Berta Sándor

Könyvdigitalizálás - szerzők pereltek be több egyetemet

Tovább folytatódnak a könyvdigitalizálási projektekben részt vevő cégek és egyetemek, illetve a kiadók és a szerzők közötti jogi viták. Ezúttal öt amerikai felsőoktatási intézményt támadnak az írók.

Egyesült államokbeli, ausztrál, kanadai és brit szerzők szervezetei bepereltek öt amerikai egyetemet, továbbá a Google-t és a HathiTrust könyvtári szolgálatot. A beadványt már el is juttatták a manhattani kerületi bírósághoz. Az érintett felsőoktatási intézmények között van a Michigani, a Kaliforniai a Wisconsini, az Indianai Állami és a Cornell Egyetem. Az indok: a digitalizálással megsértik a szerzői jogokat. A projekt keretében eddig hétmillió kötetet szkenneltek be, majd tettek elérhetővé a tanárok és a diákok számára. A könyvek egy részéhez teljes hozzáférést biztosítottak.

Az írókat leginkább két dolog zavarja. Az első a digitalizált művek központosított, ugyanakkor nem biztosított tárolása, ami azt eredményezheti, hogy ezekhez az alkotásokhoz bárki hozzáférhet. A másik pedig az, hogy az egyetemek olyan könyveket szkenneltettek be a Google munkatársaival, amelyeknek nem volt tisztázva a szerzői jogi státusza.

A felperesek jelezték, hogy a keresetükkel konkrétan 167 digitalizált kötet októberre és novemberre tervezett megjelentetését akarják megakadályozni. A könyvek közül francia, orosz és amerikai írók 27 könyve jelenne meg október 13-án és spanyol, francia és orosz szerzők 140 műve jelenne meg novemberben. "Ez egy felháborító és szemtelen kísérlet, aminek kizárólag az a célja, hogy háttérbe szorítsa a szerzői jogokat. Az amerikai egyetemeknek nincs joguk eldönteni azt, hogy az írók lemondjanak-e és ha igen, mikor és hogyan a szerzői jogaikról" - jelentette ki Angelo Loukakis, az Ausztrál Írószövetség ügyvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #11
  Ha egy törvényt - szabályt az emberek többsége hülyeségnek tart, akkor ott a törvénnyel van a baj. Igy felesleges azt mondogatni, hogy idióta mindenki, aki letölt, mert nyilvánvalóan a szabályozással vannak a problémák, nem a letöltögető emberekkel.
 • okosan gyerekek #10
  a fasiszta szövegedet a faszommal együtt nyomom le a torkodon.
 • strogg #9
  Fogok olvasni,és hajlandó is vagyok fizetni érte.
  Más olvasatban viszont arról van szó, hogy vissza akar élni a kiadó az olvasási igényemmel. Nos, ebben nem leszek partner. Egy általam is elfogadható árért hajlandó vagyok a kiadótol tölteni. Afölött nem.
  Szemléletbeli különbség: az elektronikus világban a kiadó azt hiszi h. a termékér kapja a pénzt. ez NEM igaz. A felhasználó az idejéért fizet. Hajlandó egy bizonyos összeget kifizetni, hogy ne 1 óráig molyoljon a torrenten, hanem azonnal megkapja, és olcsón. Ha drágább, és körülményes akkor inkább torrent.
  ehet ezen rugózni ,de tapasztalat az, hogy egy bizonyos összeg felett veszett fejsze nyele. Ha pedig notórikusan nem tanul belőle, akkor az egész piac bukta. Ez történt zene/filmipar esetében. Ne higyjük h. a könyveknél nem. A másik olvasathoz az is hozzá tartozik, hogy végre leszáll a kiadó a magas lóról, és megérti h. az a piaci modell, és ár amit diktál NEM működik, és előbb-utóbb neki kell a felhasználókhoz alkalmazkodni, nem forditva. A joggal meg ne jöjjünk, erkölcsileg az életben nem tudja elfogadtatni a vásárlóival, hogy miért hiv rendőrt egy illegális mikszáth kötet miatt. A könyvnél erre jóval érzékenyebb mindenki. "Illegális mikszáth kötet". Ez a sötét középkor.... Szóval a user diktál. Ha megtanulják jól járnak.Ha nem, belebuknak. Ezen többet nem is érdemes vitázni, annyira egyértelmű.
 • opeca #8
  Igen tudjuk. Igazából ha neked nem tetszik az ár, akkor letorrentezed. Ez is egy felfogás.
  Mert szerinted(!!!) drága, így úgy gondolod, hogy neked igenis jogod van ezt ingyé beszerezni.

