Berta Sándor

Jogi aggályokat vet fel a cloud computing

A cloud computing nemcsak a számítástechnikát változtathatja meg a közeljövőben, hanem az IT-jogot is.

Januárban már Brad Smith, a Microsoft főjogásza azt szorgalmazta, hogy az adatvédelmet a cloud computing korszakhoz kell igazítani, és most a Google is hasonlót pedzeget. "Muszáj költségeket csökkenteni, innovációt ösztönözni, termelést növelni. Mindegy, hogy nagy vagy kicsi egy cég, mindenképpen foglalkozik ezzel a területtel" - foglalta össze Kai Gutzeit, a Google észak- és közép-európai üzleteiért felelős vezetője a technológia lényegét.

A cloud computing lényege, hogy egy számítástechnikai központokból álló hálózatot hoznak létre, amelynél a memóriaigényes és a számítási feladatok elvégzését a szerverek veszik át a felhasználók PC-i és laptopjai helyett. A központok a feladatokat és az erőforrásaikat optimálisan osztják el egymás között, így a munkavégzés és az adatfeldolgozás hatékonyabb lehet, és a tartalmak is biztosan megjeleníthetők.

Jelenleg is van számos szolgáltatás, illetve szoftver, amelyek erre a technológiára épülnek, azonban a cloud computing jogi aggályokat is felvet. Hiszen mi történik akkor, ha két rendszer nem csak a fájlokat osztja meg egymással, hanem a felhasználók személyes adatait is? Mivel nem lehet tudni, hogy valakinek egy közösségi portálon lévő profilja helyileg éppen hol is van, így nehéz betartani az adatvédelmi előírásokat is.

Nyilván más a helyzet, ha egy vállalat hoz létre egy belső felhő-infrastruktúrát, amelyhez külső személyek semmiképpen sem férhetnek hozzá. Szintén előfordulhat, hogy az adott cég vagy szervezet létrehoz egy zárt és egy nyilvános rendszert. Utóbbit nem lehet földrajzilag behatárolni és meglehet, hogy az üzemeltető oda viszi a szerverközpontjait, ahol olcsóbb őket üzemeltetni, eközben pedig háttérbe szorul a tárolt vagy feldolgozandó adatok védelme.

"Pont ez a kérdés okoz jogi dilemmát a cégeknek, hiszen az információk elérhetetlenné válása ellentmond az adatvédelem alapvető elveinek, melyek szerint egy cég felel a külső adatfeldolgozásaiért is" - közölte Jan Geert Meents, a DLA Piper ügyvédi iroda munkatársa. Tisztázni kell, hogy a cloud-hálózatokban elérhető adatokhoz kik férhetnek hozzá és azok kiknek továbbíthatók.

Megoldást jelenthetnek az úgynevezett Safe Harbor-minősítések. A Google és a Salesforce is rendelkezik a SAS-70-Typ_II minősítéssel, ami azt jelenti, hogy az adatközpontjaik bármikor ellenőrizhetők egy harmadik független fél képviselői által. "Évekkel ezelőtt az emberek nem bíztak a hitelkártyákban sem, sőt azt megelőzően a bankokban sem. Ma már aligha tartaná bárki is a pénzét a matraca alatt. Aki mégis bejutna egy szerverközpontba, az nem találna mást, csak számára értéktelen biteket és bájtokat" - szögezte le Kai Gutzeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #15
  Biztos nagy baromság, azért ölnek bele dollármilliárdokat jelenleg is. Te otthonra nem tudsz megvenni még egy 10KWh fogyasztású picsányi kis számítási teljesítményt sem. Akkor sem, ha mondjuk erre a fogyasztásra naponta 1x 5 másodpercig volna szükséged, mert mondjuk annyi idő, amíg legenerál neked egy rejtvényt, vagy akármit.
  Ugyanígy nem éri meg otthon tartani milliós masinákat játékra, amikor csak napi 2 órát használod. Ha gyors a net, akkor sokkal olcsóbb egyet berakni szervernek, és így közel 12x olcsóbban tudják adni adni a szolgáltatást, mintha mindenkinek eladnák a hardware-t.
 • valaé valaé ná #14
  Ez egy nagy baromságnak hangzik...
  Megfelelő energiatakarékos hardverrel egyénileg is hasonló hatékonyságot lehet elérni. És amúgy a kijelző is sokat fogyaszt ám, megnézném, hogy azt hogy felhősítik.
  Az egész a totális kontrollról és adatkereskedelemről szól.
 • Komolytalan #13
  Ha van 1 géped otthon a processzorod néha 100%-on fut, néha meg 0%-on. A napi átlag olyan 1% körül van mondjuk egy irodai használatban lévő PCn.
  Egy cloudban van a napi csúcs, mondjuk du2, ekkor mondjuk 90%-on vannak _folyamatosan_ a procik, hajnal 4-kor meg mondjuk 10%-on. A napi átlag 50%. Ha az egész földről használják a cloudot, akkor ezt az 50%-ot akár még feljebb is lehet tolni.
  Na itt a hatékonyság. A te géped a nap nagy részében tök fölöslegesen "erős". Kifizeted azokra a másodpercekre is az áramot, amortizációt, stb amikor 0%-on ketyeg, sőt akkor is amikor ki van kapcsolva. A cloudnál egy gép elég rendesen ki van használva a teljes élettartamában.

