Napi Online

Az energia tárolása lehet a jövő kihívása

Az okos mérés kialakítása mellett a jövő legnagyobb kihívása a megújuló forrásokból termelt energia tárolása. A Japánban történt katasztrófa a biztonságos energiatermelésre és -elosztásra irányítja a figyelmet.

Az okos mérés (smart metering) és az okos hálózatok (smart grid) eltérő fejlettségi szinten állnak Európában, az okos mérés jár jelenleg előrébb, a legtöbb nyugat-európai ország több pilot projektet indított e területen − mondta Andreas Renk, az IBM Global Business Services vezető tanácsadója. Az okos hálózat a szolgáltatók számára másfajta előnyöket jelent. A hagyományos technológia az energiatermelőtől a szolgáltatón keresztül a fogyasztóig szállítja az áramot, egyirányú mozgással. A zöld energia megjelenésével azonban új igények születnek, Németországban például sok háztartás rendelkezik napelemmel, szélturbinával − ebben az esetben a fogyasztónál termelt energiát kell a hálózatba táplálni. A folyamat forradalmi változásokat hoz a hálózatok működésében − fogalmazott Renk.

Az okos mérés − amellett, hogy a fogyasztónál termelt energia mérésére is szolgál − sokkal inkább új üzleti modelleknek nyit utat az energiaszolgáltatók és a fogyasztók között, amelyek révén az ügyfél a korábbinál nagyobb értéket jelenthet a cégeknek. Az ügyfelek ugyanis − megfelelő tarifarendszerek mellett − átcsoportosíthatják fogyasztásuk egy részét, kisimítva ezzel a fogyasztási görbét. A tradicionális értéklánc a mérőnél végződött, az új azonban túllép ezen, és a fogyasztói magatartást is integrálja.

Az IBM globális felmérései szerint a fogyasztók a jelenleginél jobban befolyásolnák kiadásaikat és energiafelhasználásuk környezeti hatásait, ezzel szemben − az internet korában − a havi energiaszámlák gyakorlatilag semmilyen információval nem szolgálnak. Az IBM világszerte több mint 80 szolgáltatónál működött közre okos mérési projektekben, ezek összesen 80 millió telepített vagy tervezett mérőt érintenek.

Prikk János, az IBM Magyarországi Kft. közművekért felelős üzletágvezetője szerint Európában legkorábban Olaszország érte el a szinte teljes lefedettséget az okos mérésben. Jelenleg minden nagyobb nyugat-európai országban folynak pilot projektek, de előrehaladott állapotban vannak az északi államok is. Magyarországon a nagyfogyasztók távleolvasása régóta megoldott, ez azonban csupán kisszámú ügyfelet jelent.

Új kihívásként jelentkezik az okos mérők megjelenése, amit elsősorban nem a szolgáltatók szorgalmaznak, hanem az európai vállalásoknak megfelelő szabályozás kényszeríthet ki. A Magyar Energia Hivatal tanulmánya nyomán született állásfoglalás értelmében a hazai szolgáltatók jövő év közepéig kaptak határidőt arra, hogy bemutassanak egy-egy pilot projektet. Prikk szerint az áramszolgáltatók ezért ebben az időszakban már a megoldások kiválasztásán dolgoznak, hiszen a 2013-as okos mérési koncessziós pályázatokon való részvétel feltétele a tesztek megvalósítása. Idén az első félévben dönthetnek a szolgáltatók arról, hogy milyen mérőket alkalmaznak − tette hozzá Prikk.

A szolgáltatók számára egyelőre nem egyértelmű a megtérülés, az azonban nyilvánvaló, hogy nem akarnak kimaradni a folyamatból. Egyértelmű és azonnali előnyként érdekes módon nem a napi fogyasztási görbe kisimítása vagy az ügyfeleknek kínálható extra lehetőségek jelentkeztek. A szolgáltatók ilyen előnyként azt vetették fel, hogy információhoz juthatnak a kisfeszültségű hálózat pillanatnyi állapotáról − erről a területről ugyanis a rendszerirányítónak alig állnak rendelkezésre valós idejű mérésen alapuló információk. Mindez a gáz- és áramszolgáltatóknál lehetőséget teremt a visszaélések visszaszorítására, akár a hálózati technikai veszteségek, elszámolási problémák, akár az energialopások területén.

