Berta Sándor

Szkeptikusak a számítási felhő technológiával kapcsolatban a cégvezetők

Az IT-cégek akár költségeik felét is megtakaríthatnák, ha cloud computing technológián alapuló szolgáltatásokat vennének igénybe. Az igazi áttörés azonban eddig elmaradt, a legtöbb cég óvatos vagy fél.

A helyzet persze koránt sem ennyire borús, hiszen a vállalatok többségét foglalkoztatja a számítási felhő technológia. A fő probléma a vezetők szkepticizmusa. A társaságok első emberei nem igazán tudják, hogy bízhatnak-e a cloud computing szolgáltatókban, rájuk merjék-e bízni a legféltettebb üzleti titkaikat vagy dolgozóik személyes információit. Emellett rendkívül sok a nyitott jogi kérdés és amíg ezek nincsenek megfelelő módon tisztázva, aligha lehet számítani áttörésre ezen a területen.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy ez a tartózkodás nem véletlen. Brad Smith, a Microsoft főjogásza az Európai Uniótól azt követelte, hogy az adatvédelmet a cloud computing-korszakhoz kell igazítani. Kai Gutzeit, a Google észak- és közép-európai üzleteiért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy jogi aggályokat vet fel a technológia és annak alkalmazása. Bob Lindsay, a Hewlett-Packard európai adatvédelmi igazgatója szerint Európában elsősorban a jogi akadályok hátráltatják a számítási felhő technológia elterjedését. Steve Rogers, a Google európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy időbe telik a cloud computing elfogadása. Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) vizsgálata anyaga kiemelte: hasznosak, de veszélyesek és komoly biztonsági kockázatokat rejtenek a számítási felhő megoldások.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Azt senki sem vitatja, hogy a technológia jelentős mértékben csökkentheti a piaci szereplők költségeit, leegyszerűsítheti és egyúttal fel is gyorsíthatja az IT-folyamatokat. Ennek köszönhetően a társaságok rugalmasabban reagálhatnak a kihívásokra. Az alkalmazások, az operációs rendszerek és a különböző platformok távoli, idegen szervereken futhatnak, ezáltal nincs szükség saját számítógép-központokra és IT-alkalmazottakra. Ráadásul a szolgáltatások mindig időben elérhetők, az üzemeltetés nem a cégek gondja. Továbbá azt sem lehet elfelejteni, hogy egyre több üzleti folyamat hozzáférhető mobil készülékeken, ehhez pedig a felhő szintén elengedhetetlen.

Az IT-társaságok ennek ellenére kivárnak. Ugyan vannak piaci szereplők, akik nem idegenkednek az új területtől, elég csak a Microsoftra, a Googlere, a Deutsche Telekomra vagy éppen a Siemensre gondolni. Az óvatosság érthető, miként az adatvédelmi és a biztonsági aggályok is. Frank Stecker, az IBM Németország cloud-felelőse szerint ugyanakkor az utóbbiak alaptalanok, mivel a számítási felhőben többszintű biztonsági eljárásokat alkalmaznak.

"A cégek mindig tudni akarják, hogy ki üzemelteti a rendszerüket és kinek van hozzáférése az adataikhoz" - mutatott rá az alapvető problémára Michael Kleinemeier, az SAP Németország vezetője. Az európai IT-vállalatok nem tehetik meg, hogy érzékeny adataikat az Európai Unión kívül található számítógépeken tárolják. Ezzel ugyanis megsértenék a jelenleg hatályos európai uniós adatvédelmi előírásokat. A jogászoknak tehát csipkedniük kell magukat, mert megint lépéshátrányban vannak a technika mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kakamatyi123 #24
    A valsag valoban nem kezdvez uj technologiak bevezetesenek.

    >Sajnos fel kell fogni, hogy jelenleg abból lehet pénzt csinálni, ami semmibe se kerül, és költséget takarít meg.

