Gyurkity Péter

Jönnek a Windows Phone 7 frissítései

A korábbi híreknek megfelelően már februártól befutnak az első frissítések a Microsoft operációs rendszeréhez, a jövőben pedig nagyobb javítócsomagokat várhatunk - a HP a webOS új változatával készül.

Ahogy azt december közepén már egyesek kiszivárogtatták, a Windows Phone 7 háza táján két fontosabb fejleményere számíthatunk az idei évben. Elsőként egy kisebb frissítés érkezik majd, ám annál fontosabb funkciókkal és kiegészítésekkel, az év vége előtt pedig szintén befut majd egy nagyobb, átfogóbb update, amely a verziószámban is komolyabb ugrást jelentene.

Az elsősorban a Microsoft kapcsán befutó hírekkel foglalkozó Paul Thurrott saját forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy februárban vehetjük majd a kezünkbe az első javítást, amelynek RTM változata néhány héten belül elkészül, a szolgáltatók pedig a következő hónap elejére készülnek fel annak alkalmazására. A NoDo kódnév a Google platformjára utal, hiszen ennek teljes neve No Donuts, amely az Android kódnevei kapcsán lehet ismerős, ami pedig az újdonságokat illeti, itt végre megjelenik a copy-paste funkció, a Qualcomm 7x30 chipset támogatása, a helymeghatározás a CDMA hálózatokon, illetve a teljesítménnyel és stabilitással kapcsolatos javítások. A NoDo már a CES alatt bemutatkozhat.


A Mango már a következő nagyobb frissítést jelenti, amely várhatóan Windows Phone 7.5 néven kerül majd forgalomba (a jelenleg verzió tulajdonképpen a 7.2-es verziószámot viseli). Az még nem világos, hogy ezt a nevet hivatalosan is alkalmazni fogják-e, ám az nagyon is valószínű, hogy a böngésző esik majd át komolyabb változásokon az Internet Explorer 9 beépítésével (Trident 5 render, HTML5, illetve Silverlight támogatással), illetve szóba került a szórakozást előtérbe helyező funkciók átdolgozása, optimalizálása - egyelőre konkrétumok nélkül. Thurrott forrásai szerint ezt követően átfogó javítócsomagokat várhatunk, ahogy azt az asztali operációs rendszereknél megszokhattuk.

Eközben a HP sem tétlenkedik, hiszen már kiküldték a meghívókat a következő nagy webOS rendezvényre, amelyre február 9-én kerül majd sor. Itt várhatóan bemutatják majd a második generáció végleges változatát, bár a részletekről továbbra is hallgatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #13
    Pedig gyárilag tudják egy-két alsó kategóriás készüléken kívül a LED flashel ellátott HTC-k is (pl Desire-n kívül WP7-esek is, ami érdekes, mert nem találtam erre szolgáló API-t, mikor kerestem...), valamint 3rd party alkalmazás elérhető iPhone 4-re, illetve S60-ra is (én pl a BrightLight-ot használom). Ettől függetlenül valóban megoldás lenne a kulcstartó (már ajánlották egy páran igényeimet meghallva:)), viszont a kulcsom mobilommal ellentétben nincs mindig a kezem ügyében... Képkezeléssel kapcsolatban félreértés lesz, csak a HTC-t emeltem ki, hogy az pocsék képet csinál, többivel kiegyeznék, csak azokkal más gondom van: nincs zseblámpa, Omnia7-től tartok, mert Samsung (WM-es készülékeikkel vannak kellemetlen tapasztalataim), LG pedig szigorúan magánvéleményem szerint olcsó hatást kelt (volt már a kezemben, de azok a gombok...), mondjuk ez még nem lenne akkora gond. SAMOLED megítélése szubjektív, szerintem természetellenesek a színei (legalábbis Samsung demó/HTC Desire színprofillal, de tudja a fene, hogy működik ez:)), és a RGBG pentile elrendezést sem feltétlenül tartom jónak - hogy ezen a téren egybevág a véleményem az Apple-fanokéval, az pusztán a véletlen műve:)
  • Hegi90 #12
    A K550i óta nem találkoztam egy olyan telóval sem, amelyik tudná a vakus zseblámpa funkciót, nekem valahogy sikerült belenyugodnom az utóbbi ~5 évben (igaz helyette vettem egy ilyet). Az Omnia 7 meg az LG kurvajó képet csinál, nem értem, hogy mi bajod lehet velük, igaz a HTC még egy telójába se tudott elvárható minőségű kamerát tenni. SAMOLED kijelző miatt meg általában csak a megrögzött Apple fanok fröcsögnek, mindenki másnak bejön ^^.
  • asysoft #11
    Külsőre és "papíron" tetszik, de 5800 óta tudom, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és a UI-t is elég gyérnek tartom... Nokia fejlesztésű OS-el rendelkező eszközt aligha fogok venni a közeljövőben:)

