Gyurkity Péter

Cybernet - asztali PC az Amiga mintájára

Leginkább a nyolcvanas évek slágerszámítógépeire hasonlít a Cybernet összeállítása, amely a Zero-footprint PC (ZPC) nevet kapta. A teljes konfigurációt beszorították a billentyűzet alá, megalkotva az új C64-et vagy Amigát.

A fenti két példa mellett természetesen sok másikat is említhetnénk, hiszen 15-20 évvel ezelőtt boldog-boldogtalan az ilyen és hasonló formájú személyi számítógépeket hajkurászta a boltokban. A fejlesztésben talán az a legérdekesebb, hogy PC-vonalon csak ennyi idő után merik felvállalni egy hasonló dizájn elkészítését, vagyis minden fontosabb komponens begyömöszölését a gombok alá. Több változatot is beszerezhetünk a fejlesztésből, és a hardverre sem lehet panasz.A Zero-footprint PC, szigorúan technikai szemszögből nézve, nem nevezhető forradalmi újításnak, hiszen mindössze arról van szó, hogy a jelenleg kapható komponenseket egy laptophoz hasonlóan kisebb dobozba szorították be. Ezúttal azonban minden szempontból asztali megoldásról van szó, bár természetesen a legtöbb tekintetben igyekeztek a mobil alkatrészekre támaszkodni. Így fordulhatott elő, hogy az Intel Celerond D, illetve Core 2 Quad processzor mellett a cég egy-egy mobil chipkészlete (865G és 915G), valamint azok integrált grafikus vezérlője kapott helyet. Ezt legfeljebb 2 GB DDR, illetve DDR2-memória szolgálja ki, maximum 750 GB-os merevlemez társaságában.

Az optikai meghajtó, szintén a laptopokra emlékeztető módon, a billentyűzet oldalán helyezkedik el, oldalra nyílik, a drágább változat pedig vezetéknélküli (802.11g Wi-Fi) internetelérésről is gondoskodik. Ethernet-csatlakozó mindegyik készüléken megtalálható. A megszokott soros és párhuzamos bővítőhelyek mellett négy USB 2.0 csatlakozót, VGA és DVI-kimenetet, a képeken pedig memóriakártya-illesztőt is találunk. A Cybernet 650 dollár körüli áron kínálja az egyes változatokat - most készülő erősebb példány ennél valószínűleg többe kerül majd.

Nagy kérdés, hogy mennyiben lesz majd igény ezekre a készülékekre. A cég másik fejlesztése az iMac gépekre hajaz, mivel a monitor mögé építették be az összes alkatrészt, ám a legtöbben nyilván már elszoktak a vastag és nehéz "billentyűzetektől", így csak kevesen bíznak a jó rajtban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • vax #37
  As Low As 379.00 442.00 470.00

  Igen az lehet. Sajnos a valuta egység nem volt beírva. Én elöszőr dollárban gondolkodtam. Persze a telefon szám alapján ez egy angliai hívószám igy a font valószínűbb mint az euro. Pedig nem lett volna "rossz" ár ha dollárban van. :)
 • Mardel #36
  £379.00 Az tuti nem dollár jel. :D
 • Mentrid #35
  A laptop jobb. Még nem is szép. Régen az enterprise 128am ezerszer szeben megvolt tervezve mint ez..
 • willcox #34
  Ez valóban így van, de direkt USD-ban számoltam, hogy még úgy sem olcsóbb, mint egy noti+monitor. EUR-ban számolva meg pláne nem.
 • llax #33
  Itt euro-ban számolj... Ami a tengerentúlon 650USD, az itt a gyártók és kereskedők jó szokása szerint kb. 650EUR...
 • willcox #32
  Mit nevezel te márkás cuccnak? Felsorolnál pár gyártót? A márkás gyártók nem belépő szintű notijai kb. ebbe az árkategóriába esnek. A belépő szintűek, illetve a régebbi modellek 100k HUF környékétől indulva már kaphatók. Az új modellek és a prémium kategóriák árai több százezret is elérhetnek, de azok értelmetlenül drágák.
 • Inquisitor #31
  Így már érthetőha ennek az árával nézzük, de ha notinál is "máskás" cuccott számolunk ... ;)
 • willcox #30
  Én ott nem láttam semmilyen árat, de biztosan csak figyelmetlen voltam. Belinkelnéd pontosan azt az oldalt, ahol az árak vannak?
  Az sg-s cikk 650 USD-t írt (a szerényebb képességűre), én ebből indultam ki.
 • willcox #29
  Akkor számoljunk. 650 USD ~ 106.000 Ft (mai árfolyamon). Ha ráteszed az ÁFÁ-t, meg a kisker hasznot, akkor már 130.000 Ft felett járunk, és még egy monitorunk sincs. Vegyünk hozzá még egy 40.000 Ft-os monitort, és 170.000 Ft-ban fáj ez az egész. Ennyiért már kapsz egy hasonló képességű laptopot...
 • vax #28
  A gyártó honlapján ezeket az árakat írta:

  http://www.zerofootprintpc.com/