Berta Sándor

EU kontra USA - megrekedtek a légiutas-adatok átadásáról szóló tárgyalások

Az amerikai hivatalok már most is szinte minden európai adathoz hozzáférhetnek. Washington szeretné a jövőben is megtartani ezt a gyakorlatot, Brüsszel azonban szigorítana az adateléréseken.

Fagyos lett a viszony az Egyesült Államok és az Európai Unió között, miután Brüsszel a háttéregyeztetéseken közölte, hogy leállítja a tárgyalásokat. Ennek oka, hogy a korábban kezdeményezett új légiutas-adatátadási megállapodás kidolgozása kapcsán az USA ragaszkodik a követeléseihez és szeretne a jövőben is lehetőleg minél több európai légiutas-információhoz hozzáférni. Ez viszont egyáltalán nem tetszett Cecilia Malmströmnek, az EU belügyi biztosának, aki erre leállította a megbeszéléseket. Belső dokumentumok szerint a politikus úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban semmilyen kompromisszumkészség sincs. Amennyiben a konfliktus elmérgesedik, úgy könnyen előfordulhat, hogy az európai légiutasoknak az USA-ba való beutazásuk előtt órákon át kell majd válaszolniuk a kérdésekre.

Az Egyesült Államok különböző hivatalai évek óta hozzáférnek a légitársaságok adatbázisához és így megszerezhetik az utasok nevét, címét, telefonszámát, bankkártya- és hitelkártya-számait, továbbá, hogy milyen ételeket és italokat rendeltek a repülőgépeken. Az összegyűjtött adatokat akár 15 évig is megőrzik.

Az Európai Unió azt szeretné, ha végre pontosan szabályoznák ezt a kérdést, például azt, hogy mennyi ideig tárolhatják a tengerentúli hivatalok az adatokat, mely szervezetek férhetnek hozzá ezekhez, mikor használhatják ezeket fel stb.. Az Európai Parlament emellett azt követelte, hogy a megszerzett információkat kizárólag a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban használják fel az amerikai hatóságok, s olyan rövid ideig tárolják őket, amennyire csak lehetséges. Az adatok továbbadását erősen korlátoznák.

Az USA mindegyik követelést elutasította, ehelyett még nagyobb adatbetekintési jogokat akar magának. Az Egyesült Államok a jövőben minden olyan személy információit szeretné megkapni, aki volt már olyan bűncselekmény gyanúsítottja, amelynek a büntetési tétele több mint egy év. Ezenkívül az adattárolás időtartamát kiterjesztenék 15 évről 22 évre.

"Ha a megállapodás változatlan marad vagy rosszabb lesz, akkor nem szavazhatjuk meg" - reagált az amerikai követelésekre Axel Voss, az Európai Néppárt szakértője. Jan Philipp Albrecht, a Zöldek belügyi szakértője hozzátette: "Európa polgárai azt szeretnék, hogy az amerikai hatóságok az egyes esetekben folytassanak külön nyomozásokat és ne vetüljön rájuk általános gyanú."

