Berta Sándor

Microsoft - a cloud computing bűvöletében

A redmondi cég CeBIT-en tartott bemutatójának középpontjában a cloud computing megoldások és szolgáltatások álltak.

A Microsoft a következő években kiemelt figyelmet fordít a cloud computing technológiára. Ezt bizonyította, hogy a hannoveri kiállításon bemutatott Office 2010 irodai szoftvercsomag webes alkalmazásainál, a Microsoft-programok összekötésénél a szociális webbel, az online tanulási-oktatási projektekben és az Azure platform esetében egyaránt kiemelt szerep jut a Cloud Computingnek.

"A cloud szolgáltatások már nem csak technikai őrületet jelentenek, hanem egy technológiai ugrást is, ami hasonló ahhoz, mint amikor a számítógép a munka világának részévé vált. A cloud szolgáltatások előnye az együttműködésben rejlik. Jó példa erre, hogy a segítségükkel több ember vagy cég egyszer dolgozhat akár egy, akár több dokumentumon" - mondta Achim Berg, a Microsoft Németország vezetője.

Nem véletlen, hogy már az Office 2010 esetében ezen az úton indult el a Microsoft. Az irodai programcsomag új változatának bétaverzióját a Volkswagen teszteli majd. Az autógyártó a végleges kiadás megjelenésekor az összes irodai szoftverét az új Office-csomagra fogja lecserélni. Az Outlook 2010-ben debütál a Xing-modul, amely lehetővé teszi, hogy bármely Outlook-használó egy egyszerű kiegészítőnek köszönhetően feldolgozhassa vagy éppen lementhesse a Xingen tárolt adatait az Outlook beérkező levelek mappájába. Az adatok lehetnek fotók, szöveges információk vagy a Xing partnerek listája is.


Angela Merkel kancellár és a spanyol miniszterelnök, Jose Zapatero a Microsoft CeBIT-en bemutatott digitális osztálytermében

Stefan Groß-Selbeck, a közösségi portál vezérigazgatója a CeBIT-en demonstrálta, hogy mennyire egyszerű és könnyű lesz az üzleti kapcsolattartás és ezáltal az Outlook használói is a Xing hálózatának részévé válhatnak. Figyelemre méltó volt az is, hogy a Microsoft mennyire az oktatás részévé akarja tenni a Web 2.0-s és a felhő szolgáltatásokat. A vállalat egy 150 négyzetméteres területen mutatta be a jövő osztálytermét, ahol a diákok és a tanárok, illetve külső szakértők közötti kapcsolattartásban 3D-s avatárok segítenek.

A szakemberek külön kitértek a Live@Edu csomagra, amellyel az oktatási intézmények a hallgatóiknak egy Exchange-postafiókot és egy SkyDrive online tárhelyet biztosíthatnak. Az új generációs szolgáltatások már most népszerűek, a Sharepoint Online-t például több mint 500 cég használja. S ez még csak a kezdet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!