Alex

Pálcikaembereket ábrázolhatnak a reptéri testszkennek

A személyátvizsgálás leghatékonyabb technológiájának dilemmáját oldja meg az Egyesült Államok három repülőterén már tesztelés alatt álló számítástechnikai megoldás. A háromdimenziós testszkennerek bevezetése ellen tiltakozó jogvédők vitorlájából frappáns kiegészítő szoftverek vehetik ki a szelet.

A háromdimenziós letapogató rendszer gyakorlatilag "beszkenneli" a fókuszba állított személyt, mégpedig oly módon, hogy a pásztázó milliméteres hullámok a ruházaton áthatolnak, majd a bőrfelületen energiájukat vesztik, azaz elhalnak. A rejtett vagy testre erősített tárgyakról visszaverődő elektromágneses sugarakat szenzorok veszik, és a rendszer figyelmezteti a biztonsági személyzetet fenyegetésre. Ezzel az eljárással már nem csak a fém, hanem bármilyen anyagból készült eszköz érzékelhető.

Tehát a 3D testszkennerek túllépnek a hagyományos fémkereső kapuk vagy fémdetektorok korlátain és minden eddiginél nagyobb biztonságot nyújtanak a beléptető-ellenőrző pontokon. Az új technológia bevezetése ugyanakkor morális és személyi jogi problémákat vet fel, hiszen a szerkezet az átvizsgált személy testének sziluettjét képezi le és jeleníti meg a biztonsági személyzet monitorján. A ruha alá kukucskáló teljesítmény a jogvédőknél ki is verte a biztosítékot, így a személyátvizsgálás legbiztosabb módszerét egyelőre csak néhány repülőtéren merték bevezetni.


Egy új megoldással azonban a testszkennerek monitorján csupán - az eddigi röntgenkép helyett - pálcikaemberek jelennek meg. A figurák semmilyen személyes vonást vagy nemi jelleget nem tükröznek, a lehetséges fenyegetések pontos helyét pedig az alkalmazás feltűnően kijelöli rajtuk. A 3D szkenneres átvizsgálás ezzel az apró szoftveres kiegészítővel végre beválthatja a hozzá fűzött reményeket.

"A pálcikaemberkék látványa senkit nem sérthet és az, hogy a monitorokat az átvizsgált személyek is nézhetik jelentős visszatartó erővel bír." - véleményezte a megoldást a Z&Z Kft. biztonságtechnikai szakértője. "A szoftverek segítségével az üzemeltetés is olcsóbb lesz, hiszen eddig - a személyi jogok védelme miatt - a 3D szkennereket kétfős személyzet kezelte. Egy a helyszínen ügyelt, kollégája pedig a géptől távol, a monitort figyelte, így egyikük sem tudta összekapcsolni a kapott sziluettet a vizsgált személlyel. A pálcikaembereket már bárki láthatja, így elég lesz egy biztonsági ember az átvizsgáláshoz" - tette hozzá Solymár Zoltán.

A TSA szoftverét jelenleg három forgalmas repülőtéren tesztelik az Egyesült Államokban. Amennyiben a rendszert a kéthónapos periódust követően a Transportation Security Administration szakemberei megfelelőnek találják, akkor azt az USA összes repülőterén bevezetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Hat, nem sokszor volt amugysem terrortamadas mostanaban EU-ban. Ha vki akarna, hulye lenne repulogepen, joval konnyebb egy fesztival bejarata elott vagy zsufolt vonaton Manchester fele vagy hasonlo helyeken.. erted. Siman megtehetnek, megsem teszik, mert nincs is ilyen fenyegetes. A reptereken kib*ottul nem a terrorelharitasrol szolnak ezek az ellenorzesek.
    A minimalis kiserlet meg meg keves is, ahhoz kepest, hogy europai csapatok miket muveltek mas, messzi orszagokban..
  • mcganyol #11
    Szóval nem dudál a gép, mint a fémkapu, hanem majd egy ember nézi a pálcikaembert a monitoron és szól ha valami gyanús... egy determinált támadó csapatnak nem tünik nagy kihívásnak vesztegetéssel/ fenyegetéssel/ ideológiai maszlaggal meggyőzni azt az egy őrt...

    Azt nem értem miért nem adnak a pilótának fegyvert/képzést. ő az egyetlen ember a gépen akiben mindenképp meg kell bízni úgyis. Feltételezve hogy a támadónál körömreszelő/baseball ütő/sok izom szintű fegyver van, jó eséllyel indulna a pilóta.
  • NEXUS6 #10
    Ez a biztonsági fejlesztős dolog úgy nagyjából átvágás.
    Ha a már meglevő biztonsági szabályokat betartanák, ha a esetleg a saját kormány nem érezné úgy, hogy jó néha egy kis terror támadás, csak hogy az emberek egészséges félelemérzetét ébren tartsák, vagy nem használnának ugyan ilyen támadásokat a névtelenség mögé bújva, akkor talán nem kéne félnünk.

    A terrorizmus olyan mind a drog, nem az a fontos, hogy ki és milyen eszközzel hajtja végre, hanem hogy honnan van a mögötte levő pénz.
  • bakagaijin #9
    vasút - Madrid? metró - Moszkva?

    Őszintén szólva én jobban bíznék egy valaki okos+tapasztalt ember által összerakott profilozó, viselkedés-értelmező gyakorlaton, mintsem a barom drágán értékesített ámde használhatatlan, sőt talán még veszélyes is kütyükön.

    Ez nyilván diszkriminatív, viszont működőképes. Sajnos viszont nagyon függ az emberválasztáson...
  • hangulati #8
    ...de dogos ez a csaj Joe.
    Joe -iggen teso, majd' kiszurja, nem?
  • okosan gyerekek #7
    Nem olyan fontosakét, mint egy kamikaze berepülő semlegesítésével. ez a válasz adott a vonatos felvetésre is: egy Kelebia-gyorssal nem tudsz behajtani a parlamentbe. Szóval abszolút nem az utasokról van itt szó, mielőtt ilyen komoly védőszándékot mernénk feltételezni... :)
  • Dluinet #6
    Több ember életét lehetett volna megmenteni, ha a testszkennerekre költött pénzen orvosi műszereket vesznek.
  • Tetsuo #5
    Eddig az ember dontotte el mi ami szokatlan, nem odaillo targy, most majd a szoftver, hogy mi az emberi test, ami ugye palcikasithato es mi a tobbi, ami nem.
    Igy teljesen mas a felismeresi kepesseg ,sok esetben rosszabb.
    Az egeszsegkarosito hatast nem is teszteltek olyan komolyan, fuggetlen intezetek meg egyaltalan nem.

    Hogy nepszerusitsek a berendezest orvosi diagnosztikat is rakhatnanak bele. :)
    Masreszt, kicsit nagy a felhajtas a reptereken "terrorizmus" cimszoval, mert hasonloan hatekonyan lehetne remiteni, gyilkolni zsufolt vonaton, vasuti palyaudvarokon, rendezvenyeken stb. megsem teszik.
  • Szefmester #4
    A kövér embereket félkövér tipusú pálcikaember jelöli? :P
  • Ender Wiggin #3
    Ez még mindig nem oldja meg a sugárzás kérdését...Engem nem az zavarna, hogy látják a répát, hanem, hogy a 10 teljes test CT-nek megfelelő sugármennyiség leégeti azt.