Berta Sándor

Legalizálnák a fájlcserélést az európai zöldek

Az Európai Parlament Zöldek/Európai Szabad Szövetség nevű frakciója egy olyan dokumentumot fogadott el, amely teljesen megreformálná az európai uniós szerzői jogi szabályozást.

A zöldek azt szeretnék, ha az Európai Unió a digitális korhoz igazítaná a szerzői jogot. "A kezdetekhez akarjuk visszavezetni a szerzői jogot és egyértelművé akarjuk tenni, hogy csak a kereskedelmi célú sokszorosításokat szabályozhatja" - olvasható az anyagban. A legfontosabb változások közül kiemelendő, hogy a zöldek teljesen legalizálnák a fájlcserélést. Bevezetnék a kulturális átalánydíj rendszerét, hogy így kompenzálják a művészek - és nem a kiadók! - bevételkiesését. Fontos ugyanakkor, hogy a felhasználók magánszférája semmilyen esetben sem sérülhet, s az átalánydíjak szétosztásakor előnyben kellene részesíteni a szegény és a feltörekvő kreatív alkotókat. Emellett át kellene szervezni a szerzői jogdíjak elosztási rendszerét.

A zöldek szerint a három csapás modell, az internetblokádokat és a szerzői jogsértések elleni szigorú fellépést lehetővé tévő jogszabályok nem jelentenek hatékony megoldást. Úgy vélik, meglehetősen költséges ezeknek a rendszereknek a kiépítése és a fenntartása, s ami még fontos: nem tudnak megfelelően reagálni a digitális korszak kihívásaira.

Szintén kritizálták a zöldek a digitális másolásvédelmi megoldásokat (DRM), mivel szerintük minden körülmények között biztosítani kell a felhasználók számára a magáncélú másolatok készítésének lehetőségét. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a frakció azt akarja elérni, hogy a szerzői jogvédelem időtartamát, ami jelenleg 70 év, szeretnék 20 évre lecsökkenteni. A szerzőknek továbbá öt évenként meg kellene erősíteniük, hogy az alkotásaikkal kapcsolatos használati jogra igényt tartanak-e. Amennyiben nem, úgy a zeneszámok és más felvételek szabadon felhasználhatókká válnak más projektek számára.

A zöldek lehetővé tennék a remixek és a paródiák elkészítését is, külön engedélyek nélkül, valamint lehetőség lenne a zeneszámokból való idézésre. Támogatják a Creative Commons elterjedését, mivel egyszerűbbé teszi a kreatív alkotók számára a műveik terjesztését és csereberélését. A lényeg, hogy bárki szabadon kísérletezgethessen, új üzleti modelleket tesztelhessen és ne legyenek ezt akadályozó törvények és szabályozások.