Renk úgy véli, a magyarországi szolgáltatók számára létfontosságú, hogy fogyasztóikat is integrálják a pilot projektekbe, ezzel az ügyfelek is jobban megérthetik az okos mérésben rejlő előnyöket, a szolgáltatók pedig megismerhetik az új értékláncból adódó üzleti modelleket. Az otthoni hálózatok emellett segítik a tudatos energia-felhasználást, lehetővé teszik, hogy folyamatos információ álljon rendelkezésre többek közt az egyes háztartási berendezések fogyasztásáról - mondta Andreas Renk.

Prikk János szerint komoly energia-megtakarítás származhat az optimálásból, akár a veszteségek csökkentésével, akár a teljesítménygörbék kisimításával. Olyan fejlesztésre is van példa, amely a háztartási gépek fogyasztási mintáinak összegyűjtésével és a készülékek azonosításával lehetővé tenné, hogy egy intelligens szkennelést követően a háztartások energiahatékonysága vizsgálhatóvá váljon. Ebből kiderülhetne, hogy mely berendezések szorulnak cserére, a fogyasztó pedig javaslatot kaphatna, hogy az új eszközökkel mennyit takaríthat meg.

A Japánban történt események a biztonságos energiatermelésre irányítják a figyelmet, rávilágítva, hogy az okos hálózat szükséges a zöld energiák térnyeréséhez − hangsúlyozta Renk, aki szerint a jövőben az energiatermelés új módjai mellett a termelt energia okos elosztása és felhasználása is kiemelt kutatási terület lehet. A legfontosabb azonban, hogy milyen okos megoldások állnak majd rendelkezésre a megújuló energia tárolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #17
    hát ha ezt elolvasod ez az egész éjszakai áramozás csak homályosan van említve (mint marha kétséges eredményű terv), meg azért a pilot projektek se úgy alakultak, ahogy.

    most azért megkérdeztem a svéd kollegát tudja-e mikor kell mosni.

    a nyári csúcsot az igazi csúcs, az meg úgyis napközben van, mert mennek a klímák (lásd még levegős hőszivattyú) a munkahelyen. semmi, de semmi befolyása nincsen a háztartásoknak a napközbeni csúcsra. az esti csúcs meg a takarékos tévével-világítással nem lesz olyan drasztikus.

    szóval porszívóval küzdesz, hogy elaludjon a gyerek, ennek ellenére bevállalnád, hogy 5-kor elkezd sziszegni-morogni-vúúúzni a mosógép? majd meglátod, minden olyan reggeli percért imádkozni fogsz, mikor nem ugrál rajtad egy kis terrorista.

    továbbra sem értem mi akadályozza meg a szolgáltatókat az utcánkénti loggolástól. hozzá se kell érni a vezetékhez, még a szigetelést se kell megbontani.
  • JTBM #16
    Ha valaki a semmiből akar energiát előállítani, az vagy csaló v. idióta.

    Nem szükséges megvizsgálni minden féleszű baromságát ahhoz, hogy tudjam, a semmiből nem lehet energiát előállítani...
  • JTBM #15
    Svédországban már működik a smart meter rendszer és vannak tapasztalati adatok.
    Az EU ezekre épít.

    A levegős hőcserélőnek sokkal rosszabb a hatásfoka, mint a közel állandó bemenő hőfokot biztosító más rendszerűnek. Nem fog elterjedni, mert nem éri meg.

    A levegős 2-3, a vizes 4-6-szoros energiát mozgat meg, mint amit fogyaszt, átlagosan.

    Kb. átlag 4-es szorzó kell ahhoz, hogy megérje lecserélni a gázfűtést.

    Nekem pont egy 6 hónapos gyerekem van és jelenthetem, hogy a gyereket megnyugtatja az állandó, mély fekvésű zaj, mint pl. a mosógép v. a porszívó.
    Sokszor csak azért kapcsoljuk be, hogy elaludjon...

