Gyurkity Péter

Windows Phone 7: a Samsung és az LG is korán rajtol

Nem bírt magával a címben szereplő két gyártó, és még a mobil operációs rendszer hivatalos debütálása előtt lerántotta a leplet első ilyen okostelefonjáról - egyes régiókra korlátozottan, illetve később visszavonva a bejelentést.

Elsőként a Samsung vetett véget a találgatásoknak, amikoris saját orosz internetes oldalukon hivatalos közleményben részletezte az Omnia 7 elnevezésű (GT-I8700) okostelefonját, amely már a Microsoft szoftverére támaszkodik, jóllehet ez utóbbi csak az elkövetkező napokban jelenik meg a nagyközönség számára. Nem sokkal ezután az LG is jelezte, hogy elkészült saját Optimus 7 készülékével, ám ez utóbbi bejelentést rögtön vissza is vonták. Nézzük elsőként a Samsung által közölt információkat.

A Samsung Omnia 7 eszerint a Qualcomm 1 GHz-es QSD8250 chipszetére épül, amelyet 4 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontású Super AMOLED érintőképernyő egészít ki - az egyébként egyben az első ilyen készülék a Windows Phone 7 kategóriájában. A telefon pontos méretei 122.40 x 64.20 x 10.99 mm, súlya 138 gramm, a gyártó pedig 5 megapixeles kamerát (autofókusz és LED-es vaku kíséretében, 720p felbontású videórögzítéssel megspékelve), 8 GB-os belső tárolóegységet, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth, GPS, valamint FM rádió és RMS támogatást mellékel a megszokott funkciókhoz. A várható kereskedelmi árról egyelőre még nem esett szó, néhány kép azonban már elérhető.

A LG erre saját bejelentéssel válaszolt, amelyben lerántották a leplet az Optimus 7 okostelefonról (a hetes szám láthatóan nagyon népszerű lesz a gyártók körében). A nem sokkal később visszavont bejelentés részleteit a sasszemű megfigyelők azonnal elmentették, így már tudjuk, hogy a készülék szintén 1 GHz-es processzorral, 3,8 hüvelykes (800 x 480 pixel felbontású) érintőképernyővel, 5 megapixeles kamerával (LED flash, 720p felbontású videórögzítéssel), 16 GB-os belső tárolóval, gyorsulásmérővel, valamint digitális iránytűvel érkezik, ehhez pedig Bluetooth 2.1, WiFi, a DLNA-alapú tartalommegosztás támogatása, valamint 1500 mAh-ás akkumulátor társul.

Az Optimus 7 egyben csatlakozást biztosít az Xbox Live és Zune platformokhoz, ennek részletei (talán az árral együtt) picit később érkeznek meg - képek már itt is láthatók a megoldásról. Időközben befutottak a hivatalos bejelentések, a Microsoft egyszerre 10 különböző okostelefont mutatott be a nagyközönség előtt. A részletekről a hivatalos oldalon olvashatunk, képekkel és videókkal kiegészítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #24
    Ha érdekel a programozás, könyvekkel érdemes kezdeni, illetve folyamatosan gyakorolni... Nem hiszem, hogy ez olyan dolog, amit "el lehet magyarázni", inkább neked kell ráérezned a dolgokra.

    NEXUS6: Persze, hogy csúcs HW-el akarta bevezetni az új OS-t, ez az árán is meglátszik (hasonló képességű androidos Samsung drágább, pedig ugye ott sincs licencdíj...) Amúgy én tartózkodom a Badától, Omnia2-re való fejlesztéskor is annyi gondom akadt, mint az összes többi készülékkel együttvéve, bele sem merek gondolni, milyen lehet egy teljesen Samsung által fejlesztett platform (félig csak viccelek:))

    roliika: Silverlighthoz/WPF-hez még nem volt szerencsém, úgyhogy csak a WP7S dokumentáció alapján alakult ki bennem az asszociáció, hogy XNA = játék, tehát "nem érdekel":)
  • Atomreaktor #23
    nekem tetszik a menü felépítése.
  • roliika #22
    :) Köszönöm, van silveres könyvem..magyar. :) Ami megfelel a winfon kódolásnak is.

    XNA jó ötlet de csak ha kell a 3D is.

    Mert 2D alatt Blendben azért szerintem könnyebb a dolog...bár simán bele lehet írni XNA szintaktikát is, végülis csak egy függvény könyvtár.
  • NEXUS6 #21
    Az az érzésem, hogy az apple ezzel a túl zárt felfogásával valahogy mindig elbaxsza végül, hogy komoly játékplatformok legyenek az eszközei.
    És mindig előjön, hogy a hardvere végül is parasztvakítás, az egyetlen konfighoz halálra optimalizált OS-e mögött csak egy jó eséllyel közepes vas lapul.
  • NEXUS6 #20
    Ehhez képest a wave-vel indította a badát, ami azért annyira nem egy buta jószág. Nem mellesleg hardver is van benne bőven, szóval az itt látott demókat is azért elbírná.
  • coolbboy83 #19
    az a baj, hogy semmit nem tudok a programozásról..... azaz totál 0 km -ről indulna nálam a dolog...
    Nekem ez új.... programot utoljára C64-en írtam....... azt is 10 évesen..... most 27 vagyok.
    Ez a mai programozás meg nekem bonyolúltnak tűnik.... lehet azért, mert nincs elmagyarázva.....

    Mivel fingom nincs ezekről (de érdekel) ...valakinek meg kéne nekem ezt tanítani, ,,, úgy hogy elmagyarázza... meg ilyenek.... no de ki segítene??
  • asysoft #18
    No meg WP7 esetén nem a meglehetősen érdekes szintaktikával bíró Objective-C-t kell használni (érdekes lesz C#-ról váltanom, ha így hozza a sors, márpedig úgy tűnik...). Amúgy játékokra nem az XNA API-t lenne célszerűbb használni?

    coolbboy83: elsőre sokkal áttekinthetőbbnek tűnik számomra a Silverlight for Windows Phone API, mint az iOSé (bár egyesek nagyon esküsznek a Cocoa-ra...), lehet azzal lenne érdemesebb kezdened, ha úgy gondolod, belevágsz. Amúgy itt egy WP7 programozását taglaló ebook (még nincs teljesen kész), első blikkre egész jónak tűnik, de még nem volt időm tüzetesebben átnézni.

    sanyicks: Maemo-ra meg már van.
  • sanyicks #17
    androidra lesz a legjobb játék úgy is előbb utóbb... OpenTTD :) oszt ennyi.
    Ja mondjuk az a mai embereknek már túl bonyolult, mert agyat kell használni benne :D
  • coolbboy83 #16
    UI... ha valaki szeretne kis pénzt keresni, akkor kellne egy android/iPhone/Win7 fejlesztő.... aki képes egy spéci hardver működését software átültetni..... frekvenciamérő műszer..... speciális célra.
    részletek: ([email protected])
    Az applikáció értékesítése könnyű lenne a szakmai körömben.... százalékot megbeszéljük !
  • coolbboy83 #15
    Én szeretnék egy programot speciális frekvenciamérés szempontjából...... csak az nem tetszik, hogy az iPhone kötöttségei...stb.
    Bár eddig nem tetszett, de ma tüzetesebben nézegettem ezt a Win7-et és bevallom nekem is szimpatikus, hogy nem olyan mint a többi kaptafa...és használható..sőt.
    Csak meg kéne tanulni programozni ezt... én nem értek sajna hozzá.