Berta Sándor

Nem megbízhatóak a hamburgi testszkennerek

A NDR információi alapján meglehetősen rosszak az első tapasztalatok a német város repülőterén két hónapja tesztelt különleges biztonsági berendezésekkel.

A szeptember vége óta tesztelt készülékek közel sem végzik tökéletesen a dolgukat. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem elég megbízhatóak, így az átvilágítás ellenére minden eljárást meg kell ismételni kézi fémdetektorokkal is. Ez időigényes, így a duplán elvégzett ellenőrzések miatt rendszeresen hosszú sorok alakulnak ki a repülőtéri pultoknál.

A testszkennereket üzemeltető szövetségi rendőrség a NDR kérdésére válaszul megerősítette, hogy 100 átvilágítást választó utas esetén utólag mindegyiknél (!) el kell végezni a kézi fémdetektoros vizsgálatokat is. A gyakorlatilag 100 százalékos hibaarányt az okozza, hogy a rendszerek rendkívül sok gyanús jellemzőt találnak. A testszkennereknek komoly gondot okoznak a blúzokon, ingeken, szoknyákon és nadrágokon található gyűrődések. Emellett az is problémát jelent, ha valaki rétegesen öltözik fel, ugyanis a berendezések nem képesek több réteg ruhát átvilágítani. Az utasok többsége így kénytelen levenni nem csak a dzsekijét vagy a kabátját, hanem még a pulóverét is.


"Tesztelési időszakban ez a magas hibaarány normálisnak mondható, így nem lepett meg minket. A gyerekbetegségek a gyakorlati használat során derülnek ki és csak így lehet végül kiküszöbölni őket" - jelentette ki Sandra Pfeiffer, a potsdami Szövetségi Rendőrségi Központ szóvivője. Michael Eggenschwiler, a repülőtér vezetője úgy vélte, hogy a várakozás egyelőre még korlátok között tartható, emiatt nem fordultak elő késések sem. A 16 ellenőrzési kapu közül kettőt egészítettek ki testszkennerekkel. Ezeket azonban csúcsforgalomban nem használják, hogy ne okozzanak fennakadást. "Ilyenkor ismét a hagyományos detektorokat alkalmazzuk" - tette hozzá Eggenschwiler.

A tesztidőszak jövő márciusig tart. A szövetségi rendőrség addig szeretné megkapni az új kezelőszoftvert, amely jelenleg még nem használható. Az új program remélhetőleg már nem tartalmazza a korábbi változat hibáit és ezért nem lesz annyi téves riasztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #6
    ...hiányzik a terminate gomb, vagy az teljessen automatikus?
  • Crane #5
    A cikk alapján én igy tudom elképzelni a szoftver forráskódját:

    if ember_a_scannerben then
    {
    wait(1000);
    print "TERRORISTA!!!";
    }

    :D
  • sanyicks #4
    én tudok nekik havi 5 millió eur-ért egy olyan titkot elárulni, hogy nem kell gép a testszkenneléshez... persze az utasoknak nem fog tetszeni :D
  • Pares #3
    Ezek szerint csak meztelen embereken működik?
  • pasi29uk #2
    Nem tudom miért erőltetik a reptereken...

    ...börtönökben az ide oda mászkáló rabokon kelene fejlesztgezni. Nekik van több évük nem késnek le semmit
  • remark #1
    "Emellett az is problémát jelent, ha valaki rétegesen öltözik fel, ugyanis a berendezések nem képesek több réteg ruhát átvilágítani. Az utasok többsége így kénytelen levenni nem csak a dzsekijét vagy a kabátját, hanem még a pulóverét is."

    Pulóver van rajta? Terrorista!