Berta Sándor

Ki fizesse a testszkennerek bevezetését?

A legtöbb európai uniós tagországban továbbra is komoly vita van arról, hogy egyáltalán szükség van-e a repülőtéri testszkennerekre, illetve, hogy kikre háruljanak a bevezetési és működtetési költségek.

Komoly vita van az Európai Unióban arról, hogy ki állja a különleges biztonsági berendezések megvásárlását és üzemeltetési költségeit. A tagállamok többsége azt szeretné, ha a repülőterek és a légitársaságok osztoznának a felmerülő plusz kiadásokon. Az Európai Parlament ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, hogy minden tagországnak a kasszához kell járulnia. Az erről szóló határozatot 613 igen szavazat, 7 nem voks és 16 tartózkodás mellett elfogadta az EP.


A testület szerint a különleges biztonsági berendezések és más légibiztonsági intézkedések költségeit nem lehet közvetve vagy közvetlenül az utasokra terhelni, hanem ezeket a plusz kiadásokat a tagországoknak kell közösen viselniük. Mindez azt jelenti, hogy az EP egyértelműen elítélte az európai uniós közlekedési miniszterek korábbi javaslatát, amelynek értelmében minden plusz költséget a légitársaságokra és a repülőterekre kell hárítani. Tehát ahelyett, hogy csak az a néhány millió ember fizetne, aki - kénytelen-kelletlen - elszenvedi a fokozott biztonsági intézkedéseket, minden európai uniós polgár hozzá fog járulni a beruházáshoz.

"Több állam is bevezetett ilyen ellenőrző intézkedéseket, ugyanakkor még nincs bizonyítva, hogy ezeknek van-e értelme. Az Európai Parlamentben már most is vannak olyan hangok, amelyek szerint egyértelműen a testszkennerek bojkottjára kell felszólítani mindenkit" - jelentette ki Jörg Leichtfried, az EP repülőtéri biztonsági irányelvével kapcsolatos főtárgyalója. Hella Ranner, az Osztrák Néppárt európai parlamenti képviselője is azt hangsúlyozta, hogy a biztonságra költött összegeket nem lehet az utasokon bevasalni. "Nem látom be, hogy miért kellene nekünk, osztrákoknak fizetnünk a nagy-britanniai berendezések beszerzését és működtetését" - közölte a politikus.


Az EP a határozat mellett egyúttal arra is felszólította a légitársaságokat, hogy a jövőben pontosabban mutassák ki az utasok számára, hogy mennyi pénzbe kerülnek a biztonsági kiadások. Egyetlen testszkenner beszerzési ára eléri a 100 000 eurót. Eddig ilyen készülékeket csak Nigériában, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Hollandiában használnak, valamint idén nyártól Németország is tervezi a rendszer bevezetését.

Januárban Nagy-Britanniában már tiltakozott a berendezések beszerzése és alkalmazása ellen Terri Dowty, az Action for Rights of Children munkatársa, mivel az súlyosan sértené az 1978-as brit gyermekvédelmi törvényt, ami kimondja: tilos gyermekekről illetlen képeket készíteni. Később Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára is úgy nyilatkozott, hogy a testszkennerek nem jelentenek megoldást a biztonsági problémákra. A szakember hozzátette: a világot jelenleg fenyegető legnagyobb veszély az útlevél-hamisítás, mivel a milliószámra ellopott útlevelek és elkészített hamis papírok lehetővé teszik a szabad utazást a terroristák és más bűnözők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #35
    +1
  • pixx #34
    Ma azt hívják terroristának, aki nem ért egyet a rendszerrel. Ez nem feltételezz rossz embert, csak egy olyat, aki nem hisz a vezetőiben.
    Lásd 2006-ban a tüntetések (most a békésre gondoltam, ahol ott voltak, és beszédeket mondtak), aki ott volt az mind terrorista volt...
  • Garrett27 #33
    Ha nem számolom Duke humorizálását, akkor úgy veszem, közületek senki sem ért egyet az EU parlament döntésével. Kár, hogy a képviselők nem tájékozódtak a szavazás előtt, és szinte egyöntetűen szavaztak meg egy ilyen teljesen felesleges dolgot, amire majd regiment pénzt költenek el az adófizetők pénzéből.
    Úgy látom, még mindig nem értették meg, hogy abból csinálnak az egyes reptéri biztonsági cégek tenoristát, akiből csak akarnak, vagy akire parancsot kapnak! (most a legutóbbira, a karácsony előtti silány próbálkozásra gondolok, amely miatt is került ilyen hamar a parlament elé az ügy...).
  • Amergin #32
    Tényleg, "mi" mi a k. anyánkat keresünk Afganisztánban? Miért megy oda magyar katona meghalni? Kinek az érdekében ontja a vérét?
    Persze tudom-tudom! "Ott védi meg Magyarországot". Tényleg? És ugyan mi a büdös franctól védi meg?
    Magyarországot itthon kéne megvédeni azoktól a gerinctelen csúszó-mászó patkány és helytartó bűnözőktől akik jelenleg is "vezetik".
  • mujahedin #31
    nincs nemzetközi terrorizmus, mivel csak egy blokkot fenyegetnek a tenoristák, azt a blokkot ami őket erősen baszogatja folyamatosan (usa, uk, "az ígéret földje"). Érdekes módon azokat az országokat amik nincsenek ellenük, le se szarják az állítólagos tenoristák, akik az utóbbi évek történései után nekem inkább elkeseredett szabadságharcosoknak tűnnek, akik mivel nem tudnak szembeszállni az m1a2-esekkel és az ah-64-esekkel, ott ütnek ahol még tudnak. Biztosan mondom hogy a "tenoristák" sokkal jobban éreznék magukat ha szétlőtt abramsok/apache/merkava roncsain allahakbarozhatnának, mint utasszállítókat robbantgatnának, de hát jelenleg mást nem tudnak.
  • Tetsuo #30
    You are right.
  • Tetsuo #29
    Ezek a kepek minden, csak nem erotikusak. Szerintem effele visszaeles nem lesz.
  • pixx #28
    Értelme nincs, mert aki robbantani akar, saját országában, akár máshol, az nem reptéren megy be egy adott országba vagy adott helyre. Bemegy vonattal, vagy hajóval, ahol megnézik az útleveledet aztán csá...
    Bombát meg nem cipel magával senki se, így értelmetlen ez a szkenner...
  • pixx #27
    Igen ez az egyik félelem, ami miatt nem akarják bevezetni, hiszen kik, és hogyan kezelik az adatokat...
    Másrészt nem tudni milyen káros hatásai vannak, ha mondjuk egy évben 10-nél többször szkennelnek be...
  • pixx #26
    Ja csak ha Usákoknál bevezetik ezt, és azt mondják, senki se léphet a "hülyék földjére" ha nem szkennelik előtte, akkor sokan szívnak majd, mint anno az ujjlenyomatos, meg retinás útlevéllel...
    Így előbb utóbb kénytelenek lesznek megvenni...