  Ez az adatvédelmi izé meg elég fura nekem. Ha egy oldalon megadtad a személyes adataidat, eddig is egy csomó közvetítőn keresztül ment (pl netszolgáltató, annak mindenfelé kapcsolatai, routerek, stb) amik egyrészt jól lehallgathatóak, másrészt semmi közük a te adataidhoz. Most lesz +1 ilyen fél, a számítási teljesítmény gazdája. Szerintem ha valaki adatot akar lopni rólad tőled egyszerűbb a szolgáltató valamelyik routerét sniffelnie, mint egy bazi nagy cloudot feltörni, és az iszonyat információtömegben kikeresni azt a pár byteot amire szüksége van.
 • Bozz01 #12
  A bankkártyáról csak annyit, hogy a PBA ( autópálya matrica vásárlós lehúzós ) botrány után senki ne mondja, hogy a bankkártya biztonságos. Az más kérdés, hogy kötelező, mert anélkül sok dolgot nem tudsz megtenni, de az tuti, hogy sok ember inkább párnában tartja a pénzt, mint a bankban.
  A másik az XYL hszéhez kötődik: na igen, a sok ember beugrik, de sokan nem teszik, sokak inkább vettek valami nem külsős email címet, sokak általános adatokat tettek fel magukról a közösségi portálokra, és a kiválasztottaknak nem ott mutogatják a fontos dolgokat. Attól még, hogy sokan bekajálják, nem biztos, hogy az a jó. Pont arra kellene törekedni, hogy normális, jó rendszerek legyenek kiépítve, ne pedig ilyen "félmegoldások".
  Részemről a 99%-1% al sem értek egyet. Mert ha én vagyok az 1%, akkor baromira mérges tudok ám lenni, és nem érdekel a többi 99%. Olyankor a többi 99% a birka, aki vigyorogva nézi az én kínomat, és nem jön rá, hogy bármelyik percben vele is megtörténhet. Régen ha szóba került egy beszélgetésnél valami tragédia, akkor a hallgatóság együtt érzett, és sajnálta a pórul járt egyént. Manapság csak vigyorognak a történteken, és azt mondják, hogy béna volt, velem ez nem történhet meg.
  Minden esetre kíváncsi vagyok mikor jutunk el valami '80-as évek beli húdeilyensosemleszmertnemlehet durva sci-fi történet megvalósításáig.
 • xyl #11
  Akkor most komolyan... Az egyik legérzékenyebb személyes dolog a levelezés. Most nyújtsa fel a kezét az, aki nem levelezik valami kivül futó szerveren.... De említhetném a webes fotoalbumokat is, ott is lehetnek olyan dolgok, amit az ember csak a "kiválasztottaknak" mutat meg. Kell? beetetéssel az emberek bekapják a horgot, err?l meg vagyok gy?z?dve. Annak idején a titkosszolgálatoknak komoly munkába került egy olyan kapcsolati háló feltérképezése, ami most az iwiw-en csak úgy az ölükbe pottyan. Nem hiába mondják azt, hogy "bármit mondasz felhasználható ellened". Mostanában méginkább...
  Egyébként a cloud computing egyel?re még nem err?l szól.

