• asgh
    #5
    Az a baj ezzel, hogy így éppen, hogy háttérbe kerül a téma. Hoznak egy határozatot, amiben majd jól leszavazzák a zöldek javaslatát, Cohn Bendit esetleg üvöltözik egy kicsit, hogy a többi párt mennyire nem képes megfelelni a jövő kihívásainak (bezzeg ők), aztán mindenki elégedetten távozik.
    Utána persze évekig nem lehet majd napirendre venni a témát, de legalább a kalózpártok vitorlájából kifogták a szelet.
    Ehhez képest, ha a probléma valódi megoldásában érdekelt valamelyik kalózpárt tárgyalna az EU képviselőkkel (akár a színfalak mögött), akkor ki tudnának nyomni valami olyan kompromisszumot, aminek ugyan kisebb PR értéke lenne, de végre a gyakrolatban is változna valami.
    A politikában ugyanis gyakran előfordul, hogy egy képviselő (vagy akár egy párt) sutyiban hajlandó megszavazni olyan indítványt is, aminek van értelme, de igeológiailag nem tudná bevállalni, ha a nyilvánosság előtt kellene döntést hozni róla. Márpedig egy német konzervatív sohasem fog nyiltan támogatni egy file másolást engedélyező szabályozást, viszont ha kellő biztosítékokat építenek a jogszabályba (és mondjuk nem állnak elő olyan agyrémekkel, hogy 20 évre csökkentsék a szerzői jogi védelmet), akkor egy nagyobb keretmegállapodás részeként rányomná az igent. Ehhez viszont az kell, hogy akik a témát képviselik, komolyan érdekeltek legyenek az eredményességben. Na ez az, ami az EU zöldek esetében igencsak kétséges.