Rick Falkvinge, a Svéd Kalózpárt alapítója nagy győzelemnek nevezte a dokumentum elfogadását. Az Európai Unió Tanácsa nemrég növelte 70 évre a szerzők és előadók jogvédelmét. Az Európai Bizottság számításai szerint a jogvédelmi idő meghosszabbítása az egyes művészeknek évente 1500 - 2000 euró pluszbevételt jelent majd. A döntés azért volt fontos, mert ha maradt volna az eredeti 50 éves időtartam, úgy Bob Dylan, a Beatles, a Rolling Stones és Elvis Presley dalai hamarosan már nem tartoznának jogvédelem alá. A javaslat ellen szavazott Belgium, Csehország, Hollandia, Luxemburg, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország, míg Ausztria és Észtország tartózkodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lacyb #14
    Hogy mi volna a jó megoldás azt nem tudom, de hogy a mostani egy rakás.. az biztos. És ehhez a magyar "jogvédők" még hozzátesznek nem is kicsit
    Pénzéhes rablók.
    A digitális tartalmakról szólva az, hogy alapszinten MINDENKIT rabló gazembernek néznek, aminek ékes példája a memokártyák jogdíja ami azért felháborító, mert pl az én fényképezőgépem kártyáján még az életbe nem volt más csak saját fotó. De egy pendrájv vagy akár DCD vagy DVD lemez esetén is helytálló lehet hogy nem film, hanem a saját képek dokumentumok vagy bármi más nem jogvédett tartalom kerül rá, de mind matricás artisjus által.
    De nézzük a másik felét.
    Azt mondják a jogvédők, hogy mikor veszünk egy CD-t vagy DVD-t akkor tulajdonképpen a szerzői jogokat vesszük meg tehát azt, hogy hallgathatjuk-nézhetjük a zenét, filmet.
    Az alapanyag képezi a legkisebb részét egy eladott lemez árának.
    A Bluray meg drága és nem terjed.
    DE!!
    Ha én pl megvettem egy film nézési jogát egy eredeti lemezzel, akkor pl mért nem lehetne az, hogy viszem az eredeti DVD-m a kiadóhoz vagy forgalmazóhoz, és némi plusz ráfizetésével ami az előállítás költsége és a jogdíj különbözet, kapok helyette BD lemezt?? Mivel egyszer már megvettem jogdíját kifizettem
    És van aminek sokadszorra. Kezdtük a VHS kazettával, aztán a DVD, de azt kiadták újra szinkronnal vagy díszdoboz, vagy bővített, vagy rendezői vagy vágatlan változatban, így sokan vették meg mégegyszer és most itt a BD lemez, és ki tudja hogy pár év mulva mit akarnak majd újra eladni??
  • Merces #13
    kapsz egy plusszt...a kulcsszó miatt
  • bakagaijin #12
    A Wired azt pedzegeti, hogy nem biztos, hogy a művészeket motiválja az, hogy már rég halott sztárok jogutódjainak adnak pénzt a fiatal művészek helyett...
  • dilofekete #11
    Hozzátenném még, hogy az átlag játékok annyit érnek, hogy végigjátszom és letörlöm vagy még ezt a szintet se éri el és marad a megvásárolandó kategória, ami elég gyenge mezőny, ki mit szeret, de legalább most már lesz is valami ebből a nagy igazságból, hogy az ipari hulladék senkinek sem kell, de azért vedd meg, ha megveheted :D
  • dilofekete #10
    Legalább eltűnik ez a sok idióta, fölösleges web oldal, ha nem érdekük, hogy az emberek tudják mit vesznek maguknak, mert ha most vennék egy játékot, nem tudnám elindítani lemez nélkül, az meg el is kopna és soha nem cserélnék ki és ki is dobhatnám, tehát aki negyed évig kuporgat egy semmit nem érő játékra, akkor azokat csoportosítják a szegényebbik rétegbe, én ezt feltételezem, nekik feltehetően, nem kell annyi és olyan sok adót fizetniük azért, ami tulajdonképpen semmit nem ér, csakha nem azt mondjuk hogy valaki bele tudja magát élni és többet ér neki a filmes változatánál, de akkor meg fel sem vetődik ez a gondolat, hogy érdekelje a vevőt a jogai, ezért nem bűnözés, hanem lázadás a lehúzás ellen, mert aki védi a saját szabadalmát 100 évig az se normális, mert nem gondol embertársaira, hogy talán ők is kitalálhatták volna ugyan ezt csak pont egy picit másképpen és igenis nekik is jár a jog, hogy ezt megtehessék és ne húzzák őket is le, ami az egyik legsúlyosabb pénz kategória és aki a semmiből akar nagy lenni az se lehet nagy, mert ugye hiába van medencéje két embernek, ha az egyik kamatokból és befektetésekből él, míg a másik csak élelemből. Ezt akarják rendszabályozni, hogy aki sokat akar, az jogköri túllépésért, megbüntethető legyen, de alapjaiban véve ők is rendelkezhessenek a szabadság jogaival.
    (thepiratebay) XD
  • Caro #9
    Alapvetően jó irányba tett lépések lennének ezek (ha átmennek), DE a kulturális általánnyal nagyon nem értek egyet.
    Szerintem vagyunk azért páran, akik nem fájlcserélünk, még ha esetleg az SG-n a másik oldal felülreprezentált is :)
    Miért fizessünk akkor mások kollektív bűnösségért? Szerintem ezt a problémát a társadalom tudja megoldani, ha elmozdul a creative commons és a public domain irányába. De ez mindenkinek az egyéni döntése kell hogy legyen.
    HA létezik "szabad kultúra" (hasonlóan a szabad szoftverhez), én azt támogatnám, ez igazából a jelenlegri rendszert tartaná meg egy hosszabb időre.
    Nem értek egyet a szerzői jog mai formájával, de ezen nem változtat alapvetően ez a módosítás.
    Természetesen nagy eredmény lenne az is, már csak értékítélet szempontjából is, ha a letöltőket azért nem a bűnözőkkel egy kategóriaként kezelnék.
  • paraszgyerek #8
    Ebbena a témában az egyik kézzel húzni kellene a gyeplőt, a másikkal ereszteni.
    Talán a digitális tartalmak elterjedtségének alapján részesedhetnének a tartalmat megteremtők, amelyet a "nagy közösből" osztanának szét egyfajta jövedelemarányos "kulturális szolgáltató díj"-ból. Tudom utópia, de a jelenlegi állapot ( néhány fizető, rengeteg élősködő, tehetséges de érvényesülni nem tudó tartalomgyártók )- sem megoldás.

