Berta Sándor

Veszélyes, de hasznos a cloud computing

Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA)legújabb vizsgálata anyaga szerint komoly biztonsági kockázatokat rejt a cloud computing.

A cloud computing is szerepel azon a listán, amelyen az ENISA a kis- és közepes IT-vállalkozások számára leginkább veszélyeket jelentő 35 jelenséget, illetve technológiát sorolta fel. A dokumentum ugyanakkor igyekszik objektív módon nem csak az egyes technológiákkal kapcsolatos kockázatokat, hanem azok lehetséges előnyeit is bemutatni. A cloud computing esetében a listát összeállító szakemberek megjegyezték, hogy ugyan a használata komoly biztonsági kockázatokat rejt magában, de egyúttal segíthet egy vállalat védelmi rendszerének optimalizálásában is.

"Azt tanácsoljuk minden cégnek, hogy minden ajánlatot vizsgáljanak meg és igyekezzenek tájékozódni a szolgáltatókról. A saját adatok idegen kezekbe adása természetesen kockázatot jelent egy vállalat számára" - hangsúlyozta Giles Hogben, az ENISA kutatója. "Az adatvédelmi kockázatok, az adatok elvesztésének lehetősége és a nem megfelelően történő adattörlés mellett a kompatibilitási gondok is problémát okozhatnak az információknak egy másik szolgáltató rendszerébe való integrálásakor" - tette hozzá kollégája, Daniele Catteddu.

A cloud computing alkalmazásának előnyei között szerepel, hogy a segítségével csökkenthetők a biztonsági rendszerekkel kapcsolatos költségek és a központi adminisztrációnak köszönhetően a szolgáltatók sokkal gyorsabban reagálhatnak egy biztonsági problémára, például egy DDoS-támadásra. Emellett a szűrők használata is elterjedhet és a hibajavítások terjesztése is gyorsabbá válhat.

"Amennyiben egy cég mondjuk bizalmas egészségügyi adatokat dolgoz fel, akkor nagyon pontosan utána kell járnia, hogy vannak-e kockázatok és ha igen, milyenek" - mondta Hogben. "Egy másik, nem ennyire kényes adatokkal dolgozó vállalatnak ugyanakkor, ha amúgy is kénytelen az infrastruktúráját fejleszteni a cloud computing különösen érdekes alternatívát jelenthet" - szögezte le Catteddu. Az ENISA szakértői abból indulnak ki, hogy a cloud computing piaca a következő években még erőteljesen meg fog változni és számítani lehet konszolidációra (felvásárlásokra, fúziókra) is. Utóbbi szintén nem veszélytelen a cégek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mcsiv #6
    Sokkal jobb lesz ha maga az állam lát bele a titkos irataidba:D. A cloud computing használata alapvetően nem rossz, csak olyan dolgokat próbálnak már ráerőszakolni, aminek gyakorlatilag semmi keresni valója egy számítási felhőben.
  • Vorpal #5
    Aki ma cludban tárolja a titkos céges adatokat, az meg is érdemli ami jön.

    Évek óta szajkózzák a veszélyeit, ugyanúgy pl. az online irodai csomagok veszélyeit. Ahogy a wifi szabvány a clouddal is csak az a gond, hogy túl megközelithető és túl egyszerűen lehet benne hibákat elkövetni.

    Talán megoldás volna egy állami ellenőrzásű cloud. Na tessék okos informatikai miniszterek. Feldobtam a labdát.
  • Epikurosz #4
    cloud computing = számítási felhő
  • readswift #3
    ...lennénk inkább japán gyarmat ...

    -sógorék is jönnének inkább átfele :D
  • readswift #2
    ...töketlen EUból meg már annyira elegem van...
  • readswift #1
    Majd a japánok megmutatják hogy kell ezt csinálni. Mint majd' mindent ...:D