Berta Sándor

70 évre növelte a szerzők és előadók jogvédelmét az EU

Az európai kiadók és zenészek fellélegezhetnek: az Európai Unió Tanácsának döntése értelemében ugyanis a jövőben a dalaikra nem 50, hanem 70 évig vonatkozik majd szerzői jogvédelem.

Az Európai Bizottság számításai szerint a jogvédelmi idő meghosszabbítása az egyes művészeknek évente 1500 - 2000 euró pluszbevételt jelent majd. A döntés különösen azért fontos, mert ha maradt volna az eredeti 50 éves időtartam, úgy Bob Dylan, a Beatles, a Rolling Stones és Elvis Presley dalai hamarosan már nem tartoznának jogvédelem alá. Az Európai Bizottság 2008-ban és 2009-ben még azt szorgalmazta, hogy az időtartamot hosszabbítsák meg 95 évre, azonban az Európai Parlament később csak a 70 évre vonatkozó javaslatot támogatta. Az elképzelés ellen ugyanakkor több tagország is tiltakozott, a döntés ezért húzódott el egészen mostanáig.

Az Európai Unió Tanácsa szavazott a kérdésről és a testület tagjainak többsége elfogadta az előterjesztést. A javaslat ellen szavazott Belgium, Csehország, Hollandia, Luxemburg, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország, míg Ausztria és Észtország tartózkodott. Az új direktíva harmonizálja az európai gyakorlatot a világ jelentős részével, ellenben még mindig hátrányt szenvednek a dalszerzők, szövegírók és előadók például amerikai kollégáikhoz képest. A szerzők és a felvételeket készítők jogainak egységes kiterjesztése azonban előrelépést jelent a korábbi helyzethez képest, mint ahogy az a tény is, hogy egységesíti a számítás módját is: a produkcióban érintett utolsó személy halálának dátumától indítják a védettségi időt.

A döntés értelmében a nemzeti kormányoknak két éven belül a jogrendszerükbe kell integrálniuk a módosításokat. A zenészek számára fontos változást jelent, hogy ha korábban lemondtak a szerzői jogokról a kiadók javára, de a cégek nem értékesítették a műveiket, úgy most visszakövetelhetik ezeket a jogokat. A másik fontos módosítás, hogy az ötvenedik év után minden zenészt megillet a befolyó bevételek 20 százaléka, akkor is, ha korábban - a kiadók javára - lemondtak a szerzői jogaikról.

"Nemcsak azok számára jelent segítséget a döntés, akik a korábbi szabályozás alapján idős korukra bevétel nélkül maradtak volna, de az új feltételek mellett vonzóbb lehet a kiadók számára egy-egy új tehetséget felépíteni" - fogalmazott Herczog Edit EP képviselő. "A művészek alig profitálnak az új szabályozásból. Ennek oka, hogy többnyire már fiatal korukban lemondtak a szerzői jogaikról a kiadók javára. Emellett a zenei platformok is az új szabályozás vesztesei lehetnek, mivel az új online üzleti modellek kevésbé lesznek sikeresek" - reagált a döntésre Philipp Otto, az iRights.info portál munkatársa. Hasonló véleményen volt az osztrák igazságügyi minisztérium szóvivője is, aki közölte: úgy vélik, hogy az új szabályozás semmilyen szempontból sem előnyös a zenészek számára.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) közleményben üdvözölte az EU döntését. Plácido Domingo, az IFPI elnöke hangsúlyozta, a jogvédelmi időszak megemelése mind a kezdő, mind a már befutott alkotók számára biztos hátteret jelent, ami meglátása szerint különösen fontos a digitális technológiák széleskörű térhódítása mellett. Frances Moore, az IFPI főigazgatója emlékeztetett arra, közel 38 ezer zeneipari dolgozó ellenjegyezte azt a kérelmet, amelyben a jogvédelmi időszak meghosszabbítását kérték az Európai Uniótól. Moore szerint a zeneipar hálás az európai jogalkotóknak, amiért a kérésnek eleget tettek.