  "Azonkivul most oszinten, nyujtsa fel nekem itt es most a kezet az, aki kidobna a PC-jet es rabizna az egesz minden szemelyes dolgait valami kivul futo szerverekre."
 • Locutos #9
  Mondjuk ha banok hasznlnanak ilyet, akkor igen gaz lenne. Akkor fogalmazzam at amit nem ertek: azt is varjak hogy maganszemelyek is atternek majd erre a cloudra?
 • Locutos #8
  En nem ertek semmit. Olcsobb lessz? Kinek, miert? A hardwareket olcsobban fogjak adni azoknak akik cloudot telepitenek? Valamennyivel esetleg, de hosszutavon ez nekik is befektetes, a berleti dijbol profittal kell kijojjenek es azt a felhasznalok fizetik meg, nem??? Azonkivul most oszinten, nyujtsa fel nekem itt es most a kezet az, aki kidobna a PC-jet es rabizna az egesz minden szemelyes dolgait valami kivul futo szerverekre. - ha jol ertem az egesz helyzetet...
  Es ha jol ertem, akkor addig mig egy pentium 1-es processzort ossze tudok gubralni a szemetteleprol nekem PC-m lesz es sajat dolgaim.
 • BenceYCE #7
  Jajj de jó, akkor meg van a lehetőségem egy soha véget nem érő perre? Mégis miféle magyarázat egy gigászi bakinál, hogy gépi vagy emberi hiba okozta? Mégis melyik felhasználót fogja ez érdekelni? Kicsit hasonlít ez nekem a repülésre. Az olcsósággal akarnak hódítani amit az oroszlán bajuszának birizgálása közben sajnos jobban előtérbe helyeztek mint minden mást. Sz@rok rá, hogy kinek a hibájából közeledik gyorsabban a föld mint kéne és qrvára nem leszek nyugodt ha közben ember vagy gép a statisztikát mormolja, miközben kapaszkodok a karfába. Megint feltalálnak egy hatalmas jóságot miközben csak vérzik a dolog. Meg lehetne oldani üzleti utakat kihagyni a net segítségét hívni, másik alkalmazottat fenntartani, vagy bármi, de egy üzletember családja sem elégedne meg a perlési lehetőséggel ha kiderülne, hogy Zsiga bácsi 85 ezeré' elfelejtette meghúzni a csavart. Vagy tőlünk nyugatabbra 1200 euróért nem felejtheti már el?
 • BlackRose #6
  A Cloud Computing is társadalmi jelenség és mint olyan nem a tökéletes az amit el akar érni, hanem a hatékony. Pont úgy mint a bankkártya vagy a repülőgép, igen van aki károsodik van akinek problémát okoz a bankkártya, van aki életét veszti mikor a repülő lezuhan... de társadalmi szinten mind a kettő hatalmas hatékonyság növekedést jelent. Ha 1% szenved és 99% előrébb van akkor társadalmi szempontból győztes technológiáról van szó. A cloud computing is ilyen lesz, lesznak problémák, lesznek vesztesek... de társadalmi szempontból akkora hatékonyság növekedést és fejlődés gyorsulást és lehetőség bővítést jelent, hogy azt a kockázatot nagyon gyorsan mindenki szivessen válalja majd.

  Aki előbb vállalja az lesz az igazi nyertes, a későn járók már csak kényszerből lépnek de akkor már csak beérni tudják a világot a hatékonyságban és nem élvezik azt amit a cloud ma jelent. Pont úgy van mint a bankkártya vagy a repülő, 50 évvel ezelőtt az amcsik ez miatt hasra vágták a világot, ma már norma, ma már nem jelent semmi előnyt, ma már muszály csinálni vagy nem megyünk semmire.
 • Sir Quno Jedi #5
  Én mindent értek, néha túl sokat is... :D