Gyurkity Péter

Az Intel nagy reményeket fűz a BTX elterjedéséhez

Az Intel szerint a nagy vitákat kiváltó BTX szabvány - amelyet a cég partnereivel közösen fejlesztettek ki - gyorsan népszerűvé válhat, és néhány éven belül átveheti elődje szerepét.

A vállalat szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a BTX számos előnnyel szolgál elődjéhez képest, úgy mint a jobb hőeloszlás, a gazdaságosabb helykihasználás, valamint a csendesebb működés. "Az ATX szabványt 1995-ben mutatták be, és az elmúlt évek során egyre kevésbé tudott megfelelni az új kihívásoknak. A BTX ugyanakkor számos szempontból továbblépésnek tekinthető, és véleményünk szerint néhány év alatt teljesen felváltja elődjét" - jelentette ki Bill Kirby, az Intel Desktop Products Group marketingigazgatója.


Egy BTX-es alaplap

Elmondása szerint a BTX termékek a forma terén is nagyobb változatosságot nyújtanak, és a gyártók számos különböző megoldással igyekeznek kielégíteni a vásárlók igényeit: a hagyományos fekvő, illetve álló házak, ezek vékonyabb változatai, a kocka, és a mini-torony mellett az úgynevezett "form factor", és a szórakoztató PC-k is külön házat kapnak. A marketingigazgató hozzátette, hogy a BTX szabvány révén hatékonyabbá válik a processzor és a rendszer hűtése, és jelentős mértékben leegyszerűsödik a tervezés.

A szabvány ezen kívül egy új eljárást is magában foglal - Support and Retention Module (SRM) - amely gondoskodik a megbízható, egyenletes működésről, és lecsökkenti az ütődés, és a vibráció okozta működési zavarok előfordulását. Az Intel szóvivője elmondta, hogy a vállalat a napokban dobja piacra az első microBTX szabványú alaplapját - a 915GMHLK jelzésű modellt - és hamarosan a boltok polcaira kerülnek a Pentium 4 530J, 550J, és 560J processzorokra épülő konfigurációk.


A BTX hatékonyabb hőáramlást biztosít a házon belül

Jelenleg mindössze néhány vállalat - az AOpen, az ASUS, az AVC, a Chenbro, az Evercase, a FIC, az FSP, a Foxconn, a HIPRO, a Gigabyte, a MiTAC, az MSI, a Shuttle, a TaiSol, a Thermaltake és a Yeong Yang - gyárt BTX termékeket, de az Intel szerint csak idő kérdése, hogy az új szabvány mikor váltja fel végleg az ATX formátumot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #21
    A következő procigenerációnál az amd is át fog térni a btx-re, valószínűleg... különben elmaradottnak fogják bélyegezni őket:)
  • RelakS #20
    Felül a táp, csak az alaplap átkerül a jobb oldalróűl a bal oldalra, ha szemből nézzük. A hűtés elvileg jobb kell legyen, mert nem elszívja a procitól a meleget, hanem egy venti ráfújja a hideget. Erre mondjuk az ibm 5 éve már rájött, mert ezeréves p1-es gépeink így vannak szerelve. Ami haszna még lesz, hogy mivel a pci-os pci-x-es kártyákat fordítva kell behelyezni, ezért a hűtő nem eshet le róla.
  • Tetsuo #19
    A több százhoz képest igen, de tény hogy itt óriáscégeket sorol..
  • TeszteloPontHu #18
    "Jelenleg mindössze néhány vállalat..."
    És felsorolva 16 cég. A néhánynál azért ez jóval több :)
  • yas #17
    Ezt a lapot max fekvő házba lehet beépíteni.
    Álló házban hogy nézne ki? Allul a táp?!, allul lesz a ps2 csati?! Vagy a gép bal oldalára rögzítik az alaplapot?! Akkor meg adtak a sz*rnak 1 pofont. A proci középre kerül, 1 szép nagy hűtővel. Pont minden bele fog akadni. Igaz így semmi különösebb változás nincs. :)
  • Sityi #16
    Szerinted?
  • blackeagle #15
    És érdekelni fogja az AMD -t ? Nincs annyira rossz helyzetben ,hogy ne maradjon az ATX-nél. Aki AMD-t akar ,az vesz hozzá ATX-es házat ,ennyi.
  • Gabest #14
    Sok gumicsirkét tartotok otthon? :)))
  • Sityi #13
    Emlékeztek még arra az időszakra, amikor az ATX-et vezették be? Eltartott egy pár évig. Innentől fogva <megfogja a gumicsirke nyakát> szerintem nem kell aggódni egy jó darabig a házcserén. Szerintem. <gumicsirkét hanyagul a sarokba dobja>
  • arty #12
    az anandtech tesztje alapjan, NEM jobb a hutes BTX eseten. microBTX eseten jobb, de nem az a aminstream !

    szoval ez egy felesleges dolog, jolenne, ha elbukna ... mondhatnam: RAMBUS fiasko II. :(