvasniuk és bediktálniuk a fogyasztásukat, hanem mindez automatikusan, egy Smart Meter segítségével online történik majd. A cél az, hogy az új fogyasztásmérők segítségével jelentős mennyiségű energiát lehessen megtakarítani. Azonban az új technológia nem csak előnyöket hoz magával. A fogyasztási adatok automatikus kiolvasása és internetes továbbítása például súlyosan megsértheti a jelenlegi adatvédelmi törvényeket.

Intelligens árammérőket jelenleg már használnak Svédországban és Olaszországban, Nagy-Britanniában pedig a kormány már tervezi a bevezetésüket. Németországban 2010-től az új építésű és a teljesen felújított épületekben kötelező lesz intelligens árammérőket alkalmazni. Ausztriában ugyan csak 2016-ban térnének át az új rendszerekre, de az E-Control energiafelügyeleti szervezet, az Osztrák Villamossági Vállalatok Szövetsége (VEÖ) és a Gáz-Hő Szakszövetség (FGW) már dolgozik egy egységesen megoldáson.


Tisztázni akarják többek között, hogy egy úgynevezett Smart Meter egységnek milyen szabványokat és teljesítményeket kell majd támogatnia, illetve, hogy az automatikus leolvasások milyen időközönként valósuljanak meg. Komoly problémát jelent ugyanakkor, hogy a leolvasás 15 percenként valósulna meg, mindez nem csak felesleges, hanem óriási feldolgozandó adatmennyiséget is jelentene. Kérdéses az is, hogy a fogyasztók miként ellenőrizhetnék a leolvasási folyamatot és hogy miként védenék ki a rendszer téves fogyasztási adatdiktálását.

Ausztriában mindenesetre már tesztelik az úgynevezett In-House kijelzőket, amelyek számítógépre vagy PDA-ra köthetők és amelyeknek köszönhetően pontosan megfigyelhető az egész lakás, de akár az egyes készülékek fogyasztása is. A gond csak az, hogy a plusz eszközök alkalmazása és a keletkező hatalmas plusz adatmennyiség miatt könnyen előfordulhat, hogy az új megoldás végül több energiát emészt majd fel, mint amennyit az intelligens árammérők segítségével megtakarítható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fradimail #38
    Ez mekkora üzlet!-Mérők legyártása,régik cseréje,közben az "elavult" elektromos hálózatok felújítása,cseréje,ahoz az "új" kábelek,persze a szerelő szakiknak átképzés jópénzért,vizsgadíj,jópénzért.Speciális kötelező szerszámok,egyedi plombák,a mérőkhöz egyedi dobozok.Stb.Mottó:Ki jár jól vele?
    Annyit biztosan tudok:a "fogyasztó" semmiként sem!Isten óvja a Királynőt!
  • hiftu #37
    Majd ehhez is kitalálnak valami extra kütyüt, ami megoldja azokat a problémákat, amik a mérőműszer nélkül nem is jelentkeznének. (Várhatóan 400W-os fogyasztással...)
    :)
  • dilofekete #36
    Betetetném, ha az oszlopn lenne ilyen digitális mérőóra elosztó, akkor látnám az inteligens rendszer működésének az értelmét a fenti órával az otthoomban.
    Na csak kilyukadtam valami értelmesebbre :D
  • dilofekete #35
    Az oszlopokon azt csinálhatnak amit akarnak, az nem rám tartozik.
    A foton meg nem látok gombot a kijelző megvilágításhoz. Nekem nem kell!
  • dilofekete #34
    Amit technikailag meg lehet oldani annak van értelme csak nem mindegy hogy kinek és ezért én egy köztes megoldást látok, de én akkor sem igényelném, ha 2x-en is kötelező.
  • dilofekete #33
    Akkor lenne inteligens(ez nem az), ha azt mondja az állam, hogy mindenkinek joga legyen meleg vízben fürödni otthon és ehez az áramot ingyen szolgáltatják. Beépítenének egy mérőt a bojlerhez ami kommunikál a kinti mérőórával, hogy nem e történik csalás a rendszerben. Na ez már szerintem inteligensebb az otthonom az én részemről is.
    Így nem ér nekem semmit és nem kéne akkor sem ha kötelező, mert nem nyújt az én számomra semmiféle pluszt.
  • dilofekete #32
    Viszont ha az oszlopon lenne az elosztós mérőóra, amit lazán ráköthetnek a telefonra, pár méter kábellel, az azért lenne előnyösebb, mert nem lehetne áramot lopni olyan egyszerűen.
  • dilofekete #31
    LEgalább működik a x rendszerem , lehet hogy elfelejtettem forogni.
  • KillerBee #30
    "Másrészről meg fölösleges a mérőóra. Az telefonhoz sincsen, mégis kiírja a szolgáltató a saját server-en, hogy mennyi volt az eddigi pontos adatforgalom."

    Szerintem túladagoltad magad gondolkodásgátlóval. Az írásgátlódat viszont elfelejtetted beszedni.
  • dilofekete #29
    Ja igen, digitális mérőóráról, akkor lenne szó, ha olyan mérő eszköz lenne, ami 5-10 ház fogyasztását külön-külön mérhetné és elférne valahol az utcai oszlopon, amit persze statisztikailag nyomon követhetnének, mivel digitális.
    Egy korszerűbb technika kéne erre a célra, ez így szerintem még mindig egy szemét és fölösleges pénzkiadás.