Berta Sándor

Alfred - a sokoldalú PC

Az olaszországi Pordenone mellett működő Onda Mobile Communication egy új, különösen felhasználóbarát számítógépet dobott piacra. Az Alfred nevű készülék semmi esetre sem nevezhető hagyományos PC-nek, ehelyett igazi otthoni mindenes, amely a legkülönbözőbb feladatok elvégzésére használható.

Az eszköz kezelése a beépített érintőképernyő segítségével történik. Egyetlen gombnyomással elindíthatók a levelezőprogramok, a multimédiás felvételek lejátszása vagy kezdeményezhetők videotelefon-beszélgetések. A Windows alkalmazásai vagy az internetes szoftverek ugyanígy hívhatók elő.



"A 10,2 colos színes érintőképernyőn megjelenő ikonok lehetővé teszik, hogy a felhasználók a legegyszerűbb módon érhessék el a legfontosabb funkciókat. Eközben a számítógép normál esetben nem fogyaszt több áramot, mint egy készenléti állapotban lévő televízió. A merevlemez helyett SD-kártyák használhatók adattárolóként. Ezek a megoldások mind a 2 éves fejlesztési idő és a befektetett 2 millió euró miatt valósulhattak meg. Fontos, hogy Olaszországban jelenleg több mint 14,5 millió háztartásban nincs számítógép és a családok több mint kétharmadának nincs online tapasztalatuk. Éppen ezért nem túlzó egy kisebb forradalomról beszélni" - jelentette ki Mauro Sentinelli feltaláló, az Onda Mobile Communication vezetője.

A készülék használata az idősebb vagy a fogyatékos személyek számára is magától értetődő. Ezáltal a számítógép akár idősek otthonában vagy más szociális intézményekben is jól használható. Az Alfredben van beépített kamera, mikrofon, hangszóró és DSL-kábellel, WLAN-modullal, valamint USB-kulcsos modemmel egyaránt csatlakozhat a világhálóhoz. Vannak testre szabható szolgáltatások, például a horoszkópok, az időjárás-előrejelzések, a hírcsatornák, a chatek, de a családi fotók is egyetlen gombnyomással elérhetők.



A számítógép mérete 270 mm x 32 mm x 180 mm, a súlya 1 kg. A PC-re telepíthető többek között a Picasa, 128 megabájtnyi flashmemóriát tartalmaz, amely legfeljebb 32 gigabájtos SD-kártyákkal bővíthető. Az operációs rendszere a Windows CE, az integrált videolejátszó támogatja az MPEG-2, a WMV9, az MPEG-4 AVC, az MPEG-4 ASP, az AVI, a DivX és az XviD fomrátumokat. A képnéző megjeleníti a JPG, a GIF, a BMP, a TIFF formátumú fájlokat, míg az audiolejátszó segítségével MP3, AAC, WAV és WMA8/9 formátumú zeneszámok hallgathatók. Az Alfred miatt nyerte el Mauro Sentinelli az idei 2009 Design and Engineering Award díjat.

A Telecom Italia egykori menedzsere már korábban ismertté vált a feltölthető SimCard kifejlesztése kapcsán. Az új számítógéppel pedig ismét bizonyította rátermettségét és kreativitását. A 2003-ban Sentinelli és helyi távközlési szakemberek által alapított Onda Mobile Communication tavaly 100 millió eurós forgalmat bonyolított, ami a 2007-es évi eredményekhez képest 130 százalékos növekedésnek felel meg.

A cég partnere többek között a Telecom Italia, a British Telecom és az Ancel. A vállalat munkatársai jelenleg részt vesznek a milánói San Raffaele Klinika Telebios projektjében, amelynek célja egy orvosi távtanácsadó rendszer létrehozása, valamint a Piemont és a Friuli-Venezia Giulia régiók kormányainak közös segélyhívó rendszer-programjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #20
    Képzeld, nem sötét a különbség egyáltalán, sőt szerintem legalább annyira értem őket, mint te.
  • Sir Ny #19
  • torcipepe #18
    ha itt hungarisztánban a minimálbérből is sokan ki tudják/sokaknak ki kell (#1) gazdálkodni, akkor a sokkal többet kereső olaszoknál nem kellene, hogy gondot okozzon egy régi P3-as beszerzése és egy gyenge kis internet előfizetés. vagy ahogy mi is csináljuk, több háztartás használ egy közepes csomagot.

    #11 egy PNA, GPS nélkül csak egy nagy és ormótlan mp3 lejátszó. a PNA-PDA különbség azért remélem nem teljesen sötét számodra.
    az én régi és öreg PDA-m is képes volna arra, mint ez a csodagép, sőt többre is, ha nagyobb kijelzőt, egeret és hálózati kábelt lehetne rátenni.
  • Epikurosz #17
    Igazad van. Én is nyomatom a magam rizsáját, s reklámozom azt, ami nekem tetszik, oszt az evolúció majd szelektál.
  • Sir Ny #16
    te viszont nem gondolkozol helyesen, amikor azt mondod, hogy aki okos, az azt veszi, amit te szeretsz. mondjuk kb. 3000 autófajta van, mondjuk mindegyik hat színben, az kb. 18000 féle különböző ótó, és mindegyiket megveszi valaki...
  • Epikurosz #15
    ha a lakosság helyesen gondolkodik a világról, akkor ott sok a PC.
  • djw #14
    attól fejlett egy ország, hogy sok számítógépe van a lakosságnak, vagy attól ahogyan a lakosság gondolkodik a világról és cselekszik?
  • slickboy #13
    Nagyon OFF lesz:

    Lehet nem mindenki tudja, de már úgynevezett keretes közgyógy van, tehát ha a neked megítélt pénzből kifutja a gyógyszereidre akkor szerencséd volt, ha meg nem, akkor megy a totózás a patikában, melyik amely fontosabb, és mi fér bele a maradék keretbe.
  • Epikurosz #12
    Én azt nem értem, hogy ha már PNA, akkor WinCE helyett miért nem Windows XP Embeddedet tett bele ez a talján...
  • Epikurosz #11
    Egy feltuningolt PNA, GPS nélkül. Még az oprendszer is stimmel.