Berta Sándor

60 éves a távirányító

A távirányítók kétségtelenül kényelmesebbé tették az ember életét, de sok vita alapját is képezték.

Egy felmérés alapján az európaiak 91 százaléka a távirányítót nevezte meg, mint azt az eszközt, amely az életüket egyszerűbbé és könnyebbé tette. Vannak, akik számára elsőre túl bonyolultnak tűnő szerkezetek voltak, más családokban pedig idővel szabályos válsághoz vezetett a megjelenésük és elterjedésük. Az első berendezést 60 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban alkották meg. Akkor még egy kábel kötötte össze a televízióval.

Az első modell egyetlen funkciója a kép nagyítása és kicsinyítése volt. Mai társai ennél már jóval többre képesek, akár az összes szórakoztató elektronikai készüléket vezérelhetjük a segítségükkel. Ennek ellenére még ma is vannak olyan gombok, amelyekről egy átlagos felhasználó nem tudja, hogy mire való. Csak az idei esztendőben 20 millió televíziót, DVD-lejátszót és HiFi-berendezést, ezáltal pedig ugyanennyi távirányítót adtak el Németországban. A háztartások közel felében öt vagy hat távirányító található, de közel 90 százalékában három biztosan előfordul. Igen elterjedtek és népszerűek az univerzális modellek, hiszen egyszerűbb egyetlen készüléket használni, mint állandóan váltogatni őket.

Nem túlzás azt állítani, hogy a távirányító használata és birtoklása akár válóok is lehet. Az európaiak 72 százaléka ismerte el, hogy legalább egyszer veszekedett már a párjával a távirányító miatt. 12 százalékuk esetében a vita szinte már a tettlegességig fajult, 7 százalékuknál pedig szabályos közelharc alakult ki és bizony elcsattantak pofonok is. Különösen a férfiak szeretik a közelükben tudni a távirányítót, ez egyfajta hatalmi pozíciót biztosít nekik. A férfiak 60 százaléka vélte úgy, hogy az a természetes és normális, hogy ha a készülék a családfő közelében van és ő döntheti el, hogy a család mit nézzen a televízióban. 12 százalék egyenesen diktatúráról beszélt, 9 százalékuk pedig korszerű monarchiának minősítette ezt az állapotot.

A távirányító azonban, amennyire sok bosszúságot és vitát okoz, annyira hasznos berendezés is. Csak akkor van komoly probléma, ha kifogyott az elem és a család tagjai nem hajlandók azt kicserélni. Ennél már csak az a rosszabb, ha a készülék eltűnik és az emberek kénytelenek manuálisan a csatornákat váltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #14
    pesti sznob, ne álj le vele veszekedni mert lesüllyeszt a szintjére, ők meg megvernek a rutinjukkal.
  • Myron #13
    most meg avval menőzöl h milyen jól megoldottad h nem kellett htpc-t vagy mit venned
  • windoki #12
    íme egy korabeli kép:
  • Gerygrey #11
    Nem menőzés, csak praktikusabb így.

    Ha menőzni akarnék, vennék háromszázezerért egy HTPC-t, így csak egy wireles desktop meg egy 10 méteres HDMI kábel kellett összesen egy huszasért.
  • do2 #10
    Ja, jó móka a távirányító, már soxor szórakoztam azzal hogy a telefonomra feltelepített progival kocsmákba kapcsolgattam a tévét:) Volt olyan hogy majdnem megverték a kocsmárost,mert azt hitték ő szóraakozik :)
  • ihateworkdays #9
    Nekem egy HP Pavilion DV5 1080eh laptopom van, amihez van távirányító.
    ezzel vezérlem a Quickplayer-t (DVD filmek) és a Media Player-t (minden más videoformátum.)
    Linkek:
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01510120&cc=us&dlc=en&lc=en&jumpid=reg_R1002_USEN
    http://www.notebook.hu/notebook/compaq/hp_pavilion/hp-pavilion-dv5-1080eh-fm583ea
  • Gundark1234 #8
    Mi van Szekrény? Nem fut a BF2 és irígykedsz.
  • schrank #7
    ha menőzni akarsz akkor inkább linkelj képet és megkímélsz a hardverbuz; dumádtól
  • Gerygrey #6
    Különösen a férfiak szeretik a közelükben tudni a távirányítót, ez egyfajta hatalmi pozíciót biztosít nekik

    Én inkább az egeret és a billentyűt szeretem birtokolni, nálunk általában ez volt a sarkalatos pont amíg nem volt laptop és wifi. Az elavult XX. századi eszköz nyugodtan lehet az asszonyé :) Ha én kezelem a tévét, akkor általában wireless egérrel indítom el rajta a HD filmet vagy a Far Cry 2-t.
  • torcipepe #5
    iyin :D

    nekem nincs ilyen problémám, otthon saját tv-m van, saját távirányítóval :D
    koliban meg szobatársam nem néz tv-t