Berta Sándor

Önkéntes lesz az EU-ban a testszkennerek használata

Az Európai Parlament Közlekedési Bizottságának tagjai megállapodtak a testszkennerek használatának feltételeiről. A legfontosabb pont: minden légiutas maga döntheti el, hogy hajlandó-e alávetni magát az ellenőrzésnek.

A testület döntésével gyakorlatilag elhárult az egyik legfontosabb akadály a testszkennerek európai bevezetése elől. A kérdésről még dönt az Európai Parlament is, azonban az előzetes határozat tükrében aligha lesz kétséges a szavazás végeredménye. Jörg Leichtfried, az Osztrák Szociáldemokrata Párt európai uniós delegációjának vezetője és főtárgyalója elmondta, hogy a döntést nagy többséggel fogadták el a bizottság tagjai, így a napirendi pont akár még az idén az Európai Bizottság elé kerülhet.

A politikus kiemelte, hogy szerencsére sikerült az emberek érdekeit szem előtt tartva dönteni és az állampolgárok érdekeit keresztülvinni. Az elfogadott pontok között szerepel, hogy semmiképpen sem használhatók a jövőben olyan egészséget károsító eljárások, mint a röntgensugárzás. Emellett tilos lesz az utasok testéről képeket rögzíteni, kizárólag sematikus ábrákat lehet majd készíteni. Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy kizárólag olyan úgynevezett passzív elven működő berendezések lesznek alkalmazhatók, amelyek az emberi test természetes hőjét érzékelve készítik el a grafikákat.

Az egyik legfontosabb pont, hogy a kész ábrákat semmilyen körülmények között és semmilyen indokkal nem lehet majd tárolni, sem másoknak átadni. Abban a pillanatban, hogy a következő utas belép a szkennerbe, az adatok örökre elvesztek. A felvételeket nem lehet majd összetársítani a személyes adatokkal sem és minden utas maga dönt arról, hogy aláveti-e magát az eljárásnak, vagy sem. Egy ilyen vizsgálatra senki nem lesz kötelezhető.

Az Európai Parlament nem fogja előírni a repülőterek számára a testszkennerek kötelező bevezetését, arról minden légikikötő vezetői maguk dönthetnek. Leichtfried szerint az már egy teljesen más kérdés, hogy hasznosak-e az átvilágító berendezések. A cél az, hogy a készülékek bevezetése mellett döntő repülőterek és országok számára világos jogi kereteket dolgozzanak ki. Az egészség és az emberek magánéletének védelme nem szorulhat a háttérbe vagy szenvedhet hátrányokat.


Egy testszkenner ára átlagosan több mint 100 000 euró. Az Európai Unióban tavaly óta komoly vita van arról, hogy ki fizesse meg a berendezések megvásárlásának és üzemeltetésének a költségeit. Az Európai Parlament amellett érvelt, hogy ne az utasok, a repülőterek és a légitársaságok, hanem az országok kormányai állják a beruházások költségeit.

Zürichben 2008 óta, míg Manchesterben és Hamburgban tavaly óta tesztelnek testszkennereket. Míg korábban Hollandia, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Nigéria jelezte, hogy a jövőben alkalmazni fogják a helyi légikikötőkben a készülékeket. Nagy-Britanniában a berendezések alkalmazása egyébként sértené a hatályos gyermekvédelmi és gyermekpornográfia elleni törvényt, amely kimondja: 18 év alatti személyekről nem készíthető meztelen felvétel. Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára szerint nem jelent megoldást a problémákra a testszkennerek alkalmazása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #29
    Való, példák:

    Ez egy teherszállító (A300), amit vállról indítható rakétával lőttek le Irakban, 2003-ban, a felszállás után nem sokkal. A pilóták iszonytató ügyesek voltak + mákjuk volt hogy le tudták tenni a gépet és megúszták könnyebb sérülésekkel.
  • cyberius #28
    Az lenne demokrácia,ha Te magad megválaszthatnád,hogy átmész-e rajta vagy sem.
    De itt nincs választási lehetőség.Átmész rajta,ha akarod,ha nem.
  • Rotyoka #27
    Vicces hogy egyesek még elhiszik az ilyet... 2 havonta adnak egy kamu hírt egy kamu terroristáról aki lebukott azt a nép itt fosik.


    Mibe tartana a terroristának lelőni a felszálló gépet egy föld-levegő rakétával?
    Mibe tartana a terroristának feladni egy csomagot majd a földről megcsörgetni a benne található telefont ami robbant?...

    Semmibe.
  • Reparamorf #26
    Végre egy üdvözítő álláspont, de lehet, hogy csak a kedélyek megnyugtatására írták
    (parasztvakítás)
    Amerika, és ahol ezt bevezették(mármint a testszkennert) kötelezően,
    az mind fasiszta ország. Nem kellene oda utazni, és az onnan érkezőket beengedni az országba.
  • Tetsuo #25
    Persze hogy az uzletrol szol. Egy terrorszervezet nem repulovel csempeszi a bombat az orszagba, hanem ott veszi, lefizeti akit kell, becsempeszi mashogy..
    A repulon valo robbantas sem lenyeges egy "terroristanak", hiszen rengeteg mas zsufolt celpont van.

    Ok, ezzel biztonsagosabb a repules ez a hatarorizet is szigorodik, viszont erosen tul van lihegve, raadasul hatalmas penz van benne es ha mondjuk eltrjed, osszekapcsolva mas rendszerekkel, mert a jovo ez, akkor bizony komolyan vissza lehet elni vele.
  • SNP #24
    én egész nap erre recskáznék ha ezt ellenőrizném. meg ha nőgyógyász lennék akkor is
  • Tetsuo #23
    Ángliaban elobbre tartanak a demokraciaban. Ez koztudott.
  • opeca #22
    Ez az egész már ott sántít, hogy igazából már semmi szükség nincs rá. Számtalan teszt bebizonyította, hogy ha akarsz, akkor felvihetsz egy bombát a repülőre, de egy gyufásdobozt azt elkoboznak tőled.

    Ilyesformán ez az egész megint semmi másról nem szól, csak az üzletről. Ja és szerintem hiába felismerhetetlen az illető, azok, akik ott online nézik, tudják ki volt bent. Aki úgy gondolja, hogy fájin, hogy vadidegenek nézegetik a meztelen picsáját annak hajrá:)

    Engem már az is zavart, amikor az övet le kellett venni a fémdetektorhoz. Nem azért mert húdekényelmetlen, hanem mert zavar a tudat, hogy engem valami potenciális bűnözőként kezelnek.

    Anyjuk picsáját.
  • daninet #21
    asszem átképeztetem magam vámosnak
  • cyberius #20
    Manchesterben használják rendesen.Minden légiutas átmegy rajta,nem pedig maga dönti el, hogy hajlandó-e alávetni magát az ellenőrzésnek.Átmész rajta és kész.Megnézik,mekkora a kolbász aztán viszlát:-)