Gyurkity Péter

Jó szemek is kellenek a HDTV-hez

Brit optikusok arra figyelmeztetnek, hogy a nagy felbontású televízióadás élményéhez megfelelő látásra van szükség, ez pedig a vásárlók többségénél nem igazolható, illetve egyértelműen hiányzik.

Az optikusokat tömörítő Vision Express nemrég részletes tanulmányban foglalta össze a fontosabb tudnivalókat a HDTV-adásokkal kapcsolatban, már ami az azokhoz szükséges feltételeket illeti. A szokásos kritériumok mellett itt megjelenik a megfelelő látás, vagyis a szemek állapotának kérdése is, amit pedig általában nem említenek meg a hasonló anyagokban, pedig nyilván nem elhanyagolható részletkérdés.A téma azért is kerül egyre inkább előtérbe, mert egyre több HDTV-készülék talál gazdára a szigetországban - tavaly több mint 8 millió ilyen televízió kelt el, vagyis egyre több háztartásban élvezhetik a nagy felbontás jelentette élményt. Pontosabban csak élvezhetnék, a britek 60 százaléka ugyanis jó ideje nem vizsgáltatta meg szemeit, esetükben így nem igazolható azok állapota, a becslések szerint pedig a felnőttek és gyermekek egyharmada igényel szemüveget, kontaktlencsét, sokan a meglévőknél erősebbet. A szakorvosok szerint egy apró változás is jelentős javulást eredményezhet az élményben, legalábbis ami a nagy felbontású műsorokat illeti.

A problémát az jelenti, hogy még a korlátozott mértékben rövidlátók esetében is komoly minőségromlást eredményez, ha néhány méteres távolságból nézik az akár 50 hüvelykes kijelzőket. A felnőttek és gyermekek jó része így soha nem élvezheti teljes minőségében a HD-adásokat, márpedig ezek legfontosabb előnye éppen a nagyobb felbontás, az élesebb kép lenne. A 18-24 év közötti generációból 10 százalék még soha nem ment el szemvizsgálatra, tavaly pedig a 15 év alattiak alig egynegyedét vizsgálták csak meg.

Aki tehát HDTV-készülék vásárlását tervezi, annak mindenképpen érdemes megfontolnia egy alapos kivizsgálást - már csak azért is, mert ez a televízió mellett nyilván egyéb szempontból is jól jöhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #47
  A cikkhez elfelejtették kitenni a kis (x)-et...

  A Vision Express nem tömörít brit optikusokat, az egy szemüvegbolt-lánc, pl. Mo-n is vannak boltjaik. Nyilván ezért jelent meg ez a reklámcikk az sg-n (is).
 • amdrula #46
  82"? 120"? :D, Mondjuk 82"-ost el tudok képzelni, mert már a 2006-os Cebiten láttam 103"ost, de az fullhd volt :D
 • cickany2 #45
  a sznob nehéz szellemi munkában meggörbült orrú , tenyérbemászóarcú norbifitnesszezőknek semmise elég: 10000x10000-es felbontásban akarja verni a kis angyalbögyörőjét a legújabb amerikai ponyvasorozatra
 • digital #44
  Ajánlott nézési távolságok kicsit egzaktabban:
 • sonicPSYyoshida #43
  Na ittvan hogy hogyan viszonyul a képátló, és a néző szeme távolsága a filmek felbontásának függvényében.

 • cateran #42
  Tenyleg ilyen hulye vagy,vagy csak elgurult a gyogyszer? 82"-es HD-ready? hat ha olyat vesz vki monitornak,az meg is erdemli hogy szopjon..masreszt,akkor szerinted a hd filmek is pixelesek lesznek? Megallapitod hogy a 120"-as se lenne jo? Hat gratula...megis milyen messzirol nezned oket? 30 cm? mert akkor pixeles lesz minden...4-5 meterrol meg a 82-esed se....
 • panther112 #41
  Örülök, hogy leírtad, hogy elvoltál ezen a felbontáson, kár, hogy itt senki nem erről beszél, hanem a pixelméretről... Gondolom a 26" miatt ez kevésbé jött elő, ott még nem olyan vészesen nagyok a pixelek. Egy 32"-os már totál alkalmatlan netezésre, szövegszerkesztésre, meg sok egyéb dologra. Egy hd-ready 82-esnek már öklömnyi pixeljei vannak, monitornak teljesen alkalmatlan, a full-hd felbontással ugyanez a szám visszaesik a normál tft-k pixelméretére, hogy az egészen extrémen nagy képátlóknál mennyire elég az 1920x1080 azt nem tudom, gyanítom, hogy a 120+ kategóriában már megint olyan nagyok a pixelek, hogy monitorként el lehet őket felejteni.

  Előbb-utóbb jó lenne egy olyan funkció az os-ekben, hogy be lehetne állítani a használati távolságot, és mindent annak megfelelően nagyítana. Vagy lehetne váltani távoli használatra. Bár a multimédiás tartalmakhoz ott a media center az tulképpen pont ezt teszi. De sok más dolgot is jó lenne messziről csinálni.

  Baluman: amikor nem kell a teljes képernyős nézet, akkor nem használod ilyen módon, ennyi.
 • bippo #40
  Az egy dolog, hogy ők is csak a HD mizériából akarnak profitálni, de ettől még igazuk van. #35-ben van az igazság.
 • Emmegki #39
  "Az optikusokat tömörítő Vision Express"

  Khmm. Az üzletlánc. Ettől fogva vannak optikusaik is, de attól nem szakmai fórum. Az egész "tanulmány"uk csak reklámcélokat szolgál. Ők is szeretnék kivenni a részüket a HD-tortából, semmi több.

  Nagyon jó, hogy az sg "tudomány" rovata az angol blikkből (= daily mail) veszi át a cikkeket. Az illusztráció is tisztára idétlen.
 • mousee #38
  Nem rossz a szemed.... ez pixelséder XD


  It's not a bug, it's a feature :P