Az Európai Parlament várhatóan júliusban szavaz a megállapodásról. Amennyiben az EP megvétózza a szerződést, akkor az Egyesült Államok és az EU viszonya megromolhat, és az USA-nak minden egyes európai uniós tagországgal külön kellene tárgyalásokat kezdeményeznie. Ebben az esetben megtörténhet az, hogy - nyomásgyakorlás céljából - a tengerentúli repülőtereken a beutazás engedélyezése előtt órákon át faggatják majd az európai légiutasokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #25
    Előbb megy csődbe a jóisten, mint amerika. Tudod miért? Mert rengeteg javuk van még és a világ főbb nyersanyagai felett ők dominálnak. Ez az igazi fedezete a dollárnak, amely inflálásával csak jól járnak, mert a fél világ abban tartja a pénzét (olajat venni pl. csakis és kizárólag dollárért lehet a világpiacon). Vesznek valamit külföldről, fizetnek érte dollárral, azután holnap az a dollár már pár %-al kevesebbet ér...
    Kína pedig nem képes elfogyasztani, amit megtermel ezért valóban szépen lassan felvásárolja amerikát. Ugyanakkor Kínának NEM érdeke tönkretenni amerikát, mert akkor a legnagyobb piacát b***ná szét! Ebben mi lenne neki a jó?
    Addig nem jöhet államcsőd, amíg a fél világ tartalékvalutának használja a dollárt és a FED fedezet nélkül is bocsáthat ki pénzt -Amerikáról van szó.
    De más ország esetén is addig elkerülhető a csőd, amíg hajlandó valaki hitelt adni (finanszírozni a hiányt). És hajlandó a világ rá.
    Lényegében ugyanaz a vesztük, mint minden túlterjeszkedett birodalomnak. Ha nem hódítanak, akkor hanyatlani fognak. Így aztán hódítanak, de az erőforrásaikat ez lassan fel fogja emészteni. 9/11 azért kellett, hogy a hódítás útjába ne álljanak mindenféle akadályok.
    1.Kell a nyersanyag 2. Nem adod önként? 3. Te "terrorista" vagy, vagy pedig "tömegpusztító fegyvereket" birtokolsz 4. "Sajnos" 9/11 óta a terrorista országokat le kell rohanni 5. Na meg is van a nyersanyag.
  • Rotyoka #24
    Nézd meg a Fájdalmas megtévesztés című filmet.
  • Inquisitor #23
    Nem hiszem, hogy érdekükben állt. A dollár a béka feneke alatt volt már tavasszal akkor, az "esemény" meg rátett egy lapáttal. És igen, kis háborúságokkal szintre lehet hozni, ahogy szokás arra 10-12 évente a dollárt, de azért annyira csak nem vált be, ha Kínától(!!!) kellett kölcsönt felvenni. És előbb utóbb eljön az ideje, hogy fizessenek ... egy durva és váratlan esemény könnyen államcsődöt hozhat nekik.
  • Rotyoka #22
    felesleges ezen veszekedni, aki tudja az tudja aki nem az meg hisz amit akar.
  • Amergin #21
    Én inkább azt mondom, hogy (már) nem hiszek a "véletlenekben".
    "Kinek állt érdekében?" Ezt a kérdést kell feltenni.
    Kinek álltak érdekében azok a változások, amik 9/11 óta megtörténtek a világban? És kik profitáltak ebből?
    A fegyverlobbi bevétele bizosított, a katonaság "végre" megtalálta a szerepét a hidegháború után, a "biztonsági szerveknek" nőttek a jogosítványai, a polgárok seggébe is be lehet nézni bármiféle bírói határozat nélkül, amerika további nyersanyagban fontos országokat hajtott uralma alá.
    Kinek volt tehát érdeke az egyébként máig nem tisztázott 9/11-es eseménysorozat?
    Az afgán kecskepásztoroknak, vagy az USA háttérhatalmi vezetőinek?
  • Inquisitor #20
    Az a baj, hogy sokkal inkább hisztek az összeesküvés elméletekben, mint az egyszeri emberi hülyeségben. Igen, tudtak róla, de nem ők szervezték hanem "csak" simán ennyire elszabták és nem csináltak semmit ...
  • Amergin #19
    1993-ban az FBI segítette robbantani a merénylőket, de nem érték el a kívánt hatást. 2001-ben már jobban előkészítették és biztosra mentek.
    9/11-ből rengeteg haszna származott a zusának, mert szabad kezett kapott bármilyen ország megtámadásához, elég volt csak ráfogni, hogy "terrorista".
    Gyakorlatilag egy kitöltetlen csekket adott az egybesült állatokat fogdmegként használó háttérhatalomnak. Ha még jobban fogytán lesz az olaj, akkor Venezuela is "terrorista" lesz majd és "sajnos" azt is le kell majd rohanni...
  • Hugo Chavez #18
    "Volt náluk több ezer halálos áldozatot követelő terrormerénylet? Igen, volt. Fennáll a veszély, hogy a jövőben is előfordulhat ilyen? Igen, egyértelműen."

    Tudott az akkori amerikai vezetés a "terrortámadásról"? Igen, tudott.
    Kik tervezték meg? Ők maguk, egyértelműen.
  • Hugo Chavez #17
    Vajon mi végre ez a töménytelen adatgyűjtés?

    Gyanítom, ha ennyi energiát és pénzt ölnek bele, akkor nagy hasznot remélnek tőle.

    Szerintem készülnek a likvidálásokra.

    Relatíve kevés embert kell kivonni a forgalomból, ahhoz, hogy a maradék kezes bárányként viselkedjen.
  • Retechegér #16
    Most őszintén, ki akar még odamenni?
    Amúgy meg úgyse tudnak semmit se normálisan maguktól megcsinálni, nem hogy az adattárolást, CIA, FBI, és egyéb 10ezer dolláros wc-papír igénylő szervek biztosan nem élnének vissza ezekkel...
    Persze majd kitalálják hogy hívnak európai biztosokat akik felügyelik őket mint a közjegyző a lottósorsolást... "Ühüm, mindent rendben találtam", "Ühüm, mindent rendben találtam", "Ühüm, mindent rendben találtam", eee-eeeeee lejárt a lemez... eeeee-ssshhhkkkkk