    portable (#10): iOS4-et már nem tudod rárakni az eredeti iPhone-ra, bár sajnos még így is példaértékűnek számít a támogatás... (Ok, attól most tekintsünk el, hogy volt mit pótolniuk, és még lenne is, pl alapszintű BT fájlküldés, de méginkább kézbesítési jelentés üzeneteknél...). Én is kíváncsi vagyok, meddig terjed MS-nél majd a támogatás...
  • portable #10
    Az nem tetszik nekem, hogy sok telefonra rányomják ezt az OS-t is.
    De azért remélem nem annyira mint az android... Szerencsére a wp7 hardware függő.
    De mi lesz ha kijön pl a windows phone 8... rátudom tenni azt egy samsung omnia 7-re?

    Apple-el azért szimpatizálok, mert minden évben kiad egy iphone-t, de a régi sem meny egyből feledésbe. pl az iphone 2g-re is rálehet tenni a az iOS 4.2.1-et
    igaz, hogy kicsit korlátozott. De már 3-4 éves készülék.

    Nokia n8: nem lehet kivenni az akksiját... volt egy n95-m és egy n97-es nokiám. Elég sokat fagytak, amin csak az aksi kivétel segített... Ezen gondolom azért van valami kombináció amivel lehet rátolni egy resetet
    symbian 3 os-t még nem ismerem, de nagyon hasonlít a régebbire.

    symbian teló helyett inkább megprobálkoznék egy androiddal vagy egy windows phone 7 telóval.
  • Kasya #9
    Már csak évek (min 1) kérdése és utoléri a WM 6.5.x tudását...hajrá!

    asysoft: Nokia N8?
  • asysoft #8
    Remélem új API-kkal is bővül a rendszer, jó lenne, ha a "NoDo" ilyen téren is konkurálna az Androiddal...
    Amúgy, elnézve a helyzetet (főleg magyar store hiányát), bármennyire is tetszik a rendszer, 5800-m lecserélésekor az iPhone lesz a befutó...

    sedward (#6): ...és még így is változatosabb, mint az iOS volt a 4-es verziójáig, ott sem a háttérszínt, sem az ikonokat nem tudtad módosítani!:) (Jailbreaktől eltekintve persze.)

    Hegi90 (#4): bár a kérdést nem nekem címezted, de én sem vagyok elégedett a jelenlegi kínálattal. Nem találok egy olyan eszközt sem, amely értékelhető képeket készít (a HTC-k nem), rendelkezik a flash LED-jét alkalmazó zseblámpa alkalmazással (mint a LED-es HTC-k; SE K550i-m óta tekintem erős előnynek meglétét:)), illetve szép, igényesen néz ki (mint pl Omnia7, bár ez szubjektív), hogy azt ne is említsem, hogy mindegyik készülék több mint 1 éves SoC-et használ (modernebb hosszabb akkumulátor üzemidőt jelenthet)... Aztán speciel örülnék, ha nem (RGBG) (S)AMOLED kijelzője lenne, de ez aztán végképp egyedi preferencia kérdése, és nem teljesülése esetén sem lennék elkeseredve.
  • lenox01 #7
    Így nem mondhatod hogy nem testreszabható :D
  • sedward #6
    Látom szép változatos skinek vannak, van kockás zöldben, kockás kékben, pirosban és úgy tűnik feketében :)
  • Hegi90 #5
    Jaja, ha te mondod
  • Hegi90 #4
    Az utóbbival mi bajod?