Berta Sándor

Németország - ismét célkeresztbe kerülhetnek a fájlcserélők

A szerzői jogsértők és a fájlcserélők ellen alkalmazott több csapásos modellek egyre népszerűbbek világszerte. Ezúttal Németországban merült fel egy ilyen rendszer bevezetése.

Siegfried Kauder, a Bundestag Jogi Bizottságának elnöke a GVL nevű szerzői jogvédő szervezet estélyén jelentette be, hogy még az idén törvénytervezetet nyújt be a német parlamentben. Az elképzelés szerint az új rendszer az úgynevezett két csapásos modellre épülne és célja a szerzői jogsértések mennyiségének visszaszorítása. A jogsértő felhasználók először figyelmeztetést kapnának, majd ha továbbra is folytatnák a tevékenységüket, akkor meghatározatlan időre blokkolnák az internethozzáférésüket. A törvénytervezetet Kauder még karácsony előtt nyújtaná be, mert nem akar időt adni Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszternek ahhoz, hogy felléphessen a jogszabály elfogadása ellen.

A GVL rendezvényén megjelent zeneipari szakemberek örömmel fogadták a bejelentést, azonban egyúttal azt követelték a döntéshozóktól, hogy dolgozzanak ki egy hatékony megoldást a szerzői jogsértések kiszűrésére és a DVD-k esetében is hosszabbítsák meg a szerzői jogvédelem időtartamát. A jelen lévő lobbisták ugyanis nem értik, hogy ilyen szempontból miért kell különbséget tenni a hanglemezek és a filmek között.

Markus Beckedahl, a netzpolitik.org üzemeltetője és egyben a Digitális Társadalom Egyesület vezetője azonnal bírálta az elképzelést. "Ahelyett, hogy egy korszerű szerzői jogi rendszert alakítanának ki, inkább régimódi hálózatpolitikai megoldásokkal próbálkoznak. Ez a politika is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen fordulnak a kalózpárt felé. Az ötlet teljesen érthetetlen, hiszen az internetszolgáltatók nem felelősek az általuk továbbított online tartalmakért. A posta sem küld senkinek egy figyelmeztetést akkor, ha valaki egy újságoldal másolatát adja fel levélben."

"Az ügyvédi felszólítások sem jelentenek megoldást a problémát. Úgy tűnik, hogy a szerzői jogok értékesítésével foglalkozó ipar tovább akarja folytatni a korábban már elveszített harcát. Ez nem csak veszélyes, de gazdasági szempontból is megkérdőjelezhető. Középtávon a művészeken és az érdekeiket képviselő szervezeteken az segítene, ha végre nyitnának az emberek felé, meghallgatnák a kéréseiket és nem harcolnának ellenük" - szögezte le Markus Beckedahl.

Az egyesület egyébként nem csak bírált, egy négy pontból álló javaslatcsomagot is kidolgozott. Az első pont szeirnt bárki készíthessen magáncélra digitális másolatokat. A további három pont: lehetővé kell tenni a digitális alkotások újraértékesítését, be kell vezetni a remixkészítési jogot és normális mértékűre kell csökkenteni a különböző alkotásokra vonatkozó szerzői jogvédelem időtartamát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #2
    De még mindig nem értem, milyen alapon köteleznének utána a szolgáltatás fizetésére? A politikusok faszok, a két csapással, egy csapásra a szavazóik egyrészétől is megszabadulnak.
  • amitakartok #1
    "A törvénytervezetet Kauder még karácsony előtt nyújtaná be, mert nem akar időt adni Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszternek ahhoz, hogy felléphessen a jogszabály elfogadása ellen."

    Van egyátalán olyan ország, ahol a kormány legális lobbihoz való jogának szándékos megvonása nem alkotmányellenes?