    A zöldeknek általában lövésük nincsen arról, hogy mit kellene tenni azért, hogy élhetőbb legyen a föld.
    Hőbölögni tudnak meg kukát borogatni.

    Egyébként más országokban nagy publicítást kapott a smart meter, pl. ott, ahol bevezették, Svédország és per pillanat Anglia.
  • Csak Alma #14
    Kedves JTBM Jó, hogy hitetlenkedsz, de láttad az általam említett videót. A Nemzet Kutatási Hivatal elnöke Csopaki Gyula sem hitte el amit ott látott és a pályázatomat, hogy 85 db olyan készüléket térítésmentesen átadjak anyagilag nem támogatván - mondván nincs meg a végzettségem. A burgonyabogár lárvája ezt nem tudta és megdöglött. Nem én vagyok azon a szellemi szinten, hogy ezt a lárvával közölni tudtam volna. Ha egy ázsiai befektető lennék óriási összeget kapnék az államtól a mezőgazdaságban és a konzerv-iparban teremtett munkahelyekért. De így - egy irigy környezetbe,? Ezt azért mondom, mert óriási lehetőségek lehetnek a vízben. Hány dollárd Milliárdot veszítettünk, mert a Rubik-kocka nem lett nemzetközileg levédett?
  • lapaleves #13
    te most a vizes hőszivattyúról beszélsz, ami csak egy fajta és jellemzően új építésnél jön szóba. a levegős hőszivattyú sokkal gyorsabban fog elterjedni, mert a vizessel ellentétben nincs (jelentős) helyigénye és nem kell lebombázni a kész kertet / akármit a talajszondához. persze van mélyre lefúrós vizes szonda is, de az sem feltétlen opció egy meglévő lakásnál / háznál.

    ha te úgy gondolod, hogy a mosógépezés megszokás kérdése, akkor valszeg nem panelban, vagy nem átlagos kis lakásban laksz, pláne nincs kisgyereked. egy reggel 5 órakor centrifugáló mosógép egy átlagos (mondjuk egyszintes) háztartásban egyszerűen nem opció. mondom ezt úgy, hogy egy relatíve csendes gépem van, nem egy energomat, ami még a csempét is veri.

    ettől függetlenül leírtam az érveimet, szimpla logisztikai problémák vannak ezzel (pl szárítógép). a többit (pl hőszivattyú) most is lehet vezérelt áramról hajtani, semmi pluszt nem ad a smart grid.

    az, hogy az eu miket kutatott meg miket nem, az egy dolog. azt biztosan nem tudta kikutatni hányan fognak ilyen mértékben alkalmazkodni, erre legfeljebb nagyon durva becslések lehetnek. biztos lehetsz benne, hogy amíg pénzük van az embereknek a legkisebb kényelmetlenséget se fogják bevállalni.

    ettől függetlenül semmilyen érvet nem hoztál fel azzal kapcsolatban, hogy miért tartják ezt az egyszerű és nagyszerű tippet titokban (az eu, a szolgáltatók és a sötétzöldek is). ez teljesen logikátlan, hisz az eu-nak érdeke, a szolgáltatók profitja több lenne ha ugyanannyit fizetsz az éjszaka olcsóbb áramért, a zöldeknek meg szintúgy fontos, hogy hatékonyabb legyen a termelés.

    nem arról van szó, hogy nem logikus, csak érteni nem értem miért nincs kommunikálva, ha ez akkora nagy hasznot hoz, hogy emiatt smart gridet építenek. remélem érted mi az, ami nekem nem stimmel itt. ez nekem kicsit olyan ipari lobbis erőlködés, valakik nagyon szeretnének ebből pénzt.
  • JTBM #12
    Igen, jó dolog a vízhidrogén energia, ugyanannyit ér, mint a csodadoboz, ami fűti az egész lakást, ha erősen hisz benne az ember...

