Gyurkity Péter

Csúszik az amerikai digitális átállás

Az új adminisztráció is támogatja a digitális televíziózásra való átállás határidejének kitolását, mégpedig a szegény, illetve vidéki otthonok felkészületlensége miatt - háztartások millióinak okozhat gondot az analóg műsorszórás megszűnése.

A hírügynökségi beszámolók szerint a Szenátus már meg is szavazta az időpont elcsúsztatásáról szóló javaslatot, amelyet ezúttal demokrata és republikánus politikusok közösen módosítottak a megfelelő kompromisszum kialakítása érdekében. Erre azért volt szükség, mert a Képviselőházban korábban nem tudták megszerezni a szükséges kétharmados többséget, így pedig egyre közelebb kerültek az eredeti február 17-i határidőhöz.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint ugyanis a hónap közepéig kellene befejezni az átállást, ez pedig azt jelentené, hogy két hét múlva csak és kizárólag a digitális vételre felkészített készülékeken nézhetnek majd tévét az amerikai polgárok. A Szenátus azonban attól tart, hogy ez komoly gondokat okozna mintegy 20 millió háztartásban, amelyekben egyszerűen nem adottak a technikai feltételek a szükséges készülékek hiánya, illetve a lakók anyagi helyzete folytán. A másik oldalon viszont a demokraták és bizonyos fogyasztói csoportok sürgetik az átállást, arra hivatkozva, hogy több mint egymillióan várnak a beígért 40 dolláros kuponokra, amelyek a szükséges set-top-boxok beszerzésében segítenek majd.

Amennyiben ezúttal átmegy a javaslat (amelyhez most csak egyszerű többségre lesz szükség), a határidőt egészen június 12-ig kitolnák, ami kellő időt biztosítana a szegényebb, illetve távoli otthonokban is az átállás megkezdésére. A lépést maga Obama elnök is támogatja, így az várhatóan sikerrel veszi majd az akadályt. Az érintett háztartások számát illetően egyébként nem mindenhol egyeznek a számítások, a Nielsen például úgy véli, hogy összesen 6,5 millió otthon nem áll készen a digitális adásvételre.

A telekommunikációs cégek eközben szintén várják az átállás megkezdését, hiszen az számukra jelentős frekvenciatartományt szabadít majd fel - a híradásokban példaként említik a Verizon és AT&T vállalatokat, amelyek nem kevesebb mint 16 milliárd dollárt fizettek ezen spektrum jövőbeni használatáért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • artii #5
    Baromság! Mo-n kb a családok 70-80%-ának, ha nem többnek tv előfizetése van, kábel, digitális, iptv, műholdas stb... Ergo ők nagy ívben le fogják szarni itthon a digitális hajcihőt, mert nem használják a földi sugárzást sem, amit a digitális felvált. Nem tudom usában mik az arányok, de hülyeség az, h tv nélkül maradnak, mert ha vannak olyan hülyék akik csak földi sugárzásban nézték azt a pár elérhető csatornát, akkor azoknak vagy nem fontos h legyen tvjük vagy ha mégis nyugodtan megvehetik 20-30 dolcsiért azt a szar 'settopboxot', ha meg nem tetszik, elő lehet fieztni egy szar alapcsomagra 4-8 dollárért, amiben van 2-5 adó, aztán szevasz. A csatornákat sem nagyon fogja izgatni az egész, mert földi sugárzásban kevesen vannak jelen.
  • doki85 #4
    Ha ez nálunk is bekövetkezik majd, akkor az autókban lévő tv se fog menni... Ez nem jó
  • Sanyix #3
    hujuj félnek hogy a szegényekhez nem jut el az agymosó tv :D

    nálunk is félnének, hiszen nem szavaznának a zemeszpére XD
  • kvp #2
    A cikk is irja, hogy csak az ajandek kupon 40 dollaros, ehhez jon hozza a 20-30 dollaros sajat koltseg. A gond az, hogy sok helyen meg erre sincs penz, sot lassan benzinre sem, hogy dolgozni jarjanak. A halom hordozhato eszkozbe epitett tv vevorol nem is beszelve, amiket gyakorlatilag dobhatnak el. A masik problema, hogy 1 doboz csak 1 tv-hez jo, tehat a legtobb csaladnal ahol eddig volt 3 tv, most csak 1 fog mukodni, ami azt jelenti, hogy a csalad kevesebbet fog tv-t nezni, tehat kisebb lesz a reklambevetel is, ami meg a csatornaknak rossz. Masik hatrany, hogy jopar csatorna ami eddig ingyenes volt, az ezentul fizetos lesz. Harmadik problema, hogy a digitalis rendszerben vagy van kep vagy nincs, tehat ahol eddig gyenge volt a vetel, ott most egyaltalan nem lesz.

    Az egesz atallas csak a szegeny, idos es/vagy videki lakossagot erinti. Ebbol a szegenyek jelentik a gondot, mivel arrafele is szokas, hogy ha nem mukodik a tv, akkor szereznek egy ujat, tobbnyire egy bolt kirakatabol. Ha a 6.5 millio tvnek csak a felet ilyen modon cserelik le, akkor is eleg jelentos problemat jelent. Meg a romaiak is tudtak, hogy a szegenyektol a kenyeret es a cirkuszt nem szabad elvenni, mert kulonben elzavarjak a csaszart. Az a fel ev pedig nem olyan jelentos ido, a valsag miatt most amugy sem akarnak a telekommunikacios cegek olyan rohamtempoban uj halozatokat fejleszteni.
  • Rincewind #1
    Ezt a faszsagot. Nemreg hallottam a radioban, hogy akinek nincsenek meg az atallashoz a feltetelek, az vasarlohat SD atalakitot, amire meg raadasul allami tamogatast is kap. Egy 20-30 dollaros kiadas az egesz.