  Ez jellemző az emberiség egy részére és a magyarok többségére. Körbe lehet nézni. Ha egy szabályozás a terhére van, akkor mindenki elkezd okoskodni, hogy lehetne kijátszani vagy egyszerűen leszarják.

  Pl. a közlekedésben ez nagyon jól megfigyelhető jelenség.

  Én is torrenteztem már, meg töltök le, viszont én erre semmilyen hülye kifogást nem keresek, egyszerűen nem akarok érte fizetni, és ezért megszegem a szabályt.

  Te és a hozzád hasonlóak viszont úgy gondolkodnak, hogy rád a szabály eleve nem is lehet érvénye,s ugyanis szerinted x,y okból kifolyólag az a szabály azokkal a feltételekkel elfogadhatatlan.
 • strogg #7
  http://www.libri.hu/
  Kérlek monda meg, hoyg hol, és mennyiért tudok e-könyvet vásárolni.
  asszem nincsen miről beszélni. A lira.hu -n van rá külün szekció, de nézzük csak meg?
  http://www.lira.hu/hu/ekonyv/e-szepirodalom/
  1. soros györgy nem szépirodalom 2. a 900-2400 közötti tartomány egy vicc. Egy ebbok ha dárgább 500 forintél, le fogják tölteni. 500 forintért vásárolok, ahogyan mp3-at is vettem 200 forintért. NEM a kiadók fogják megszabni az árat, hiába akarják. Erről minél hamarabb leszoknak annál jobban jár mindenki.
  Ha nem, lehet rinyálni, hogy úgy jártok mint a zeneipar.
  Bár szerintem ez már a legalja. Utoljára a középkorban kergettek hatóságilag olvasó köznséget. Mert ez fog törnénni. Rendőrrel kergetsz olvasni vágyó embereket, pusztán azért, mert 2000 forintét nem veszi meg e-könyvet. Ez nagyondurva.
 • strogg #6
  Látom nem érted. Ha perelsz, ha nem akkor is fent lesz a freeweb oldalon. Nem az a kérdés h. felkerül e a netre, hanem az, hogy hányan töltik le. Ha jófej vagy, akkor sokan töltik le. Ha elkezdesz szivózni/drága akkor meg mindenki. A kettő között (sokan vs. mindenki) a aic méretétől függően több millió usd is lehet a különbség. Én most tervezem ebook reader vásárlását, és megmondom őszintén én még nem láttam korrekt minőségű ajánlatot emberi áron. Már most látom, hogy a torrent kiadóhoz kell forduljak, mert kb: olyan a piac mint magyar online zeneboltokban: kevés kinálat, drm-el, drágán.
  Ne csodálkozzunk....
 • opeca #5
  Igen, beperelték. Majd írj te is valamit (szánj rá egy évet, anyaggyűjtés, tematizálás, írás stb.), és lásd viszont valamelyik freeweb-es oldalon.
 • mad mind #4
  Bepereltek egy könyvtárat a könyvkiadók? Tényleg vissza a középkorba mánia van a könyvkiadóknál.
 • Inquisitor #3
  Ezen vannak kibukva, amikor tele van a háló jól/rosszul elkészített házibarkács eKönyvekkel? Ehhh.
 • Szefmester #2
  Kár hogy csak egy álom az hogy a tudás mindenkié... Ha meg ponyvaregényeket szkenneltek be akkor ennyi.