Berta Sándor

A Hotfile beperelte a Warner Bros.-t

A fájlmegosztó platform vezetői azzal vádolják a médiapiaci társaságot, hogy szisztematikusan visszaélt az általuk a kalózmásolatok felkutatására kifejlesztett eszközzel.

A Hotfile szerint a Warner Bros. a szoftver segítségével olyan adatokat is törölt a szervereikről, amiknek nem rendelkezett a szerzői és szomszédos jogaival. A mostani per azt jelenti, hogy újabb fejezetéhez érkezett a szerzői jogi tulajdonosok, illetve az érdekeiket védő szervezetek és a fájlmegosztó oldal közötti jogi csatározás.

A Hotfile vezetőinek állítása alapján a Warner Bros. munkatársai által végrehajtott lépések jogszerűtlenek voltak, hiszen olyan fájlok is törölve lettek, amiknek nem a Warner Bros. volt a szerzői tulajdonosa. A törölt művek között voltak játékok demóverziói, sőt nyílt forráskódú szoftverek is. Bár a portál működtetői többször is felhívták a Warner Bros. illetékeseinek a figyelmét, hogy törvénysértést követnek el, a vállalat szakemberei tovább folytatták a jogsértő gyakorlatukat.

Az úgynevezett Special Rightsholder Account (SRA) hozzáférésért, illetve annak használatáért elvileg Michael Bentkover, a Warner Bros. online kalózellenes műveleti részlegének vezetője felelt. Az SRA lehetővé teszi, hogy a hozzáféréssel rendelkező személy vagy személyek töröljék az általuk és a program által kalózkópiának minősített programokat, filmeket és zeneszámokat. Nos, Bentkover és csapata finoman szólva is túlzásba vitték a dolgot, majd az információkat felhasználták a Hotfile ellen. Annak ellenére, hogy Bentkover pontosan tudta: egész egyszerűen nem volt annyi kalózmásolat a platform rendszerében, mint amennyi később a benyújtott keresetekben szerepelt.

A Hotfile vezetői szerint a dolog hátterében alighanem az áll, hogy az SRA-val használt Warner Bros. szkript nem elég pontos. Így fordulhatott elő, hogy a The Box című film kalózmásolatai mellett a program a Cancer: Out Of The Box című alkotás és a The Box that Saved Britain című BBC-mű kópiáit is törölte a Hotfile rendszeréből. A Hotfile most azt kezdeményezte, hogy a perben esküdtszék döntsön és a portál meg nem határozott összegű kártérítést követel a Warner Bros.-tól. Emellett kérte, hogy a bíróság hozzon egy olyan határozatot, ami arra kötelezi a konszernt, hogy a jövőben minden jogsértőnek vélt tartalmat külön vizsgáljanak meg, s csak az egyedi vizsgálatok után kerülhessen sor a törlésére.

Az ügy előzménye, hogy az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) beperelte a fájlmegosztót és hivatalosan azzal vádolta meg, hogy nagy mértékben lehetővé teszi a szerzői jog által védett tartalmak illegális csereberéjét, ráadásul még profitál is ebből a folyamatból. A szervezet kiemelte: a fájlcserélő szolgáltatáson naponta több ezer olyan filmet és televíziós műsort töltenek le a felhasználók, amelyek szerzői jogainak tulajdonosai az MPAA tagjai. Daniel Mandil, a szövetség vezető jogásza közölte, hogy ez a "kiterjedt digitális lopás" oda vezetett, hogy a Hotfile kevesebb, mint két esztendő alatt egyike lett a világ 100 leglátogatottabb honlapjának. Az ügyet tárgyaló bíróság nemrég arra kötelezte a Hotfile képviselőit, hogy mutassák be a weboldal felhasználói adatait, forgalmi statisztikáit és pénzügyi dokumentumait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #7
    Visszanyal a fagyi :D
  • zord #6
    Gombokat nem piszkálni, a majomnak enni adni...
  • messen #5
    És a majom megnyomja a gombot: select all ... delete
  • Reparamorf #4
    Na most már "kvittek"
    Mindenki töltsön fel-le amit csak akar.
    A forgalmazók sem sem becsületesebbek...
  • Szefmester #3
    pl egy halloween partyn a batman csóka feltölti Batman - Return címmel a házivideóját ahogy kiesik az ablakon majd bemegy az ajtón? :D
  • pasi29uk #2
    Megérdemelnék, hogy film címekkel ellátott fájlokat töltsenek tömegesen fel az emberek (természetesen a tartalma a fájloknak más) és törölje csak szépen az érdekvédő...
  • Petka #1
    Írnék valami csúnyát, de inkább nem... Gondolom ebből nem lesz precedensper...