    Ez is egy startegia, ami arra alapoz hogy ez a helyzet meg hosszu tavon fenn fog maradni... De olyan szoftverekbol, amik semmibe sem kerulnek, eleg nehez profitot termelni. Maximum reklamokkal, de ez a vallalati szferaban nem igazan jatszik.

    Egyszer minden valsag vegeter, es akkor versenyelonyben lesz az, aki a valsag alatt is innovalt es nem csak vart, hogy majdcsak lesz valahogy.

    Nyilvan mindenki a maga lehetosegihez kepest valaszt strategiat.

    Time will tell...
  • Komolytalan #23
    Nem fikázom én, csak válság közepén pont nem az az időszak van, hogy kitalálunk valami jól hangzó trendi IT f.szságot, aztán csak úgy repkednek a milliárdos megrendelések mindenhonnan. Sajnos fel kell fogni, hogy jelenleg abból lehet pénzt csinálni, ami semmibe se kerül, és költséget takarít meg. A felhős cuccok meg nem ilyenek, mert az átállásnak komoly költségei vannak, a megtérülés meg hosszú években mérhető.

    Persze kivételek mindig vannak - jelenleg is biztosan alapítanak új cégeket, meg ruháznak is befelé 1000-el, csak mondjuk 1/10-1/100-ad intenzitással, mint 3 éve. Ami azért nem mind1.
  • opeca #22
    Láttam én már ilyen virtuális, automatikus bohóckodásokat, aztán egy snapshot bekavart az sql szerverbe és 3 napnyi adat veszett kárba inkonzisztencia miatt. Az igazgató csdak annyit kérdezett: "akkor mikor is lesz jó?"

    Aztán ment is a bíróságra.
  • kakamatyi123 #21
    A peldaid jok, mert eletszeruek, de tipikusan olyanok, amikre nem megoldas a felho. A felho sem univerzalis csodafegyver, de vannak olyan tulajdonsagai, amik megkonnyitik a rendszergazdak eletet is. Nem felni kene tole es elbol fikazni, hanem megismerni es hasznalni ahol erdemes.

    >Szerinted ki fogja telepíteni ezeket a programokat: Kis Mancika könyvelő, akinek ha arrébb rakom 5 centivel a programja ikonját a desktopon, akkor már pánikol, mert nem találja? Csak nem a rendszergazda?

    A kliens oldali telepites nyilvan a rendszergazda dolga, sot a serveroldali is.
    De a trend egyre inkabb az egyszeru kliens bonyolult sever iranyba megy, lasd appstore, rakkatintasz, megveszed, automatikusan telepul es mar hasznalhatod is.
    Sot a trend egyre inkabb a html5 alapu kliens bongeszoben, amit nem kell meg telepiteni se...

    >Nem hinném hogy 20 éve fejlesztett frankó kis DOS-os programokat majd >automatikusan telepítene meg beconfigolna akármi MS csodafegyver.

    Valamit szandekosan felreertesz, itt nem 20 eves plane nem dos-os szoftverekrol van szo, hanem felhobe portolt uzleti alkalmazasokrol. A csodafegyver meg nem a configolast vegzi, hanem az uzemeltetes egy reszet konnyiti meg OS szinten. A szoftver specifikus configolas tovabbra is a rendszergadakra marad...
    Szoval ha rendszergazda vagy, ne parazz, marad munka boven:)

    >Ha meg eddig nem csináltam, most mitől izgulnék rá?
    Ezt mondhatna egy noktol felo 16-eves szuzkisfiu is:)
    Azert mert jo:) Ez mert ez a jelen...