    Sajnos ehelyett inkább az "online videótéka" megoldás felé mozdult el az ipar, azaz az ahányszor-megnézed-annyiszor-fizeted-de-nem-töltheted-le felé.
  • Frank99 #7
    mindezt akkor, amikor USA ráerőltette saját "szerzői jogi" szabályozását a világra, amit - egyenlőre még- az EU nem vett át.....

    sajnos lesz máshogy is...
    ne legyen igazam.
  • asdasdasd #6
    Kulturális álltalánydíj? Mégis mi alapján osztanák szét?
    Szegény, feltörekvő? Ez valami új jogi kategória?
  • asgh #5
    Az a baj ezzel, hogy így éppen, hogy háttérbe kerül a téma. Hoznak egy határozatot, amiben majd jól leszavazzák a zöldek javaslatát, Cohn Bendit esetleg üvöltözik egy kicsit, hogy a többi párt mennyire nem képes megfelelni a jövő kihívásainak (bezzeg ők), aztán mindenki elégedetten távozik.
    Utána persze évekig nem lehet majd napirendre venni a témát, de legalább a kalózpártok vitorlájából kifogták a szelet.
    Ehhez képest, ha a probléma valódi megoldásában érdekelt valamelyik kalózpárt tárgyalna az EU képviselőkkel (akár a színfalak mögött), akkor ki tudnának nyomni valami olyan kompromisszumot, aminek ugyan kisebb PR értéke lenne, de végre a gyakrolatban is változna valami.
    A politikában ugyanis gyakran előfordul, hogy egy képviselő (vagy akár egy párt) sutyiban hajlandó megszavazni olyan indítványt is, aminek van értelme, de igeológiailag nem tudná bevállalni, ha a nyilvánosság előtt kellene döntést hozni róla. Márpedig egy német konzervatív sohasem fog nyiltan támogatni egy file másolást engedélyező szabályozást, viszont ha kellő biztosítékokat építenek a jogszabályba (és mondjuk nem állnak elő olyan agyrémekkel, hogy 20 évre csökkentsék a szerzői jogi védelmet), akkor egy nagyobb keretmegállapodás részeként rányomná az igent. Ehhez viszont az kell, hogy akik a témát képviselik, komolyan érdekeltek legyenek az eredményességben. Na ez az, ami az EU zöldek esetében igencsak kétséges.