MTI

Az Interpol főnöke szerint nem megoldás a testszkenner

A világot jelenleg fenyegető legnagyobb veszély az Interpol főtitkára szerint az útlevél-hamisítás: azok a milliószámra ellopott útlevelek és készített hamis papírok, amelyek lehetővé teszik a szabad utazást a terroristák és más bűnözők számára.

A repülőtéri testszkennerek, amelyek bevezetését sokan elfogadnák a karácsonyi géprobbantási kísérlet óta, félrevezető megoldást jelentenek - mondta Ronald K. Noble főtitkár az AP hírügynökségnek csütörtök éjjel adott interjújában. "A legnagyobb veszély az, hogy tavaly világszerte 500 millió, vagyis félmilliárd olyan érkezés volt a nemzetközi repülőgép-forgalomban, amikor az úti okmányokat nem hasonlították össze az Interpol adatbázisával - jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórum helyszínén. - Jelenleg több mint 11 millió ellopott vagy elveszett útlevél van az adatbázisunkban. Ezeket felhasználják, csalárd módon megmásítják, és odaadják terroristáknak, háborús bűnösöknek, drog- és embercsempészeknek."

A megoldást szerinte a jobb hírszerzési munka és az országok közötti jobb információ-megosztás jelenti. "Nem ismerhetjük az útlevelet birtokló személy indítékait. Ha az illető terrorista, visz-e magával olyan robbanószert, amelyet érzékelhetnek? Nem." A főtitkár elmondása szerint az Egyesült Államok hatóságai is fölismerik már az útlevél-hamisítás veszélyeit: 2006-ban még csak mintegy kétezer alkalommal tekintettek be az Interpol adatbázisába. Tavaly viszont már 78 milliószor, és négyezer olyan emberre bukkantak, aki lopott vagy elveszett útlevéllel utazott.



Szó esett az interjúban Haitiról is. Egy Interpol-csapat segít a földrengés áldozatainak azonosításában, ami hatalmas feladat, és hasonlóan nagy munka a haiti rendfenntartó erők helyreállítása is. A rendőrségi munka Haitiban "már a történtek előtt is nagy kihívást jelentett" - mondta Noble.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!