    >Attól hogy 50%-al olcsóbban kaphatom meg ugyanazt a kapacitást?
    Hat ez is egy hozzaallas, bar nem tul profitorientalt:)

    Senkit sem akarok meggyozni, hogy hasznalja a felhot, pont leszarom, hogy ki mit hasznal...
    En hasznalom, mert latom az elonyeit es igyekszem haladni a korral.
    Ami az IT-ban nem egy hatrany, ha meg 5 ev mulva is szeretne munkat az ember...
  • Yv@n #20
    "Az eszközök értékesíthetőek, mellesleg ha 4-5 évesek akkor 0-ra vannak írva amúgy is tehát gyakorlatilag nem veszteség."
    Hát azért ez így ebben a formában hülyeség. Igen a 4-5 éves eszköz 0ra van írva, de amíg működik, és a feladatát maradéktalanul ellátja, addig nem szokták kikúrni a szemétbe, és a helyére újat tenni, csak mert papíron 0 az értéke.

    "Ami igaz, hogy kis cégeknek (nálunk a közepes cég is ide tartozik) nem éri meg."
    Épp nekik kellene megérje, hogy ne kelljen saját infrastruktúrát kiépíteni, főleg új cég esetén.

    "A nagyok pedig főként a soft tényezők miatt hezitálnak (adatbiztonság, kiszolgáltatottság, távoli support)"
    Nagyoknál pedig épp a "lokális felhő" érné meg. Saját szerverközpontban skálázható erőforrás. Itt ugyanis elmondható, hogy a nagy user szám mellé brutális sávszélesség kell, magas rendelkezésre állás mellett, ami eléggé zord költségekkel jár.
  • Komolytalan #19
    Szerinted ki fogja telepíteni ezeket a programokat: Kis Mancika könyvelő, akinek ha arrébb rakom 5 centivel a programja ikonját a desktopon, akkor már pánikol, mert nem találja? Csak nem a rendszergazda? Nem hinném hogy 20 éve fejlesztett frankó kis DOS-os programokat majd automatikusan telepítene meg beconfigolna akármi MS csodafegyver.

    "Pl. hirtelen kell 10 vas de csak 2 hetre."
    Ez az amiről beszéltem, hogy jelenleg ilyen igények nem nagyon vannak. Persze, biztos van, 1000 cégből 1, 4 évente, aki mondjuk közvetíti az olimpiát. Ha lesz, akkor lesz értelme a felhőknek.

    "ha magyar cegkent a szoftvered/szolgaltatasod pl az USA-ban szeretned ertekesiteni, mert kicsit nagyobb piac mint a magyar, akkor nem kell kint szervert berelni, uzemeltetni, stb, felkurod a felhobe es mar arulhatod is."
    Ha eddig csináltam ilyet, akkor béreltem egy szervert (vagy virtuális szervert) egy szimpla adatparkban, 5 éve. Ha meg eddig nem csináltam, most mitől izgulnék rá? Attól hogy 50%-al olcsóbban kaphatom meg ugyanazt a kapacitást? Annyiért gyakran szerződést se érdemes módosítani, meg áttelepítgetni a dolgokat.
  • kakamatyi123 #18
    "Szerinted attól, hogy virtuálisan létrehoznak neked egy szervert nem kell rá ugyanúgy rendszergazda?"

    Nem igazan vagy kepben...

    Nem feltetlen, a MS Azure-janak pont az a lenyege, hogy teljes managelt alkalmazas futtato platformot ad, amibe te csak a programodat tudod feltolteni, aminek a futasat az Azure maga felugyeli, ha kell ujrainditja, ha lehal az adott vas, automatikusan leallitja es elinditja a ket masik elore elkeszitett masodpeldany kozul az egyiket, automatikusan patcheli az OS-t, az adataid is 3-redundans tarolo szerveren vannak tarolva, stb...

    Mostanaban indult el az Azure-on is a Virtualis gep szerepkor, de az MS inkabb alkalmazas platformot ad, mig az Amazon a pure virtualis geppel indult, ok meg az alkalmazas platform fele fejlesztenek...

