Berta Sándor

3D-s moziélmény akár a szobában is?

Számos cég és szövetség szeretné világszerte elterjeszteni a háromdimenziós megjelenítést. Igazán használható megoldásokból még mindig kevés van, illetve ha léteznek is, azok meglehetősen drágák.

Két német vállalat a 3D-t és az interaktivitást szeretné ötvözni. Ugyan már léteznek IMAX-színházak és idén január óta immár Budapest is büszkélkedhet a mozizás technológiai csúcsával, egy IMAX-teremmel, ahol a háromdimenziós filmek tekinthetők meg, azonban sok fejlesztő még többre vágyik. A digitális mozik legnagyobb hátránya, hogy egyrészt kevés a 3D-s film, másrészt az ezek vetítésére használható digitális projektorok meglehetősen sokba kerülnek.

A Kary Multimedia és a VR Space Theatres már a jövő évtől piacra akarják dobni technológiájukat, amely a különleges szemüvegek nélkül lehetővé teszi a 3D-s filmek megtekintését akár egy monitor előtt ülve is. A technológiát bemutatták a most zárult lipcsei Games Convention kiállításon és túlzás nélkül állítható, hogy aki látta, csak ámult és bámult. Úgy tűnt, hogy a halak a monitor szélén úsznak, a lepkék a monitor előtt lebegnek, karnyújtásnyira a nézőktől. A speciális hatás eléréséhez egy szoftverre, egy képfeldolgozó technológiára és egy különleges kijelzőre van szükség.



Az első monitorokat 2009-től a Kary Multimedia szállítja majd, áruk az első TFT-képernyők árával fog vetekedni, vagyis finoman szólva nem lesznek túl olcsók. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a technológia inkább használható prezentációkhoz, mint a lakásokban és a filmszínházakban. Az egyik partnercég, az Intenium jövő ősszel egy kifejezetten a monitorokhoz kifejlesztett játékot jelentet meg. A program ára 39 és 59 euró között lesz, és lehetővé teszi a gesztusokkal való irányítást. Így a képernyőn megjelenő tárgyakat akár odébb is lehet majd tolni. Legalábbis az alkalmazott technika ezt a hatást fogja kelteni.

Josef Striedl, a VR Space Thetres vezetője azonban ennél is merészebb terveket sző. A szakember a különleges 3D-s óriáskijelzőkön futtatható interaktív játékokról álmodik. Így valósulhat meg az úgynevezett social gaming. "A mozi utolsó sorában ülők határozhatnák meg a játék sebességét, az előttük ülők pedig a mozgás irányát" - közölte Josef Striedl. A nézők mindannyian kapnának egy gamepadot, hogy bármikor közbeavatkozzanak és ők is részt vegyenek a közös játékban. Emellett kiosztanának 3D-s szemüvegeket is, amelyeket vezeték nélkül kapcsolnának a központi rendszerhez.

Nem véletlen, hogy a projekt máris felkeltette számos konszern érdeklődését, az AMD és a Logitech pedig már most a program partnerei. Ezen kívül a fejlesztők további két nagy IT-vállalattal állnak kapcsolatban. Egy közösségi játék átlagosan 45 percig tartana, az első tesztekre a berlini Multiplexben kerül majd sor 2009-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #44
    oooops. Jogos. :-)
  • emerte #43
    te meg olvashatnád az előtted szólókat is :)
    pl. #3
  • Turdus #42
    Megvan az url is:holografika.com
    Ezt egyébként megemlíthettétek volna a cikkben is, ha már egyszer magyar fejlesztés...
  • Turdus #41
    "A szemuveg nelkuli monitorokon annyi a trukk, hogy a szuro benne van a kijelzoben"

    Bocs, de ez hülyeség. Ha benne van a szűrő, akkor hogy különíted el a két csatornát, hogy az egyiket csak az egyik szemed lássa?

    Amennyit én olvastam róla, egész más megoldást használnak a szemüveg nélküli vetítők, lásd holomachine.
  • dez #40
    Ezek miatt az okok miatt:
    - Nincs különösebb kereslet a stereo3D-re -> kis sorozatú gyártás.
    - Csak 3D-re jó monitort főleg nagyon kevesen vesznek, ezért kikapcsolhatónak kell lennie a 3D módnak. Szűrős megoldásnál egy újabb, monokróm pixel-réteg kell a másik közelében (optimálisan mögötte), ami főleg megdrágítja az egészet.
    - Erősen sötétíti a képet, így erős háttérvilágítás kell.
    - Normál állásban alkalmazva minimális oldal irányú elmozdulásra (tehát amikor még meg sem cserélődik a két kép) elszíneződik a kép, mert könnyen leárnyékolódik a piros v. kék szubpixel. Ezért egy idő után inkább így alkalmazták, de így ki játszik:


    A lentikuláris lencselemezzel sokkal jobb kép nyerhető, így ma már inkább az utóbbival próbálkoznak, pl. újabban nagyobb sorozatban gyártani készült 3D-s tévéknél (lásd Philipsnél).
  • kvp #39
    "Még egy dolog, amit nem értek. Különleges szemüveget nem igénylő technológiák piacra dobásáról van szó, majd pedig az szerepel a cikkben, hogy kiosztanának 3d-s szemüvegeket is..."

    A szemuveg nelkuli monitorokon annyi a trukk, hogy a szuro benne van a kijelzoben. Ettol ugyan kisebb lesz a 3d-s betekintesi szoge, mint a polarszuros szemuveget hasznalo kombinacional, de cserebe nem kell szemuveg. A lenyeg, hogy a parallax barrier az lcd normal retege folott van. Nemelyik dragabb tipusnal ez kapcsolhato, igy kikapcsolt allapotban a vizszintes felbontas a duplajara novelheto, ugyanis a ket kep valojaban vertical interleave-ben van osszefuzve. (egy oszlop az egyikbol, egy a masikbol)

    ps: Csak azt nem ertem miert kerul ez a technika olyan sokba? A sima lcd gyarto rendszerek is kepesek eloallitani, csak egy fix szurot kell a feluletere felvinni. Video driver tamogatas mar az nvidia tnt-k idejen is volt ehhez a megoldashoz.
  • dez #38
    Pedig ilyennel is próbálkoznak, mármint szó szerint: egy helyen megy a színdarab elő színészekkel, de mivel így korlátozott a nézőszám, a világ más tájain is 3D-ben követhető, akár valós időben (mert így mégis csak megérintőbb, mint felvételről - mint ahogy 3D-ben is jobb, mint simán 2D-ben, ami eddig sem nagyon vált be, mármint azért nem megyünk moziba, hogy 2D-ben színdarabokat nézzünk).
  • Xmas76 #37
    Még egy dolog, amit nem értek. Különleges szemüveget nem igénylő technológiák piacra dobásáról van szó, majd pedig az szerepel a cikkben, hogy kiosztanának 3d-s szemüvegeket is...

    Úgy vélem, ez a cikk nem túl átgondolt alkotás. Lehet, hogy csak egyszerű szövegfordítás, anélkül, hogy átnézték volna.
  • Xmas76 #36
    "léteznek IMAX-színházak"

    Erről nem is tudtam! 3D-s színészekről már hallottam, valódi színházakban játszanak. Vannak filmszínházak, amiket mozinak hívunk, ezekből akad IMAX-os. No de sima színházból még nem hallottam IMAX-osat...
  • Alwares #35
    Pont a napokban gondolkodtam ilyenről, fasza lenne!