Belgium, Hollandia, Finnország, Svédország, Dánia, Szlovénia, Szlovákia, Portugália, Ausztria és Románia már 2009 áprilisában sikeresen megvétózta a zenei művek jogvédelmének 50-ről 95 évre történő meghosszabbítását. Ráadásul több zenész is szót emelt a jogvédelem meghosszabbítása ellen. Köztük volt Billy Bragg brit előadó, Ed O'Brien (Radiohead), Dave Rowntree (Blur), Mark Kelly (Marillion) és Hal Ritson (The Young Punx).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #21
    "70 évre növelte a szerzők és előadók jogvédelmét az EU"
    Kár, hogy ezt mi errefelé az interneten mind leszarjuk.
  • strogg #20
    Most őszintén: Amit tegnap letöltöttél, annak akár 5 év is lehetne, akkor is illegális. Teljesen mindegy mennyire emelik....
  • Zombee #19
    Nekem ez nem világos teljesen. A cikk is úgy kezdi, hogy Bob Dylan és a Rolling Stones... de még a Beatles-nek is vannak élő tagjai, Bob Dylan pedig köszöni, jól van. De Elvis Presley is csak 34 éve halt meg. Viszont ezen előadók dalai között már lehet, hogy találni 50 éveseket is.
  • RiSeForMuSiC #18
    Jövőre a lóval járás is az lesz. Kitalálják majd, hogy a zab, meg a széna után nem fizettél jövedéki adót, meg útalapot (amit persze a t. képviselők kimutyiznak családközeli cégekbe, ahelyett, hogy az útra költenék), aztán rádrohad a műanyag lakat is. A nyerítést meg levédi a Sony, aztán még ülhetsz szerzői jogsértésért is.
  • Yodafon #17
    Mér lehet egy ló szebben nyerít mint a mai mainstream zenészek többsége (Justin Bieber, SP, MM, ...)
  • thsanyi5 #16
    70 évig nem is él a legtöbb ember. A bevételek nagyrésze úgyis akkor jön normális esetben mikor kiadják a számot és még friss. Szerintem 20 év is bőven elég lenne. De még lehet ezzel is sokat mondtam. Számítógépe játékok esetén az áruk egyrészt drasztikusan csökken a kiadás után akár 1 évvel is. Pl a negyedére csökkenhet az ára. A régebbieket pedig akár ingyér oda adják vagy nem foglalkoznak velük. Pl a railroad tycoon úgy emléxem ilyen volt. Egyszer csak bejelentették, hogy nesze itt ingyen letölthető. Nagy bevételt már nem hozott volna ha nem az. Így meg legalább reklámnak jó. Vannak akik kipróbálják.
    Amúgy meg hogy képzelik, hogy ilyen szerzői jogi alapon óriási pénzeket perelnek? Fizettessék ki a dupláját amiért illegálisan akart hozzá jutni és kész. Akkora bírságokat találnak ki, nem tudom hogy képzelik, hogy aki illegálisan szerezte a zenét az ki tudja élete folyamán fizetni...
  • DjDano #15
    Pfff nem mintha eddig érdekelt volna a szerzői jog, de azért ez durva.
  • aaaaa #14
    Sajnálatos módon nálunk a bárhonnan letöltött zene, amit csak letöltesz, és fel nem, magán célra LEGÁLIS. Emiatt aki fizetni akar azért, amiért nem kötelező , hát tegye, ha van elszórni való pénze. Aztán nem tök mindegy, hogy a kereskedelmi rádión hallgatja, Youtube-on nézi, vagy épp letölti az a szerencsétlen, aki SOHA a büdös életbe nem fogja megvenni a CD-t ? Ezért fizetjük a semmire is a matricadíjat. Amit nem tilos, azt szabad. A milliárdos kiadók sirámai meg senkit nem fognak meghatni, főleg azt látva, hogy egyes országokban milyen senkiházi vérlázító módon próbálnak megtámadni és kisemmizni amúgy teljesen becsületes, normális életet élő embereket.
    Gyilkosoktól és egész rablóbandáktól nem kérnek ilyen összegű kártérítéseket, amit ezek kitalálnak.
  • gombabácsi #13
    jamendo.com
    ingyen, tök jó zenék, full albumok, online hallgathatók vagy letölthetők
    teljesen legális
    persze kutatni kell mert marha sok anyag van fenn

    akit csak a befutott slágerek érdekelnek az meg csak hallgassa azokat és fizessen :)
  • Mat666 #12