Gyurkity Péter

Gateway - iMac-másolat PC alapokon

A cég Gateway One néven olyan asztali számítógépeket dob piacra, amelyek kinézetükben leginkább az iMac-re hasonlítanak. Több különböző változat készül irodai, illetve otthoni felhasználásra.

A Gateway One 19 hüvelykes (1440x900-es felbontást támogató) LCD kijelzővel, a panel mögé épített belsővel, valamint vezetéknélküli billentyűvel és egérrel érkezik. A nagy újítások ezzel lényegében ki is merülnek, hiszen a hangsúly itt a vonzó külsőn van. A "PC-alapokon"-kitétel talán felesleges is, hiszen napjainkban a Macintoshok is ugyanazon hardverelemekre épülnek - az egyetlen különbség talán az, hogy ezek a számítógépek kizárólag Windows operációs rendszerrel érkeznek majd.



Természetesen több különböző konfiguráció készül, a gyengébbek irodai, az erősebbek pedig otthoni célokra. A cég igyekszik kihangsúlyozni, hogy nemcsak mutatós a külső, hanem praktikus is, hiszen a bővítőhelyek (USB, illetve FireWire) a lehető legkényelmesebb helyeken találhatók, ezzel is jobb alternatívát nyújtva a hagyományos tornyokkal szemben. A megoldás hátrányát is kitalálhatjuk: az utólagos fejlesztés nem lehetséges, így nem várhatjuk el gépünktől, hogy jól teljesítsen a legújabb játékoknál, illetve nagy-felbontású optikai korongokat kezeljen a beépített meghajtóval.

A legolcsóbb modell Intel Core 2 Duo T5250 ikermagos processzort, integrált Intel Graphics Media Accelerator X3100 grafikus vezérlőt, 2 GB memóriát, 320 GB-os SATA-merevlemezt, valamint egy webkamerát foglal magába 1300 dollárért. Az erősebb változat Core 2 Duo T7250 chipet, ATI Mobility Radeon HD 2600 XT grafikus kártyát, 3 GB memóriát, 500 GB-os merevlemezt, TV-tunert, valamint ugyanazon webkamerát jelenti, 1800 dolláros áron. Mindkét konfiguráció a Best Buy láncon keresztül lesz elérhető.

A Gateway maga egy középső modellt árul majd, T5250 processzorral, szintén Mobility Radeon HD 2600 XT kártyával, 400 GB-os merevlemezzel, és a webkamerával, 1500 dollárért. Reményeik szerint a megoldás népszerű lesz a felhasználók körében, akiknek - saját adataik szerint - több mint fele gondolja úgy, hogy a külső nagyon fontos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #31
    És én még azt hittem, hogy az iMac a ronda...tévedtem :)
  • kogasom #30
    Az intel asztali és notebok alaplapokban egyaránt X3100 van, az előtt pedig GMA950, így értelmetlen különbséget tenni a notebook vagy asztali integrált VGA közt. Továbbá tök mindegy az is hogy laptop proci-e vagy semi, mivel ezek már olyan erősek, hogy alig van játék, ami kihasználná (talán pont az SG-n jelent meg cikk arról, hogy míg a videókártyát teljesen kihasználja egy játék, addig a procinak még a felét sem).

    Hűtés: Az asztali macekben meg tudták oldalni, hogy ne legyen semmi hangja, gondolom más gyártó is meg tudja csinálni.

    Ár: Az alap iMac 1200 dollár, ez 1300 -> olcsóbb venni egy rendes macet, és ahhoz még oprendszer is jár.
  • Hawaii #29
    Kepek a Mac Spartacus-rol
  • Hawaii #28
    Voltak, persze, de itt a hangsuly a G5-os iMac-en van, tehat maga a gep lenyegeben egy vastag kijelzonek latszik kivulrol.

    "Létezik ám köztes kategória, lehet kapni ilyen notira hajazó gépeket, amik sokkal olcsóbbak, mert desktop CPU van bennük, esetleg desktop vinyó is, és vagy van benne aku vagy nincs."

    dtr, azaz Desktop replacement

    Szvsz a dtr es a desktop pc kozott elferne egy szabvanyositott 'lcd-pc' kategoria, ami ugyan nem rendelkezne akksival, de ugyan olyan jol bovitheto, mint a hagyomanyos ertelemben vett desktop pc-k (alaplap, cpu, gpu, mem, hdd, odd). Tehat mig a dtr egy desktop iranyba elmozdult notebook, addig az 'lcd-pc' egy notebook iranyba elmozdult desktop pc. Az en igenyeimnek leginkabb ez felelne meg.
  • dez #27
    "Nincs jogosultsága a lap megtekintésére."
  • Stiff #26
    Nem tetszik ez nekem...! Úgy tudom a forgó testek, mint HDD vagy Lemezolvasó, csak a vízszintes vagy függőleges terepet szeretik, a nem elhanyagolható gravitációs erő miatt, mely az erőviszonyokat igencsak megváltoztatja...Hmmm?
  • Inquisitor #25
    "Hát sztem ez egy nagy laptop, akku nélkül. Akkor meg már inkább a laptop:)"

    Létezik ám köztes kategória, lehet kapni ilyen notira hajazó gépeket, amik sokkal olcsóbbak, mert desktop CPU van bennük, esetleg desktop vinyó is, és vagy van benne aku vagy nincs.
  • Inquisitor #24
    "Na vegre. Miota varom mar, hogy a PC gyartok a G5-os iMac altal kijelolt iranyba nyujtozkodjanak."

    Lol. Nem a te hozzászólásod, hanem a cikk címe okán. Ilyen egybegépeket ezer éve gyártanak, még anno árultam Gericomból ilyen P3/Celeron 1000-es konfigokat jó kis egybeintegrált SiS-es motyóval. És az se tegnap volt.

    Persze ettől az Apple ebbe tényleg a toppon van, nézzük meg például ezt:
    Mac Spartacus 1996/97-es koncept Apple gép
  • dez #22
    Közvetve? Közvetlenül is, mert ugye mindig csak a pont szemben lévő pixelt látod pont merőlegesen, a többit ettől eltérő fokokban. Főleg egy nagyobb displaynél. Az sem mindegy, hogy a derékszögtől való eltérés arányában hirtelen (TN) vagy lassan kezd változni a kép.