Gyurkity Péter

Az MSI is olcsó PC-vel újít

Kedvet kaptak a PC-gyártók és a kiegészítőket készítő cégek az olcsó készülékek piacra dobásához. Az Asus után az MSI próbálkozik egy hasonló konfigurációval, olcsó Intel chipre és chipkészletre alapozva.

Tajvani források számoltak be a gyártó azon döntéséről, miszerint idén ők is olcsó PC-vel próbálnak kihasítani egy komolyabb szeletet a globális tortából. Sambora Chen, a kínai régióért felelős értékesítési igazgató nyilatkozatából kiderült, hogy legkésőbb júniusig készül el a készülék, amely kísértetiesen hasonlít majd a konkurens cég fejlesztésére.

A konfiguráció egy Intel Shelton processzorra épül, amely olcsó és alacsony fogyasztású. A kijelző az Eee PC-hez hasonlóan kezdetben itt is 7 hüvelykes lesz, ami meglehetősen kicsi, ám tovább szorítja le a költségeket. Az ár 300 dollár körül alakul és ezért egy Linux operációs rendszerrel szállított változatot kapunk, ám - szintén az Asus megoldásához hasonlóan - már készül a Windows XP-vel kiegészített változat. Azt nem tudni, hogy ez utóbbi mikor kerül a boltokba, ám a cégnek további tervei vannak, amit mi sem jelez jobban annál, hogy az AMD-vel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy esetleges partnerségről.


Az Asus Eee PC-je

Az MSI természetesen tisztában van azzal, hogy több más gyártó is hasonló terveket dédelget (nem beszélve azokról, akik már elindították ilyen irányú projektjeiket), éppen ezért óvatosan fognak eljárni és a marketinghadjáratot is az első féléves globális piaci eredmények szerint alakítják majd, vagyis figyelnek a többiek tapasztalataira. Mindenesetre a 45 nanométeres Shelton chippel megfelelő készüléket dobhatnak piacra, igaz az Asus is alkalmazni készül ugyanezen processzorokat az Eee PC második generációjában.

A vállalat egyébként tavaly 18 millió alaplapot adott el, idén pedig a grafikus kártyákból is 10 millió feletti eredményt szeretnének elérni. Ami a noteszgépeket illeti, 2008-ban 1,5-2 millió készülék leszállítását tervezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #19
    Azér a HTC szubnotija jobb ennél. Persze, drágább is.
  • PíszLávJuniti #18
    Indulhat a verseny!
  • Taxy01 #17
    Ennek a legjobb tulajdonsága a hordozhatóság. Akinek meg ez kell, és nem a teljesítmény, az megveszi. A portégé-t nem fogom erre lecserélni, de ha nagy notee-m lenne vennék. Sokmindenre jó, és nem sokkal drágább, mint egy pda.
  • asysoft #16
    Ez nem a 100 dolláros laptop.
  • HappyBoy #15
    12"-al már kiegyeznék. Így viszont suxx!
  • shenmuedc #14
    Ne érts félre , tetszik ez a "csináljunk laptopot a tömegeknek olcsón szépet jót"
    De a 100 dolláros laptop koncepciójától eljutni addig hogy örüljetek ha 300 dollár (nálunk euró) lessz az ára, az szerintem bazi nagy átverés.
  • kvp #13
    "meg lehet már laptopot kapni ami ugyan gagyi de még igy is mérföldekkel többet tud mint ez a vacak izé"

    Jelen esetben a tobbet tud azt jelentene hogy kisebb, konnyebb, strapabirobb es szoftveres hiba eseten konnyebb helyreallitani. A teljesitmeny mar az eee-nel is boven eleg. Ha valaki csak bevasarolni jar a belvarosba, akkor nem igazan erdekli, hogy egy smart helyett olcsobban kap joval nagyobb teljesitmenyu (uj vagy esetleg hasznalt) kamiont, ha az egyszeruen nem fer el az ucaban ahol parkolni akar. Itt is ez a helyzet. Akinek meg nincs laptopja, vagy van de nem hordja maganal az nem azert teszi mert keves a teljesitmenye, hanem mert nagy es nehez. Egy ilyen kis meretu de nagyteljesitmenyu laptop pedig 700 ezer kornyeken van, amire viszont tenyleg csak azoknak van szuksege akik jatszani akarnak rajta, vagy tudomanyos munkat vegeznek a leg lehetetlenebb helyeken.

    Az asus arra jott ra, ha a tablet/umpc koncepciobol kiszedik az erintokijelzot es olcso billentyuzetet raknak a helyere, akkor megoldodik a magas ar es a hasznalhatatlan felhasznaloi felulet problemaja is. Olcsobb es kenyelmesebb mint a draga umpc-k. (es a kisfelbontasu kijelzo miatt meg latni is lehet mi van a kepernyon)
  • shenmuedc #12
    Nem egészen értem hogy miért van mindenki megbolondulva ezeléter a gagyi ee pc-ért
    Itthon legjobb esetben is 75-80e ft lesz az ára, 100e körül meg lehet már laptopot kapni ami ugyan gagyi de még igy is mérföldekkel többet tud mint ez a vacak izé...
  • I.C.ram #11
    Nagyon sok embernek tökéletes lenne otthonra, ha nem is fos kis kijelzője lenne. Lassan kisebb a kijelzője, mint egy mobiltelefonnak...

    Anyám egy előzőgenerációs iBookkal szokott netezni, képeket nézegetni, mailezni, esetleg filmet nézni, rádiót hallgatni. Neki tökéletes lenne egy ilyen, ha nem lenne ennyire ebertelenül kicsi a kijelzője. Amúgy is a tököm ki van már azzal a foskazal iBookkal. Annál szarabb minőségű, ár/érték arányú laptopot még soha nem láttam. Folyamatosan lazulnak ki a csavarok, iszonyat szar az akksija, és nehéz mint a barom.
  • humaninsect #10
    7 col, de nehogy azt higgyétek, hogy felbontásbajnok -> 800×480