    Magyarországon sajnos egyre több a szerencsétlen idióta, akinek annyi esze van max., hogy ne szarjon az utcára...
  • JTBM #11
    A mosás időzítése csak megszokás kérdése. A mosogatógépé még inkább.
    A hőszivattyú nem a levegőből nyeri az energiát, hanem egy állandó hőmérsékletű helyről, tehát neki aztán mindegy, hogy mikor megy.

    Az EU elvégzett több tanulmányt és nem véletlenül nyomja a témát.

    Komoly energiát lehet megtakarítani smart meterekkel.
  • Csak Alma #10
    Túl drága a fűtés, az elektromos energia. Akkor is ha atomerőműbe állítják elő. Ez utóbbihoz hozzá kell számolni az emberek egészségét és sajnos néha az életét is. Énel képzelhetőnek tartom, hogy a vízből nyert hidrogénnel fűtsünk. Spanyol Zoltánnal beszélgettem kb 15 éve és mindenképpen lebeszéltem a vízautó elképzelésről, mert ez csak egy jól hangzik. Az igazi értéket a kazánok tűzelik el. Természetesen nem ismerhetem Spanyol Zoltán szabadalmát, de a vízmolekulák furcsának tűnő elrendezése sok mindent eredményezhet. Ha megkérdezem tőled, hogy a burgonyabogár lárváját el lehet-e tiszta vízzel pusztítani, az jut eszedbe, hogy kézzel leszeded és egy vödör vízbe dobod őket. Ha megtísztelsz és megnézed a You Tubera feltett "Levéltetű? Locsold le!" című a Duna Tv-n leadott riportot rájöhetsz, hogy egy szerkezeten átfolyt víz a rendkívül nehezen kiírtható lárvát elpusztította. Milyen jogon kételkedünk Spanyol Zoltánnál?
  • lapaleves #9
    szerintem ez így erőltetett. egy nyugati háziasszony nagy ívben szarni fog rá, hogy mikor olcsóbb 5 centtel az áram, mert reggel a) nem akar centrifugálásra ébredni, b) nem akar fél órával korábban kelni, hogy még a gyerek iskolába vitele előtt takarékosan teregessen. ugye belátható, hogy a szárítógépet is akkor fogja elindítani, mikor kész a mosás (ez akkor a reggeli csúcs), mert bebüdösödik a ruha.

    hozzáteszem, hogy 990 forint most is egy időzítő, és még sose hallottam hírét sem olyan propagandának, hogy "ha teheti mosson ilyenkor vagy olyankor". pedig az sokkal egyszerűbb lenne, mint mindenkinél órát cserélni, biztos sokan figyelembe is vennék ezt a dolgot (én is).

    nyilván hasonlóan intellektuális lenne a hajnali -10-ben járatni a hőszivattyút a napközbeni 0-5 fok helyett.

    a mosogatógépben se fogják csak emiatt rohadni hagyni az edényeket, bár még az a legrealisztikusabb a nagygépek közül, mert relatíve csendes és nincs munkaigénye az indítás után.

    ha asszony nem dolgozik, még annyira sem lényeges, mert akkor a napközbeni nem-csúcskor csinálja a dolgokat.

    porszívó?

    klíma? erre még azt mondom, hogy elképzelhető, de komolyan szigetelt ház kell hozzá, hogy az éjszakai üzem elég legyen.

    akkor nézzük mi marad: autó akksi, esetleg elektromos bojler. ezek rá lehetnek kötve a vezérelt áramra (ahogy most is két "hálózat" van erre mindenkinél), de akár kapcsolóval választható is lenne, ha gyorsan kell tölteni a járművet.

    szóval nekem továbbra sem kerek ez a dolog, nem látok benne sok racionalitást.

    mvm statisztika

    31. oldalon látható, hogy a háztartások nem csinálnak csúcsot, legfeljebb este áttevődik az ipari fogyasztás a háztartásokra.
  • Elemir #8
    A nemsokára kicsit erős. Előbb legyen értelmes akku, amit nem órákba telik feltölteni. Utána beszélhetünk elektromos autókról. Erről pont az SG-n volt egy cikk. Addig vicc kategória az elektromos autó...