    Egyebkent az egesz felho oruletrol annyit kell tudni, hogy az Amazonnak karacsonyi orulet miatt be kellet ruhaznia egy rakat uj vasba hogy birja a terhelest, de januartol december elejeig ursen allt a sok vas, ezert kitalalta, hogy kiadja berbe...

    Az MS-nel meg nyugdijba akart menni egy Dave Cutler nevu arc, az NT kernel apja, mellesleg hobbi autoversenyzo, es erre kitaltak neki hogy faragjon a W2008 serverbol egy felho oprendszert... Hat nem sokat tokolt:)

    Az adatkozpontokat ugy kell elkepzelni, hogy adott egy kibaszott nagy pince bunker tele kontenerekkel, amikben van egy rakat vas. Ha a kontenerben levo vasak 1/3-a ledoglik, targonca odadocog, kontener kiemel, uj beemel, viz+tap rakot es hajra...

    Nem tokolnek a vasak heggesztesevel...:) Rendszergazda???:) Be se mehet a bunkerbe mert lelovik az orok:)

    A kozpontok helye es szama titkos, csak az orszag publikus (altalaban USA,Eszak EU,Kozep EU es Azsia), mikor berled a vasat, azt adhatod meg, melyik regioban levo kozpontban fusson...


    A felhot nem feltetlen arra pozicionaljak, hogy a helyi vasakat levaltsa, inkabb kiegeszitse, vagy alkalmi hasznalatra.
    Pl. hirtelen kell 10 vas de csak 2 hetre. Nem eri meg venni, viszont a felhoben beuzemelni tenyleg 5 perc, ha kell meg 10 masik, kb. 5 kattintas es mar megy is...

    Pl. ha magyar cegkent a szoftvered/szolgaltatasod pl az USA-ban szeretned ertekesiteni, mert kicsit nagyobb piac mint a magyar, akkor nem kell kint szervert berelni, uzemeltetni, stb, felkurod a felhobe es mar arulhatod is...

    Megjegyzem, eleg sok ceg szolgaltatast hasznalunk a felhobol evtizedek ota, amit nem is veszunk eszre, pl. google search, gmail, msn, stb...

    Akarhogyis, ez mar a jelen, szoval nem art megbaratkozni vele...
















  • Buzzword #17
    Az a probléma, hogy a vezetők úgy gondolják, az IT sec a bizalomról szól.
    WRONG!
    Nem bízunk senkiben. Sem a felhő adminokban, sem a privát adatközpont kezelőszemélyzetében, sem a saját rendszergazdáinkban. Azt kell eldönteni, hogy melyik megoldás költsége van összhangban az adataink értékével, valamint azt, hogy melyik esetben lehet a legkönnyebben azonosítani és felelősségre vonni a policy megsértőit (adatközpont SLA vs. saját országunk munkajoga).
    Kisebb vállalatok application szerveréhez szerintem pl. kifejezetten jó ötlet felhőt bérelni, amennyiben publikus szolgáltatást akarunk kiajánlani (pl. webbolt). Ha erős az SLA, esetleg nem bizalmas belső alkalmazásokra is használnám. (Web service vmi. kollaborációs melónál).
    Bizalmas adatokra akkor, ha valaki feltalálja és szerződésben garantálja a gyors homomorfikus titkosítást. Kb. 2020-ra :D
  • gosub #16
    Kicsit hasonlít a helyzet arra amikor elkezdik egy nagyobb szervezetnél kiszervezni a tevékenységeket. Az én melóhelyemen már sok példa volt erre, de végül mindegyik óriási bukta lett. Addig a pillanatig vonzó ez a dolog míg egy nagyobb cég bukik rajta nem pénzt, hanem saját fejlesztéseket, piaci előnyt jelentő infók kiszivárgását.
  • DeviloftheHell #15
    nemkéne már ipari kémkedéssel sem foglalkozni odamegy a serverhez azt lemásolja több száz cég titkos adatait.. jonagy marha is aki nem saját rendszeren tárol ilyesmit :)